Gereksiz Antibiyotik Dişlerinize Zarar Verir!

Bir çok hastalığın tedavisini zora sokan bilinçsiz antibiyotik kullanımının bugüne kadar bilinen zararlarına bir yenisi daha eklendi.

Gereksiz Antibiyotik Dişlerinize Zarar Verir!

Uzman diş hekimlerinden, çocuklukta daimi dişlerin oluşması sırasında kullanılan tetrasiklin grubu antibiyotiklerin, dişlerde renklenmelere neden olduğu uyarısı geldi.

Protez ve implantoloji uzmanı Dr. İlker Arslan, toplumsal ilişkilerde temiz ve bakımlı dişlere sahip olmanın büyük önem taşıdığını, araştırmalara göre, ilk karşılaşmalarda yüz bölgesinde en çok dikkat edilen bölgenin dudaklar ve dişler olduğunu belirtti. Arslan, bugünün dünyasında ''estetik gülüş'' şeklinde bir kavram ortaya atıldığını, bunun ''Öncelikle kişinin kendi beğendiği, diğer insanların da hoşuna giden, yüzün bütünüyle uyumlu ve doğal bir gülümseme'' anlamına geldiğini söyledi.


Dişler, diş etleri ve dudakların estetik gülüşün 3 ana bileşeni olduğunu bildiren Dent Suadiye Diş Kliniği'nden uzman Dr. Arslan, şu bilgileri aktardı: ''Dişler temiz, sağlıklı, düzgün sıralanmış ve boyut olarak yüzün tamamıyla ve kendi aralarında orantılı olmalıdır. Bu oran yüz yıllardır kullanılan doğada bir çok canlı ve cansız varlıkta olan, bununla beraber insan yapımı bir çok estetik yapıda ön plana çıkan altın orandır. Diş etleri ise dişleri bir çerçeve gibi sarmaktadır. Bunların sağlıklı olması, dişlerin hem boyutlarını, hem renklerini, hem dizilimlerini etkiler. Bu yüzden güzel bir gülüş için mutlaka sağlıklı ve düzgün formda diş etlerine sahip olmak gerekir. Dudaklar ise hem dişleri, hem de diş etlerini çevreleyen ve boyutlarına göre dişlerin görünürlüğünü etkileyen önemli bir bileşendir.''


Genelde ten renginin hakim olduğu yüzde beyaz dişlerin bir kontrast yarattığını ve daha çok dikkat çektiğini vurgulayan Arslan, düzgün form ve dizideki renk uyumu olan dişlerin, yüzün görünümünü tamamlayan en önemli yapılar olduğuna dikkati çekti.


Arslan, ''Güzel bir yüz yapısına sahip kişilerde normalden daha uzun veya kısa dişlerin bulunması, özellikle ön grup dişlerde çürük veya eski, renkleşmiş dolguların olması, diş etlerinin çok fazla görünmesi veya çekilmiş olması, yaşlanmaya bağlı olarak diş renklerinin koyulaşması, aşınmaya bağlı boylarının kısalması diş estetiğini bozar, yüzün tamamını da etkiler'' diye konuştu.


Dişlerde sağlıksız bir görünüme neden olan etkenlerin başında sigaranın geldiğini anlatan Arslan, yoğun sigara tüketen ve ağız bakımı iyi olmayanların dişlerinde sararmalar görüldüğüne işaret etti.


Fazla miktarda çay ve kahve tüketenlerde, sigaranın da etkisiyle dilde renklenme ve tat almada bozukluk meydana gelebildiğini belirten Arslan, ''Bu nedenle diş bakımının yanında günlük dil bakımı da çok büyük önem taşıyor'' dedi.


Dr. İlker Arslan, şebeke suyunda yoğun flor bulunan bölgelerde yaşayanların dişlerinde, aşırı flora bağlı renklenmeler görülebildiğini belirterek, ''Dişin iç yapısından kaynaklanan bu tür bir renklenmede, beyazlatma yerine porselen veya kompozit laminalar kullanılması daha yerinde olur'' önerisini dile getirdi. Gereksiz ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının diş sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu bildiren Arslan, ''Daimi dişlerin oluşması sırasında kullanılan tetrasiklin grubu antibiyotikler, dişlerde renklenmelere neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda beyazlatma işlemi bile etkili olamıyor, görüntü ancak porselen ve kompozit protezlerle düzeltilebiliyor'' diye konuştu.

 

27.7.2011 - 9260



İlgili Diğer Yazılar
Sıcak Havada Soğuk İçecekler Dişlerinizi Sızlatıyor Mu?
Sıcak Havada Soğuk İçecekler Dişlerinizi Sızlatıyor Mu?
Lamina Tedavisiyle Doğal Bir Gülüşe Sahip Olun
Lamina Tedavisiyle Doğal Bir Gülüşe Sahip Olun
Ağız Kokusu ve Diş Eti Kanaması
Ağız Kokusu ve Diş Eti Kanaması
İmplant ile ilgili merak edilen 6 soru
İmplant ile ilgili merak edilen 6 soru
"Dişlerde bozukluklar gülüş tasarımı ile gideriliyor"
"Dişlerde bozukluklar gülüş tasarımı ile gideriliyor"
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?
Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

 

[Hata Bildir]