Balığın Tazeliğini İlk Bakışta Anlamak Mümkün

Balığın tazeliğini anlamak için işte o püf noktalar:

Balığın Tazeliğini İlk Bakışta Anlamak Mümkün

Et ürünlerinin aksine bekledikçe tadı bozulan balığın taze olup olmadığı ilk bakışta anlaşılabiliyor. Balığın bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başladığını belirten Kılıç Deniz İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, balığın parlak görülmesi için tezgahlarda ışık kullanıldığını balığı seçerken bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

En iyi besin kaynaklarından olan balık; vitamin, protein, yağ asitleri ve mineraller bakımından oldukça zengin. Et ürünlerinin aksine balık bekletildiğinde lezzeti artmıyor aksine sağlık açısından risk grubuna giriyor. Balığın faydalarından yararlanmanın en iyi yöntemi, bekletilmeden tüketilmesi, hemen tüketilemeyecek balıklar ise mutlaka dondurulmalı ve buz içine konulmalı.

''BALIĞIN SOLUNGACINI KIRMIZI MÜREKKEP İLE BOYUYORLAR''

Balık tezgahlarında yaşanan aldanmalara karşı uyarıda bulunan Kılıç Deniz İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, "Balığın parlak bir görünüm kazanması için tezgâh ışıkları oldukça yanıltıcıdır. Bu yüzden tezgâhtan uzaklaşarak balığa bakılması gerekir. Aynı zamanda tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilir. Balığın tazeliğini anlamak için üzerine dokunun, meydana gelen çukurluk anında düzeliyorsa balık tazedir. Bayat balıklarda bu iz kalır'' dedi.

Taze balığın solungaçlarının canlı kırmızı renkte olduğunu belirten Kızıltan; ''Balık bayatladıkça solungaçlarındaki canlı kırmızı renk değişir. Ancak balıkların daha taze görünmesi için solungaçlarını kırmızı mürekkeple boyuyorlar. Solungaçlardan akan kırmızı rengi herkes kan zannetse de aslında bu mürekkep oluyor. Bu tarz aldatmalara yönelen tezgahlardan kesinlikle balık almayın" dedi.

''TAZE BALIKLARDA PULLAR VÜCUDA YAPIŞIKTIR''

Derisi buruşan ve parlaklığını yitiren balığın da bayat olduğunu belirten Kızıltan, sözlerine şöyle devam etti: "Taze balığın gözleri dışa bombeli olur. Aynı zamanda taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu dimdik durur. Bayat balığı aynı şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı sarkar. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda yapışıktır. Elinizi, kafadan kuyruğa doğru sürterken pulların çıkmaması gerekir."

24.10.2017 - 29456



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]