Dirençli Bakteriler Antibiyotiği Seviyor!

Eskişehir Osmangazi Üniversite Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhan Özgüneş, antibiyotik kullanımının yoğun olduğu yerlerde dirençli bakterilerle daha fazla karşılaştıklarını belirterek, yoğun bakım ünitelerinin bu konuda en önemli kaynak olduğunu söyledi.

Dirençli Bakteriler Antibiyotiği Seviyor!

Eskişehir Osmangazi Üniversite (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhan Özgüneş, antibiyotik kullanımının yoğun olduğu yerlerde dirençli bakterilerle daha fazla karşılaştıklarını belirterek, yoğun bakım ünitelerinin bu konuda en önemli kaynak olduğunu söyledi.


Prof. Dr. Özgüneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakterilerin farklı şekillerde direnç geliştirdiklerini, bunların bir kısmının bazı ilaçlara karşı doğal dirençli olduğunu kaydetti. Bazı ilaçların bakterilere karşı etkisiz kaldığını ifade eden Prof. Dr. Özgüneş, "Bakteriler genetik materyali birkaç yolla başka bakterilerden alır. Bizim için en büyük sorunlardan biri de budur. Bakteri bu şekilde bazen 8-10 antibiyotiğe birden direnç geliştirebilir " dedi.


Dirençli bakteri popülasyonunun başlangıçta az olduğunu ancak kullanılan tedavi yöntemlerinin sonunda duyarlı bakterilerin yerine dirençli bakteriler etkili olduğunu ifade eden Özgüneş, "Bunun sonucunda biz direnç sorununu tedavi engeli olacak şekilde yaşamaya başlarız. Mikroorganizmaların mutasyonlarında, onlara uyguladığımız çeşitli kimyasallar da etkili olmaktadır. İlaçlarımız da sonuçta kimyasal maddelerdir.


Bunlara maruz kalan bakterilerde onlardan korunmaya uygun değişik yöntemlerle genetik değişiklikler olabilir. Birçok bakteri, kullandığımız antibiyotiklere karşı antibiyotiğin etkisini ortadan kaldıran bir enzim salgılar.


Çok yaygın direnç şeklidir. Buna dayanıklı bir antibiyotiğe ihtiyacımız olur. Kimi zaman yeni bir antibiyotiği üretmek mümkün olur. Kimi zaman da o enzimin etkisini ortadan kaldıracak değişiklikler yapabiliriz " diye konuştu.


Prof. Dr. Özgüneş, antibiyotiklerin fazla kullanıldığı yerlerde bakterilerin daha fazla direnç kazandığını bildirerek, şunları kaydetti;


Dolayısıyla hastaneler direncin temel kaynaklarından biridir. Hatta hastanelerde de yoğun bakım üniteleri en önemli kaynaktır. Çok fazla antibiyotik kullanılır. Dolayısıyla bakteri, anti bakteriyel maddelerle çok fazla temas eder. Örneğin, direnç geliştirmeyen bir bakteri topluluğunda bir tanesi dirençli olsa o tek başına yayılıp ortama hakim olacaktır.


Kısacası antibiyotik kullanımının yoğun olduğu yerlerde dirençli bakterilerle daha fazla karşılaşıyoruz. Bunun dışında yaşlı bakım evleri ve kontrolsüz, gereksiz antibiyotik kullanımı dirençli bakterinin yayılmasına yol açıyor.


Prof. Dr. Özgüneş, 1940'lı yıllarda antibiyotikler gündeme geldiğinde dirençli bakterilerle karşılaştıklarını anlatarak, ilerleyen yıllarda da yeni antibiyotiklerin üretildiğini bildirdi. Bakterilerin, üretilen bu antibiyotiklere karşı da direnç kazandığını kaydeden, Prof. Dr. Özgüneş, şunları belirtti: "1980'li yılların sonuna doğru yeni antibiyotik üretiminde bir yavaşlama oldu. Günümüzde yeni antibiyotik üretimi hiç yok gibi. Ufukta yeni antibiyotiklerin üretileceğine dair hiçbir ipucu da yok. Belki tek tük yeni antibiyotikler çıkabilir. Çünkü bir ilacın geliştirilmesi kimi zaman 40 yılı bulabiliyor.


Şu anda dünyada yeni antibiyotik bulamama sıkıntısı var. Dolayısıyla dirence karşı hiçbir zaman yeni antibiyotik çözüm değildir. Bir yerde tükeneceğiz, şu anda onu hissediyoruz. Onun yerine dirençli bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonları önlemeye gitmemiz gerekiyor, asıl hedefimizin bu olması gerekir.


Yeni antibiyotik üretmek çok pahalı ve meşakkatli bir iş. Geçmişte birçok antibiyotik üretildi. Hemen hemen hepsine karşı direnç gelişti. Yeni antibiyotik üretimi konusunda maalesef o kadar umut verici çalışma yok. Bunun yerine 'direnci izleme, kontrol altında tutma' yöntemleri uygulanıyor. Bu yöntemler, özel dirençli bakterileri izleme sistemi sayesinde uygulanarak direncin başka hastalara yayılmasına ve hastanede kontrolsüz hale gelmesine engel olmak.

8.6.2011 1 - 8000



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Ukraynalı genç kadın, tedavi için Türkiye
Ukraynalı genç kadın, tedavi için Türkiye'yi seçti
Uzmanından uyarı: Salatanıza bu besinleri koymayın!
Uzmanından uyarı: Salatanıza bu besinleri koymayın!
Vücuduna Saplanan 80 Santimlik Demire Rağmen Yaşama Tutundu
Vücuduna Saplanan 80 Santimlik Demire Rağmen Yaşama Tutundu
Gentesti Nedir? Gentest ile Kanserden Korunmak Mümkün
Gentesti Nedir? Gentest ile Kanserden Korunmak Mümkün
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]