Astım Hastaları İçin Keçiboynuzundan Bisküvi Ürettiler

Pamukkale Üniversitesi'nde bir grup akademisyen keçiboynuzundan iç hastalıklarına iyi gelen keçiboynuzu meyvesinden, bisküvi üretti.

Astım Hastaları İçin Keçiboynuzundan Bisküvi Ürettiler

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri, keçiboynuzundan iç hastalıklarına iyi gelen keçiboynuzu meyvesinden, bisküvi üretti.

PROJE BAKANLIK DESTEĞİYLE SÜRDÜRÜLMÜŞ

PAÜ'den Prof. Dr. Vural Küçükatay, Doç. Dr. Emine Nur Herken, Ahmet Ermiş ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Güven Görk ile "Türkiye'de Yetişen Keçiboynuzu Meyvesinden Biyoaktif Madde Elde Edilmesi ve Ekstraktın Bileşim, Fonksiyon ve Veriminin Ekolojik Şartlara Bağlı Olarak Tanımlanması Projesi"ni hazırladıklarını aktaran Çelik, proje çalışmalarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da desteğiyle sürdüğünü kaydetti.

Türkiye'de üç formu bulunan keçiboynuzundaki biyoaktif maddelerin özellikle kanser, alzaymır, diyabet, astım başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde önemli etkileri olduğunu ifade eden Çelik, şunları söyledi:

"Bilimsel adı 'ceratonia siliqua' olan keçiboynuzu, önemli ekonomik bitkilerdendir. Maalesef günümüze kadar yeterince değerlendirilememiştir. Genellikle yöre halkı tarafından toplanmakta ve hayvanları beslemede kullanılmaktadır. Meyvesi, etli olan kısmı da çekirdeği de önemli olan bir türdür. Çekirdeğinden 18 farklı etken madde elde edilmekte, içerisinde en önemli olan kimyasal bileşenler teofilin ve pinitoldür. Teofilin, özellikle astım hastalarının kullandığı ilaçların ana etken maddesidir."

"YAKINDA RAFLARDAKİ YERİNİ ALACAK"

Farmakolojide şeker hastalığı, astım ve solunum yolu enfeksiyonları tedavisinde kullanılan ilaçların etken maddesi pinitol ve teofilin keçiboynuzunda hangi miktarda bulunduğunu tespit etmeyi ve bu alanda yapılan çalışmalara katkı sağlamayı düşündüklerini belirten Çelik, "Biz bu bitkiden elde ettiğimiz unla astım hastaları için bisküvi imal ettik. Özellikle bu bölümdeki çalışmaları üniversitemizin Gıda Mühendisliğinde Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Emine Nur Herken bisküviye dönüştürmekte. İleride ayrıcalıklı ürün olarak bu bitki raflarımızı süsleyecek. Bu ürünün solunum problemi olan kişilere önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca yapılacak testlerle diyabetik hastalar için de gıda ürünü olabilir" diye konuştu.

"İlaç için birçok aşamadan, çeşitli fazlardan geçmesi gerekir" diyen PAÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Nur Herken, bunların farmakolojik çalışmalar açısından yol gösterici olacağını söyledi.

27.6.2015 - 17848



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]