Bir Ramazan ay�n� daha geride b�rakmaya haz�rland���m�z �u g�nlerde bayram� kar��lama tela�� yava� yava� �evreyi sarm�� durumda. T�m Ramazan ay� boyunca farkl� saatlerde uyumaya ve uyanmaya al��an v�cut, ayn� zamanda iki ���nden olu�an beslenme d�zenine ayak uydurmak i�in de ciddi bir efor sarf etti. V�cut sistemi tam uzun a�l�k ve susuzluk gerektiren oru� g�nlerini benimsemi�ken, bu kez de yeni bir d�zene ge�i� yapman�n haz�rl���na ba�l�yor. Tam bir yemek ��lenine d�n��en bayram ziyaretlerinde ise birden bire a��r� beslenmeye y�klenmek, bir�ok sa�l�k sorununa zemin haz�rlayabiliyor. B�y�k k���k herkesin bir arada oldu�u ve t�m aile bireylerinin kocaman masalar ba��nda bulu�tu�u bayramlar, her y�l t�m bireyler taraf�ndan b�y�k bir co�kuyla kar��lan�yor. Fakat hamur i�leri, �erbetli tatl�lar ve y�resel lezzetlerle donat�lan sofralar, sa�l�k a��s�ndan de�erlendirildi�inde insanlar �zerinde pek de olumlu sonu�lar b�rakm�yor. ��nk� t�m Ramazan s�resince belli bir beslenme sistemine al��an ki�ilerde psikolojik olarak fazla yemek yeme d�rt�s� olu�uyor. Bu durum da, �l��s�z beslenmeyi beraberinde getiriyor. Bayramla birlikte ba�layan �l��s�z besin t�ketimi ise kronik hastal��� olan ki�ileri olumsuz y�nde etkilerken, sa�l�kl� bireyler i�in de risk olu�turuyor. V�CUDA AN� �EKER Y�KLEMES� YAPILMAMALI Bayram denince ak�llara ilk �nce �e�it �e�it tatl� �r�nleri gelir. ��nk� bayramla birlikte tatl� t�ketimine ciddi oranda a��rl�k verilir. Fakat bilinmesi gerekir ki �eker, �ikolata ve �erbetli tatl�lara �ok fazla y�klenmek v�cuda gereksiz �eker al�m�na, sonra da �ekerin birden bire d��mesine neden olur. Bununla birlikte gereksiz tatl� t�ketimi, v�cudun as�l ihtiya� duydu�u besinlerin kar��lanmas�na da engel olabilir. Ayr�ca fazla t�ketimi, kolesterol�n aniden y�kselmesine zemin haz�rlayabilir. �ZELL�KLE YA�LILAR VE METABOL�ZMA HASTALARI TATLI VE HAMUR ��� T�KET�M�NE D�KKAT ETMEL� Halk aras�nda, ya�l�lar�n tatl� t�ketimine dikkat etmesi gerekti�ine dair bir d���nce hakimdir. Fakat yaln�z ya�l�lar�n de�il, aile bireylerinde diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastal�klar�, y�ksek kolesterol veya mide-ba��rsak hastal�klar� olanlar da a��r� tatl� t�ketimine �ok fazla �zen g�stermelidir. Diyabet gibi karbonhidrat, protein ve ya� ile ili�kili metabolizma hastal�klar� olanlar�n hamur i�i besinlerini s�n�rl� t�ketmeleri ve tatl�dan olabildi�ince uzak durmalar� gerekir. Diyabet hastalar�n�n yan� s�ra sa�l�kl� bireylerin de kan �ekeri oranlar�n� dengeleyebilmeleri i�in tatl� t�ketimlerini s�n�rland�rmalar� �nerilir. Ayr�ca �ay �ekeri olarak bilinen glikozun kanseri besleyebildi�i, ba����kl�k sistemini zay�flatt��� ve metabolizmay� k�t� etkiledi�i de ak�llardan ��kar�lmamal�d�r. TATLI T�KET�M�NDE G�NL�K B�R PORS�YON A�ILMAMALI Bayramda ne kadar tatl� t�ketilebilece�ine karar verilirken, g�nde bir porsiyonu ge�meyecek �ekilde planlama yap�lmal�d�r. Baklava i�in 3 dilim yeterli olurken, s�tl� tatl�lar i�in bir kase s�n�rlamas� konulmal�d�r. Tercih �erbetli tatl�lardan yana kullan�lacaksa hemen ard�ndan yar�m bardak s�t ya da ayran i�ilmesi �nerilir. ��nk� tatl� sonras� t�ketilecek s�t �r�n�ndeki protein tatl�daki �eker ile etkile�im g�sterir. B�ylece �ekerin kanda h�zla y�kselmesine engel olunur. SIVI GIDALARIN �EKER M�KTARI DA �NEML� Bayramda tatl�n�n yan�nda mutlaka �e�itli i�ecekler ikram edilir. Bu nedenle tatl� t�ketimiyle birlikte i�eceklerin i�erdi�i �eker miktar� da b�y�k �nem ta��r. E�er �ok fazla �ay veya kahve i�iliyorsa al�nan �eker miktar�n�n en aza d���r�lmesi gerekir. Yaz aylar�nda �zellikle limonata gibi serinletici i�ecekler �ok fazla tercih edilir. Ancak bu tarz i�eceklerin �eker oranlar� y�ksek olmas� nedeniyle t�ketilmesi sak�ncal�d�r. Ramazan s�resince yeterince al�namayan s�v� ihtiyac� bayramla birlikte telafi edilmelidir. Ya�anan su kayb�n�n geri al�nabilmesi i�in g�nde 2-2,5 litre su i�ilmelidir. T�ketilecek di�er i�eceklerin ise �ay, kahve gibi asitli olmamas�na �zen g�sterilmelidir. A�IRI KALOR� ALIMLARINDA MEYVE VE SEBZE T�KET�LMEL� Ramazan bayram�yla birlikte eski d�zenli beslenme sistemine geri d�n�lmelidir. Bu nedenle besinlerin dengeli t�ketilmesine dikkat edilmelidir. E�er a��r� et ve tatl� yenildiyse g�n�n geri kalan� meyve, salata gibi d���k kalorili besinlerle ge�irilmelidir. Taze sebze ve meyve sa�l�kl� bir v�cut i�in gerekli oldu�u kadar, tok tutma �zelli�ine de sahiptir. Her 3 saatte bir yap�lan k���k ���nler, sindirim sistemini yormadan metabolizman�n h�zlanmas�n� kolayla�t�rmaktad�r.
30.6.2016 - 21528
|