Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?

Henüz anne karnındayken bebeklerin ışığı ayırt etmeye başladığını söyleyen Profesör Doktor Bülent Tıraş, normal görme duyusunun tamamlanmasının ise 7-9 yaşına kadar sürebileceğini belirtti.

Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?

Normal görme; her iki gözle, ayrı ayrı belli bir mesafeden, belli boyutta bir cismi görebilme, renkleri ayırt edebilme ve derinlik algısının mevcut olmasıdır. Normal görmeye, aydınlıkta belli miktarda silik cisimleri ve karanlıkta belli boyutta cisimleri ayırt edebilme de dahildir.

Bebeklerde görme ne zaman başlar?

Bebekler dünyaya geldikten sonra, gördükleri ilk ışıkla görmeye başlar. Anne karnındayken de bebekler ışığı ayırt edebilir. Ancak bu görme, normal görme olarak kabul edilmemektedir. Bebekler karanlık ve aydınlığı ayırt edebilirler. Ancak ilk bir ay boyunca duruma adapte olamazlar. Bu sebeple de uyku düzensizliği söz konusudur. Yetişkin kişilerde, geceyi gündüzden ayırma fonksiyonunu aydınlığı karanlıktan ayıran hücreler gerçekleştirir. Bebeklerde göz ile beyin arasındaki iletişim erken dönemlerde düzene girmemiştir. Bu sebeple de gecenin ortasında sık sık uyanabilirler. Beyin ve göz arasındaki iletişim daha sonra düzene gireceği için de uyku, bebek büyüdükçe düzene girer. Henüz aylık olan bebekler, tam bir görme sağlayamazlar. Kendilerinden en fazla 50-100 cm uzak mesafedeki kişileri ve nesneleri ayırt edebilirler. Bebekler, bu dönemde çevreyi merkezi alanlardan daha iyi görürler.

Bebekler neden erişkinler kadar net göremez?

Bebek dünyaya geldikten sonra sinir sistemi gelişimini tamamlar. Bu süreçte bebek büyür. Aynı sebepten dolayı da bebekler dünyaya gelir gelmez konuşamaz. Sinirlerin tam potansiyel ile çalışabilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Bu sebeple görme, konuşma ve yürüme de zamanla gelişir.

Görme duyusu ne zaman tamamlanır?

Bebeklerde görme yetisi, hareket yetisinin artmasıyla beraber gelişir. Bebekler dünyaya geldikten sonra yalnızca karşılarında ve yakın mesafede duran görüntüleri görebilirken zamanla başlarını da oynatmaya başlarlar ve yanlarına da bakmaya başlarlar. Bebek altıncı aydan itibaren yakında olan hareketli cisimleri daha net şekilde ayırt etmeye başlar. Bebek beş yaşına geldiği zaman ise görme yetisi yetişkinlerle eşit seviye gelir. Ancak bu gelişim 7-9 yaşlarına kadar sürer.

Görme nasıl gelişir?

Görme, uyarıyla beraber gelişir. Örnek olarak; karanlıkta büyüyen çocukların görmesi, normal çocuklarla bir olmaz. Beyindeki görme merkezi hücrelerinin gelişmesi için ışıklı, şekilli, hareketli, renkli uyaranlara ihtiyaç duyulur. Bu sebeple de görme duyusu, diğer duyulardan ayrılır. Dokunma, tat alma, koku alma gibi duyular uyarısız da gelişebilmektedir. Elbette ki bu uyarılar da müzik dinlemek, farklı kokular deneyimlemek gibi faktörlerle gelişecektir. Ancak görme, tamamen uyarılara bağlı olarak gelişir.

0-2 ayda görme

Bebekler bu dönemde, 25-50 cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görebilir, ışığı ayırt edebilir. Bu dönemde bebekler annesini ayırt edebilir. Çevre merkez, odak noktasından daha iyi görülür.


2-3 ayda görme

Bebeğe yakın olan kişiler görülebilir. Yatay eksende hareket halinde olan ışık ve canlı renkli, parlak, büyük cisimler fark edilebilir. Bir süre sonra da dikey eksende hareket eden ışık ve canlı renkli, parlak, büyük cisimler fark edilir. Dairesel biçimde dönen cisimleri takip etme ise son aşamada gelişme gösterir.

3-6 ayda görme

Bu aşamada bebek; canlı renkli, parlak, büyük cisimlerin yerini fark etmektedir.

6-10 ayda görme

Bebek bu dönemden sonra daha küçük cisimleri uzaktan görebilmeye başlar. Görme mesafesi 1-3 m kadardır.  Bu dönemde bebek tanıdığı kişileri uzaktan ayırt edebilir.

10-18 ayda görme

Daha uzak mesafedeki cisimler, bu dönemde görülebilir. Kişileri tanıyabilir.

18 ayda görme

Bu dönemde ise bebekler oyuncakların ayrıntısını görebilir, nesneleri tanıyabilir.

3 yaş

Bu dönemde erişkin görmesi ortalama yüzde seksen oranındadır.

 

 

6.1.2016 1 - 19560

Prof.Dr. Bülent Tıraş


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebek migreninin nedeni
Bebek migreninin nedeni 'kolik' olabilir
Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Hamile Kalmak İçin Bunları Yapın
Hamile Kalmak İçin Bunları Yapın
Anne Adayları Dikkat
Anne Adayları Dikkat
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]