Dr. Kurca: Ramazan Sonrası Aşırı Yiyecek Tüketmeyelim

Yozgat Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kurca, vatandaşları Ramazan sonrası aşırı yiyecek tüketmemeleri konusunda uyardı.

Dr. Kurca: Ramazan Sonrası Aşırı Yiyecek Tüketmeyelim

Yozgat Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kurca, vatandaşları Ramazan sonrası aşırı yiyecek tüketmemeleri konusunda uyardı. Dr. Kurca, Ramazan boyunca oruç tutanların, bayram ve sonrası vücudun eski sistemine uyum sağlaması için az ve sık beslenmelerini önerdi.

Yozgat Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kurca, yaptığı açıklamada, insan sağlığı açısından beslenmenin önemine değindi. Kurca, şunları kaydetti: "Bayramın tadında geçmesi için, az yiyip, yürüyüş yapmalıyız. Dinlenmiş olan vücudumuza birden oruç sonrası yüklenmek, birçok rahatsızlığı beraberinde getirebilir. Vücutta kalbin tüm organlara ve kaslara uygun oranda pompaladığı kan miktarı, aşırı yemek sonrası 2-3 katına çıkıyor. Ancak kalbe, böbreklere ve beyine giden kan miktarı azalıyor. Bu, damar tıkanıklıklarını ve pıhtılaşma riskini artırarak kalp krizlerini tetikliyor. Kişi aç olmasa bile önüne lezzetli bir tabak getirildiğinde bunu geri çevirmiyor. Özellikle bayramda ikram edilen pasta, börek gibi karbonhidrat bakımından zengin yiyecekler mide yükünü artırıyor, vücudun insülin dengesini bozuyor." dedi.

Dr. Kurca, sağlıklı beslenme konusunda şu uyarılarda bulundu: "Tatlı tüketmek istediğinizde hamur tatlıları yerine protein ve kalsiyum içeriği yüksek sütlü tatlıları tercih edin. Ancak şekerli besinlerin fazla tüketilmesinin vücutta yağ olarak depolandığını da unutmayın. Kaymak, krema, çikolata gibi yağ ve şeker içeriği yüksek besinlerden uzak durun. Günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 öğün azar-azar ve sık beslenin. Gün içinde susama hissini beklemeden 8-10 bardak su için. Günlük yağ ihtiyacınızı iyi dengeleyin. Zeytinyağı, fındık yağı, soya yağını tercih edebilirsiniz. Yağlı tohumların fazla miktarlarda tüketilmesi, kolesterol oranını düşürmez. Günlük 1 tatlı kaşığı yağ yerine 10 adet fındık, 6-8 badem ya da 2 adet ceviz tüketmeniz yeterli. Kırmızı et tüketimini haftada 2 kez 100'er gramı aşmayacak şekilde düzenleyin. Meyve, sebze ve tahıl posa bakımından zengin, posa; kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Beyaz ekmek yerine kepek/çavdar/yulaf veya tam buğday unundan yapılmış ekmekleri tercih edin. Kuru baklagiller protein ve posa bakımından zengin kaynaklar. Yatmadan önce yemek yemeyin, bol bol yürüyün."

30.6.2016 - 21522



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]