Göğüs ağrısına ve kalp krizine neden olan koroner arterlerdeki daralmalar, belli bir seviyenin üzerine çıktığında kan akışında engel oluşturur. Bu da kalbin yeterince beslenememesi ve dolayısıyla görevini tamolarak yerine getirememesi anlamına gelir.
Bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan cerrahi işleme de, koroner bypass ameliyatı denir. Koroner bypass ameliyatının amacı, göğüs ağrılarını ortadan kaldırmak ve oluşabilecek kalp krizinin önüne geçmektir. Kalp hastalan için ikinci yaşam, bypass sonrasında başlamaktadır.
Ameliyat öncesi kalp sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıkları terk eden hastalar, bypass sonrası hekim kontrolleri ile daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam seçme konusunda yönlendirilmektedir.
Kan akımı bozulmuş ve daralmış olan damarlardan kanın yeterince dokulara gidememesi sonucu kalp iyi beslenemez ve zora girer. Bu durumda kanın geçmediği damara bypass yani ilave bir damar ile kanın damarın uç kısmına akmasını sağlanır. Türkiye'de bypass cerrahisi yaklaşık 20 yıldır başarı ile yapılmaktadır. Ameliyatlar çok düşük ölüm riskleri ile yapılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ölüm oranı, %1'dir. Bu, çok büyük başarıdır.
Bypass ameliyatı, mevcut problemi o an çözerek daralmış ya da tıkanmış olan damardan beslenmeyen kanın, kalp adalesini besler duruma getirilmesidir. Yani, o anki çözümü yaratmış olan bir ameliyat türüdür. Ancak bypass ameliyatı ile var olan damar sertliği ortadan kal kınamaktadır. Bu nedenle bypass olmuş hastaların, belirledikleri bir yaşam tarzı ve hayat felsefesi ile yaşamlarını sürdürmeleri gereklidir. Dolayısıyla bypass sonrasında alınacak tedbirlerin de tam olarak uygulanması gerekmektedir.
Hekim kalp hastalarını tedaviye uyum ve söylenenlerin yapılması konusunda ikna etmede konusunda hekimler zorluk yaşamaktadır. Kişiler; diyet, kilo verme ve ilaç kullanımı konularında hekim tavsiyelerine genellikle uymamaktadır. Ancak bypass sonrası durum biraz farklıdır. Çünkü bypass geçiren hastalarda ameliyat sürecinde yaşanan sıkıntılar çok etkili bir şekilde ortaya çıkmakta, ameliyat travmatik bir hadise halini almaktadır.
Kişiler hayati risk nedeniyle ameliyat olduğu için bypass sonrası çok katı ve disiplinli bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. Sigarayı bırakamayan hastalar bypass ameliyatı sonrasında özellikle sigara alışkanlıklarından vazgeçmekte, kilo vermekte ve tedaviye uyum konusunda son derece başarılı olmaktadır.
Çünkü ameliyat sonrasındaki yaşam tarzı ve hayat şekli, dikkat ve özen gerektirmektedir. Ancak hastaların doğru yönlendirilmesi, doğru bilgilendirilmesi ve doğru tedbirleri almalarının sağlanması kendilerine anlatılmalıdır.
Ameliyat olmuş bir kişinin ameliyatın erken dönemlerinde kontrollerini, ardından 3'er, 6'şar aylık ve daha sonra da I yıllık sağlık kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Hastaların öncelikle yarışmacı ve mücadeleci hayat tarzından vazgeçmeleri önemlidir.
31.1.2011 - 4883
|