Burun Tıkanıklıklarında En İleri Teknoloji: "Radyofrekans Cerrahisi"

Burun tıkanıklığı kişinin hayat kalitesini ve sağlığını bozmaktadır. Memorial Hastanesi KBB Bölümü, burun tıkanıklığı sorununu dünya standartlarında uyguladığı "radyofrekans cerrahisi" tedavi etmektedir. Ameliyat sonrası hastalar bir gün sonra normal yaşantılarına dönebilmektedir. Memorial Hastanesi KBB Bölümü'nden Doç. Dr. Burak Erdamar, burun tıkanıklıklarının nedenleri, belirtileri ve 'radyofrekans cerrahisi' ile tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Burun Tıkanıklıklarında En İleri Teknoloji:

Burun Tıkanıklığının Nedenleri Nelerdir?


Burun tıkanıklıklarının çocuklardaki nedenleri: Yeni doğanda burun tıkanıklığı çok önemli ve hayati bir belirtidir. Burun arkasındaki açıklıkta (koanal atrezi) bir gelişme anomalisi nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Bu durum doğumdan hemen sonra hastane koşullarında tanınarak gerekli önlemler alınır. Bebeklik ve çocukluk dönemi burun tıkanıklıklarının en sık rastlanılan nedeni ise halk arasında “geniz eti” denilen adenoid büyüklüğüdür.


Geniz etinin arka burun boşluğunu tamamen tıkıyor olması ya da orta kulak ve/veya sinüslerle ilgili hastalıklara yol açması, ameliyatla tedaviyi gerektirebilir. Bu ameliyat teknik olarak küçük, fakat özellikli bir ameliyat olarak kabul edilir ve başarısı da yüksektir.


Çocuk burun tıkanıklıklarının önemli bir sebebi de çocuk sinüzitleridir. Bu durum özellikli ve sabırlı bir ilaç tedavi sürecini gerektirir. Alerjik sebepler ve bazı gelişimsel anatomik koşullarda da burun tıkanıklığı yapabilir. Çocuklarda tek taraflı burun tıkanıklığı ve akıntısı burun içerisine sokulmuş bir yabancı cisim nedeniyle olabileceği için ayrıca dikkat çekici kabul edilmelidir. Nadiren çocuklarda burun tıkanıklıkları iyi veya kötü huylu tümörlere bağlı olabilir.


Burun tıkanıklıklarının erişkinlerdeki nedenleri: Erişkinlerde en sık burun tıkanıklığı sebebi halk arasında kemik eğikliği olarak bilinen, burun boşluğu orta bölmesinin bir tarafa doğru eğik olması halidir. Bu duruma septum deviasyonu denilir ve genellikle burun boşluğu yan duvarlarında bulunan yumuşak dokuların (konkaların) şişmesi ile birlikte olduğunda burun tıkanıklığı daha şiddetlidir. Kemik eğikliği burun içerisinden yapılan bir ameliyatla düzeltilmeyi gerektirebilir.


Erişkin burun tıkanıklıklarının diğer önemli sebepleri; sinüzitler, alerjik koşullar, polipler, horlama-apne sendromu ve daha nadiren iyi ve kötü huylu tümörlerdir.


Burun tıkanıklığı olan hasta şikâyetleri nelerdir?




Devamlı ağız solunumu yapmak zorunda kalır; Sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları olur ve müzminleşmiş farenjit gelişir.

Horlama ve uyku bozuklukları gelişir

Akciğer ve kalp problemlerini ağırlaştırır

Sabahları ağız kuruluğu gelişir

Cinsel fonksiyon bozuklukları olur

Psikolojik sorunlar gelişmesine yatkınlık olur

Ses kalitesi bozulur ve burundan konuşma gelişir

Çocuklarda geceleri altını ıslatma problemleri olur

Yol yürüme, merdiven çıkma gibi olağan fiziksel hareketler güçleşir

Spor yaparken, ağır fiziksel etkinlikler güçleşebilir

Gebelikte yaşam kalitesini düşürür.

Burun tıkanıklığının kendisi başlı başına bir belirtidir ya da burun akıntısı, geniz akıntısı, burundan konuşma, koku kaybı, horlama, yüz ve baş ağrısı, çocuklarda yüzde ve dişlerde şekil bozukluğu, işitme kaybı, kişilik değişimleri gibi belirtilerle beraber bulunabilir.


Burun tıkanıklıklarının önemli nedir?

Burun tıkanıklıkları komşu organlar olan kulaklar ve sinüsler ile ilgili hastalıklara yol açabilmektedir. Özellikle çocuklarda yüz kemiklerinin gelişimini, dişlerin düzgün çıkmasını ve zihinsel etkinleri olumsuz etkileyebilir. Burun tıkanıklıkları akciğer hastalıkları ve kalp hastalıklarının gelişimi üzerinde de olumsuz etki yapmaktadır.


Burun tıkanıklıklarının tedavisi nedir?

Tedavide radyofrekans cerrahisi

Memorial Hastanesi KBB Bölümü’nde, radyofrekans cerrahisi ile dünya standartlarında tedaviler başarı ile uygulanmaktadır. Yüksek frekanslı bir elektrik akımı olan radyofrekans dalgaları, dokuda, odak alanda sınırlı ve etkili bir ısı oluşturmaktadır. Lazer ve radyofrekans yardımı ile yapılan konka ameliyatları ile hastanın aynı gün taburcu edilmesi ve çoğu kez tampon kullanımının gerekmemesi gibi belirgin üstünlükler de önemli gelişmelerdir. Hasta ameliyattan bir gün sonra günlük yaşantısına dönebilmektedir.


Horlama ve uyku apnesinde de uygulanmaktadır

Yüksek frekanslı bir elektrik akımı olan radyofrekans dalgaları ile sorunlu olan bölgede oluşturulan kontrollü yara izi yapısı, dokuda büzüşmeye ve buna bağlı olarak yumuşak damağın yukarı çektirilmesine ve de hava pasajının genişletilmesine sebep olur. Bu uygulamada, birkaç seanslık tedavi ile horlamada belirgin düzelme sağlanmaktadır. Ayrıca, basit ağrı kesicilerle giderilebilen, kısa süreli ağrı dışında hastayı kısıtlayıcı bir olumsuz etki gözlenmemektedir. Aynı uygulama dil kökündeki büyümeler için de kullanılabilmekte ve böylece apne nöbetleri engellenebilmektedir. Radyofrekansın horlama cerrahisinde bir diğer kullanım yeri burun yan etlerinin küçültülmesi (konka redüksiyonu) operasyonlarıdır. Burada da kanama riski hemen hiç olmadığı için buruna tampon koyma gereği yoktur. Ellman-Surgitron cihazıyla, muayenehane koşullarında yapılan çeşitli, uygulamalar sonucunda horlama ve apnede % 70-90 arasında başarı sağlanabilmektedir. Bunun yanında kliniğimizde, en ileri teknoloji yöntemlerinden biri olan koblasyon cerrahisi de uygulanmaktadır.

 

12.7.2010 - 1530



Burun Tıkanıklıklarında En İleri Teknoloji: "Radyofrekans Cerrahisi" Konusunda Ziyaretçi Görüşleri

Murat Güzel dedi ki;
24.9.2010

İlgili Diğer Yazılar
ABD
ABD'li Bilim Adamları, Ispanak Yaprağından Kalp Damarı Yaptı
Uzmanlar Uyardı: Gripten Korunmak İçin Tüketilen Turşuda Tansiyon Riski Var
Uzmanlar Uyardı: Gripten Korunmak İçin Tüketilen Turşuda Tansiyon Riski Var
Acile Gereksiz Çağrıların Çoğu Çocuklardan
Acile Gereksiz Çağrıların Çoğu Çocuklardan
Niğde
Niğde'de İki Sağlık Kurumu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Oldu
Sağlık Okuryazarlığı İçin Düğmeye Basıldı
Sağlık Okuryazarlığı İçin Düğmeye Basıldı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]