Çocuklarda Geç Gelişimin Yüzde 70'i Tespit Edilemiyor

Prof. Dr. Nilgün Sarp, "Oysa doğru bir gelişimsel tarama sistemiyle bu oran yüzde 70-80'lere çıkabilir" dedi.

Çocuklarda Geç Gelişimin Yüzde 70'i Tespit Edilemiyor

Prof. Dr. Nilgün Sarp, pediatristlerin klinik müdahale ve gözlem yoluyla gelişmesi geciken çocukların yalnızca yüzde 30'unu yakalayabildiğini ifade etti.


İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından düzenlenen, "Çocuk Gelişimi ve Psikopatolojisi Sempozyumu "nda bir araya gelen uzmanlar internet ve sinemanın çocuklar üzerindeki etkisini ele aldı. Alanında uzman çocuk gelişimci, eğitimci ve akademisyenlerin yanı sıra psikolog, psikiyatrist, ergoterapist ve fizyoterapist katıldı.

Sempozyumda konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kültegin Ögel, internet bağımlılığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İnternet bağımlılığı ile madde bağımlılığı arasında hiçbir fark olmadığını belirten Prof. Dr. Kültegin Ögel, "Çocuklar gerçek yaşamda sahip olmak istedikleri nitelikleri avatarlarına yükleyip, oyunlarda sunulan hızlı ödül alma sistemine kapılıyor. Sosyal medyada ise anonimliğin arkasına saklanarak kendilerini gerçekleştiriyorlar, tüm bunlar bağımlılıkta önemli etkenler " dedi.

Prof. Dr. Ögel internet bağımlısı çocukların ortalama 6-7 saatten sonra geçirdikleri süreden zevk almaya başladığı, bu yüzden saat değil gün kısıtlamasıyla durumun kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.



"GEÇ GELİŞİMİN YÜZDE 30'U TESPİT EDİLİYOR "


Üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nilgün Sarp ise çocuk gelişimcilerin psikopatolojideki yeriyle ilgili bir sunum yaptı. Prof. Dr. Sarp, "Pediatristler klinik müdahale ve gözlem yoluyla gelişmesi geciken çocukların yalnızca yüzde 30'unu yakalayabiliyor. Oysa doğru bir gelişimsel tarama sistemiyle bu oran yüzde 70-80'lere çıkabilir " ifadelerini kullandı.

Gelişim bozukluğunun tespiti için 0-3 yaşın hayati olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sarp, çocukla bire bir ilgilenen kişisel gelişim programlarının devletle istişareli olarak yürürlüğe sokulması gerektiğini vurguladı.



"ÇOCUKTAN KATİL DOĞABİLİYOR "


Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Program Direktörü Prof. Dr. A. Tamer Aker de sinema dünyasından çocuk gelişimiyle ilgili örnekler verdi. Sinemanın çocuk gelişimi üzerindeki izlerini görmek için toplumun tutumuna bakmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Aker, "Bir çocuktan bir katil doğabiliyor. Bunun beyaz perdedeki en güzel örneklerinden biri Star Wars'un fenomen figürü Anakin Skywalker'dır. Yaşadığı travmalar onu Darth Vader'a toplu katliam yapan bir katile dönüştürmüştür. Hayatta da bunun gibi travmalara bağlı çocuk gelişim bozuklukları, ileride toplumun tümüne etki eden kişilik bozukluklarına neden olabilmektedir " şeklinde konuştu.



TRAVMANIN ETKİLERİ SONRADAN ÇIKABİLİYOR


Travmaların çocuk gelişimi üzerine etkileriyle ilgili bir başka sunum da Çocuk Gelişimi ve Erişkin Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Sennur Zaimoğlu tarafından gerçekleştirildi. Gelişimsel psikopatoloji alanında çalışırken örseleyici yaşantıların beyin üzerine etkilerini inceleme fırsatı yakaladığını belirten Prof. Dr. Zaimoğlu, "Çocuklukta fiziksel cinsel ya da duyusal manada kötü muamele görmüş insanlar ileriki yaşlarda nörolojik olarak bu izleri taşımaya devam ediyor. 9 bin 382 birey üzerinde yapılan araştırmayla bireylerin geriye dönük örseleyici yaşantılar incelendi. Bu bireylerin yüzde 40'ı psikiyatrik bir bozukluktan mustarip çıktı. Erken yaş travmaları majör depresyon, bipolarlık ya da bağımlılık gibi sorunları beraberinde getiriyor " dedi. 

13.5.2019 - 39423



İlgili Diğer Yazılar
Bebek bakımında doğru bilinen 10 yanlış
Bebek bakımında doğru bilinen 10 yanlış
Çocuklarda güneş çarpmasına dikkat
Ayaz bebeğin bağış kampanyasında son gün,1 Haziran!
Ayaz bebeğin bağış kampanyasında son gün,1 Haziran!
Hatay
Hatay'da hemşireler, hastalarına şefkatle bakıyor
Çocukların bağışıklığını güçlendirecek öneriler
Çocukların bağışıklığını güçlendirecek öneriler
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]