Deri Hastalıklarında "Kryoterapi" Tedavisi

Kryoterapi (Kryo - cerrahi), doku ya da organda hedeflenen bir alanın dondurularak tahrip edilmesidir.

Deri Hastalıklarında

Buz veya kar tedavisi olarak da bilinir. Dondurma işlemi için karbondioksit buzu, sıvı azot kullanılır. Günümüzde dermatolojik kryo - cerrahide en çok sıvı azot kullanılmaktadır. Sıvı azot aynı zamanda bilinen en soğuk ve en etkili kryojendir.(-196 C0).


Hangi deri hastalıkları kryo - cerrahi tekniği ile tedavi edilebilir?

Dermatolojik kryo - cerrahi derinin yüzeyinde ya da içinde gelişen ve deriden alınması (çıkartılması) gereken birçok lezyonun tedavisinde kullanılır. Bunlar:


Siğiller


Özellikle el ve ayaklarda sıkça görülen basit siğiller aynı zamanda cinsel ilişkiyle bulaşan bir hastalık olan genital siğiller de (kasık siğilleri) kryo - cerrahi ile başarıyla tedavi edilebilmektedir. Bu tip siğillerin tedavisinde 1 - 2 hafta arayla birkaç seans gerekebilir ancak gerek işlemin kısmen ağrısız oluşu, gerekse çok kısa sürmesi ve yüksek başarı oranları, bu yöntemin hastalar tarafından da tercih edilen bir tedavi şekli olmasını sağlamıştır.


Aktinik Keratoz


Yaşla birlikte özellikle açık tenli kişilerde cildin çok güneş gören el sırtı, yüz ve saç derisi gibi bölgelerinde ortaya çıkan bu deri hastalığı, zamanla kansere dönüşme riski taşıması nedeniyle oldukça önemlidir. Tedavisinde en sık tercih edilen ve en başarılı sonuçlar veren yöntem, kryo - cerrahidir.


Seboreik Keratoz


Orta ve ileri yaşlarda gövdede ve baş bölgesinde ortaya çıkan iyi huylu bir deri tümörüdür. Yumuşak kıvamlı, kahverengi - siyah renkte, yüzeyi pürüzlü görünümde oluşumlar olup; kryo - cerrahi ile tedavileri son derece başarılıdır.


Molloskum


Çocuklarda, erişkinlerde sıkça görülen virüslerle oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kryo - cerrahi ile tedavisi ağrısızdır, bu nedenle çocuklarda sıklıkla bu yöntem tercih edilmektedir.


Deri Kanserleri


Bazı deri kanserlerinin çok erken evrelerinde de kryo cerrahi ile tedavi yapılabilmektedir.


Kryo Cerrahi Nasıl Uygulanır?


Kryo cerrahi; sıvı azot gazının özel cihazlar kullanılarak, tahrip edilmek istenen deri oluşumuna uygulanması ile yapılır. Dokuya temas eden -196 C0’deki sıvı azot gazı, dokuyu donduracaktır. Bu donma işlemi kısa süreli (10 - 60 saniye) olup; bu sürenin sonunda doku, normal sıcaklığına geri dönecektir.


Bu kısa süreli ve ani donma - erime sürecinde hedeflenen dokudaki hücreler tahrip olup ölecektir. Artık işlev göremeyen bu ölü ve anormal hücreler, iyileşme sürecinde dokudan atılacak ve yerlerini taze dokulara bırakacaktır.


Birçok deri lezyonunun kryo - cerrahi ile tedavisi çok hafif bir sızı - yanma hissine yol açar. Bu his, avucunuzda uzun süre bir buz parçası tuttuğunuzda duyduğunuz hisse benzer ve işlemin süresine göre 30 - 60 saniye sürebilir. Birçok hasta bu hissi, dayanılabilir bir acı olarak sınıflamakta ve iğne ile anestezi yapılmasını istememektedir.


Bazı büyük deri oluşumları, ayak altındaki derin siğil ve nasırlar ya da deri kanserlerinde daha uzun sürelerle donma işlemi uygulaması, ağrıya sebep olabilir. Bu durumda dermatologlar, sıklıkla lokal anesteziyi (derinin belirli bölgesinin geçici olarak uyuşturulması) gerekli görürler.

13.5.2011 - 7214



İlgili Diğer Yazılar
Dermatologdan "maskeyi burun altına indirmeyin" uyarısı
Dermatologdan "maskeyi burun altına indirmeyin" uyarısı
'Maske takılsa da güneş koruyucu sürülmeli'
C vitamini cilde parlaklık ve canlılık kazandırıyor
C vitamini cilde parlaklık ve canlılık kazandırıyor
Sahte makyaj ve evde lazer epilasyona dikkat
Sahte makyaj ve evde lazer epilasyona dikkat
Pandemi cildimizi erken yaşlandırıyor!
Pandemi cildimizi erken yaşlandırıyor!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]