Düzenli diş fırçalama alışkanlığı olan kişilerde, ileri yaşlarda bunama (demans) görünme sıklığında azalma olduğu tespit edildi.
|
|
|
|
|
|
Kalifornia Üniversitesi'nde yapılan araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Ortodontist Dr Aylin Sezen Yalçın, herkesi dişlerini fırçalayarak geleceğe yatırım yapmaya davet etti…
Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın bir toplumun gelişmişlik düzeyinin eğitim,sağlık gibi temel konulardaki toplumsal durumu ile belirlenebileceğine dikkat çekti. Yalçın, "Biz dişhekimleri sürekli diş fırçalamanın önemini vurguluyoruz. Aslında gerçekten ne kadar da önemli ve bir o kadar da basit bir önlemin insan sağlığı ve belki de hayatı üzerinde önemi üzerinde de durmalıyız. Dişeti iltihabının kalp sağlığı ve şeker hastalığı gibi önemli sistemik hastalıklarla ilişkisini biliyoruz… Peki ya beynimiz ? " diyerek son araştırma hakkında bilgi verdi.
Yalçın, "ABD de Kalifornia Üniversitesinde, 5500 ileri yaşta birey üzerinde yaklaşık 18 yıl süren bir çalışmanın sonuçlarına göre, dişlerini düzenli fırçalama alışkanlığı olmayan kişilerde % 65 oranında daha fazla bunama olduğu tespit edilmiş… Elbette ki yaşlılıkta beyin fonksiyonlarını etkileyen çok sayıda faktör var… Ağız diş sağlığı ile bunama arasında bir bağlantı bulunması aslında yüz güldürücü.. Beyin fonksiyonlarımızı korumak için çaresiz değiliz… En azından , yarın diş fırçalayarak geleceğe yatırım yapabiliriz… " dedi.
Bunamanın en sık görülen türü olan Alzeimer hastalığı üzerinde yapılan araştırmalarda, bu hastalığın görüldüğü kişilerin beyinlerinde, dişeti hastalığı(iltihabı) ile ilişkili bakterilere rastlandığını belirten Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın "Dişeti iltihabına sebep olan bakteriler , beyin dokusuna nufuz ederek iltihaplanmaya ve beyin dokusunda tahribata sebep olmaktadır.Bu yazıya konu olan önemli çalışma , Paganini-Hillve arkadaşları tarafından ,Amerika'da çoğu beyaz ırktan ve iyi eğitim almış , 5468 kişinin 1992-2010 yılları arasında sürdürülmüştür. 18 yıl sonunda orijinal gruptaki 1145 kişide bunama (demans ) tespit edilmiştir. Demansın günde 1 yada daha fazla diş fırçalayan kişilerde belirgin oranda az rastlandığına dikkat çekilmiştir " şeklinde konuştu.
Yalçın şöyle devam etti: "Cinsiyet farklılıklarına gelince.. Kadınların estetik ve hijyenik konulardaki hassasiyetleri bir kere daha ispatlanmış oldu.. Kadınlardaki bu uzun dönem takip sonuçları erkeklere göre daha iyi görünüyor.. Muhtemelen kadınlar protezlerini daha düzenli kullanıyor, dişlerini daha düzenli fırçalıyor ve diş hekimi kontrolüne daha sık gidiyorlar… "
2.10.2012 - 11427
|
|
|
|