Baba Adayları Gebelikte Destek Olmalı!

Çocuk sahibi olmaya hazırlanan baba adaylarının, rahat ve eşiyle mutlu bir gebelik süreci geçirmesi için, dokuz aylık sürece ''izleyici'' olmaktan çok ''katılımcı'' olmaları gerektiği belirtiliyor.

Baba Adayları Gebelikte Destek Olmalı!

Uzmanlar, gebelik döneminde baba adayının yeni rolüne uyum sağlarken ihmal edilmemesi, sürece hazırlıklı olması gerektiği uyarısında bulunurken, anne adaylarının da yaşadığı fiziksel heyecanları ve duyguları paylaşarak baba adayının da sürecin parçası olduğunu hissettirmesi gerektiğini vurguluyor.


Baba adayının, gebelik sürecinde eşine psikolojik destek vermesi; bebeğin gelişimini takip etmesi, gebelik kontrollerinde eşinin yanında bulunmasının ''babalık'' rolüne hazırlıkta önemli adımlar olduğunu ifade eden uzmanlar, baba adayının eşiyle yapabileceği aktivite olarak gelecekle ilgili plan yapabilmesi, bebek için birlikte bebek eşyaları alması, odasını hazırlaması önerisinde bulunuyor.


Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde psikolog olarak görev yapan Erdal Dede, başarılı anne-baba olmanın ilk koşulunun bu sürece hazır olmaktan geçtiğini, ''baba''ların buna alışmakta anneye oranla daha fazla zorlanabildiğini söyledi.


Gebelik ve doğumda baba psikolojisi konusunda açıklama yapan Dede, baba olunulacağı öğrenildiğinde ilk duygusal tepkinin gurur ve sevinç olduğunu belirterek, sonrasında umut ve sevincin yanı sıra sorumluluk hissiyle beraber endişe ve korku gibi birbirine zıt duyguların hepsinin aynı anda yaşanabildiğini, statü değişimi ve onun getirdiği onur duygusunun ön plana çıktığını anlattı.


Bebek beklerken geçen zamanın, anne kadar olmasa da baba adayını önemli ölçüde etkileyen bir süreç olduğunu dile getiren Dede, ''Baba adayı, kadın gibi gebeliğin biyolojik sürecini yaşamamasına rağmen, yeni rolüne uyum sağlaması için bazı psikososyal değişimler yaşar. Baba adayı ihmal edilirse bu değişimler onun için daha zor olabilir'' uyarısında bulundu.


Psikolog Dede, erkeklerin gebelik döneminde yaşadığı psikolojik süreçleri ''Kendi anne ve babasıyla ayrışma, bireyleşme sürecini yeniden yaşama, kendi anne-baba ve kardeşleriyle olan ilişkilerini gözden geçirme, kendisine bakış açısında değişim ve daha önce çocuk sahibi olmuş ise çocukları ile olan ilişkisini yeniden düzenleme'' şeklinde olduğunu aktardı.


Hamilelik sürecinde baba adaylarının primer sorumluluğunun, eşleri için destek rol oynamak olarak görüldüğünü ifade eden Dede, ''Bu nedenle çoğu kez ebeveyn rolü ve duyguları ihmal edilebilmektedir. Kadınlar yaşadığı fiziksel heyecanları ve duyguları açık bir şekilde paylaşarak baba adayının da sürecin bir parçası olduğunu hissettirmelidir'' diye konuştu.


Dede, gebelik döneminde baba adayının yaşayabileceği korku ve kaygılarla ilgili olarak, ''Baba adayı, doğacak bebeğin sağlığıyla ilgili kaygılar, bebek sahibi olmanın ekonomik durumunu nasıl etkileyeceğine yönelik korku ve kaygılar, baba adayının kendisiyle ilgili olarak iş hayatını etkilenmesine yönelik kaygılar ve sosyal yaşamının kısıtlanması kaygısı ile karşılaşılmaktadır'' dedi.

29.7.2011 - 9411



İlgili Diğer Yazılar
Doğum sonrası gebelikten korunma!
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Genç çift, Rosi yöntemiyle gebelik haberini aldı
Genç çift, Rosi yöntemiyle gebelik haberini aldı
Erzurum Şehir Hastanesi
Erzurum Şehir Hastanesi'nde ilk kez suda doğum gerçekleşti
"100 gebeden 90
"100 gebeden 90'ı koronavirüsü hafif atlatıyor, virüs bebeğe bulaşmıyor"
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]