Çocuğunuzu Okul Kazalarından Koruyun!

Medline okulların açılması sebebiyle ebeveynleri çocuklarının başına gelebilecekler konusunda uyarıyor.

Çocuğunuzu Okul Kazalarından Koruyun!

 Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, özellikle okulların açılması sebebiyle ebeveynleri ve okul yöneticilerini çocukların başına gelebilecek olası sağlık sorunları sebebiyle uyarıyor. Yaralanmalar, burun kanamaları, kırık-çıkıklar, yanıklar vb. durumlarda işte yapılması gerekenler…


Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, okulların açılmasıyla birlikte çocukların teneffüslerde koşarken, spor yaparken ya da herhangi farklı bir şekilde yaşabileceği kazalara karşı önceden tedbirli olunması ve ilkyardım konusunda bilinçli davranılması gerektiği konusunda ebeveynleri ve okul yöneticilerini uyarıyor.


Mutluer, çocukların sağlığı açısından önemli olan ve en sık karşılaşılan rahatsızlıkların yaralanmalar, kesikler, burun kanamaları, baş yaralanmaları-travmalar, burkulma ve ezikler, kırık ve çıkıklar, yanıklar, bayılmalar ve ağır okul çantalarının verdiği rahatsızlıklar olduğunu belirtiyor. Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, tüm bu olası tehlikelere karşı yapılması gerekenleri de şöyle sıralıyor…


Yaralanmalar


Yaralanmalarda öncelikle kanama varsa mutlak durdurmalı. Ardından yaranın çevresinin temizlenmesi ve temiz bir gazlı bez ile kapatılması yapılması gerekenler


Kesilen bölge temizlendikten sonra kanayan yere 10 dakika süre ile tampon yapılması ve eğer kanama bu basınç ile durdurulamıyorsa turnike uygulanmalısı gerekli. Turnike sonrası, çocuğun en yakın sağlık kurumuna götürülmesi en iyisi.


Burun Kanamaları


Burun kanamalarında, bilinen ve uygulananın aksine kanın genze dolmaması için kanaması olan kişi oturtulduktan sonra, başı öne doğru eğilmeli. Daha sonra burun kanatlarının 10 dakika süreyle sıkılı tutulması ve kanama durmuyorsa en yakın sağlık kurumuna gidilmesi şart!


Baş Yaralanmaları


Saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer temizlendikten sonra yaranın üzerine temiz bir gazlı bez konarak bir müddet baskı uygulanmalı. Kafa travmalarında şuur kaybı, baş ağrısı ya da dönmesi, bulantı, kusma olup olmadığı mutlaka sorgulanmalı ve gözlenmeli. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı varsa çocuk acilen en yakın sağlık kurumuna götürülmeli. Ciddi kafa travmalarında boyunda da hasar olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve sağlık kurumuna gidene kadar boyunluk takılmalı.


Burkulma ve Ezikler


Şişme, morarma, kuvvetli ağrı ve kan birikmesi ile kendini gösteren burkulma ve eziklerde ilkyardım için hasarlı yere temiz bir beze sarılmış buz uygulanması ve elastik bandajla hafif sıkı olacak şekilde bandajlama yapılması gerekiyor.


Kırık ve Çıkıklar


Kırık ve çıkık belirtileri kendini kırığın olduğu yerde şiddetli ağrı, şiş/çürük (morarma), zarar gören bölgede hareket kısıtı, şekil bozukluğu, cildi dışa doğru iten bir çıkıntı ya da dönme şeklinde gösterir. Bu durumda yapılması gerekenler kırık ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonu değiştirmemek, açık yara varsa üzerini kapatmak, sağlık kurumuna gitmeden önce kırık bir atel, tahta ya da mukavva ile sabitlemek ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulamaktır. Eğer sadece çıkık mevcutsa okulda uygun bir bölge bulup çıkığın olduğu yeri askıya almak en iyisi…


Yanıklar


Sıcak su ya da alevle oluşan yanıklarda, yanığa maruz kalan bölge el-ayak gibi küçük alanlar ise derhal soğuk suya tutulmalı. 1. derece yanık (ciltte kızarıklık oluşur) yanık kremleri ile tedavi edilebilir. 2. ve 3. derece yanıklar da ise (cilt yüzeyinde su kabarcıkları görülür) yanığın üzeri temiz bir gazlı bez ile hafifçe kapatılıp, çocuğun en yakın sağlık kurumuna götürülmesi gereklidir.


Bayılmalar


Sınav stresi ya da aşırı heyecan çocukların baygınlık geçirmesine sebep olabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, baygınlık sebebinin sadece psikolojik olmayabileceği, tansiyon, aritmi, epilepsi, beyin kanaması ve kan şekeri düşüşü gibi çok daha ciddi hastalıkların söz konusu olabileceğidir. Baygın kişi hemen yerden kaldırılmamalı, düz bir şekilde sırtüstü yatırılmalı ve eğer kusma hali varsa yan çevrilmelidir. Vücudunda kasılmalar oluyorsa, yakınında bulunan eşyaların hastaya zarar vermemesi için uzaklaştırılması ve kesinlikle ağzına bir şey konulmaması gerekir. Hasta ayıldıktan sonra en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir.


Ağır Okul Çantaları


Çocukların sağlığı açısından, ders kitaplarını taşıyacakları sırt çantalarının “doğru” seçimi oldukça önemlidir. Çantanın boş ağırlığının 1 buçuk kiloyu geçmemesine özen gösterilmelidir. Yastıklı ve geniş omuz askılı, görünen dış yüzeyinde bol miktarda reflektör (yansıtıcı) olan çantalar tercih edilmelidir. Dolu çantanın ağırlığının, çocuğun ağırlığının en fazla onda biri kadar olması gerekir. Aksi takdirde, ağır okul çantaları çocuğun omurgasının bükülmesine sebep olur.

15.9.2010 - 2199



İlgili Diğer Yazılar
Spor sakatlanmalarına maden suyu çözümü
Spor sakatlanmalarına maden suyu çözümü
Bakan Koca, o hemşirenin görüntülerini paylaştı
Bakan Koca, o hemşirenin görüntülerini paylaştı
Sağlıkçılar ve gazeteciler 7 yaşındaki Yusuf için seferber oldu
Sağlıkçılar ve gazeteciler 7 yaşındaki Yusuf için seferber oldu
Halep
Halep'ten Gelen 54 Yaralı Tedavi Altına Alındı
Acile Gereksiz Çağrıların Çoğu Çocuklardan
Acile Gereksiz Çağrıların Çoğu Çocuklardan
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]