Hamile Kalmadan Önce Diş Muayenesi Yaptırın!

Diş bakımı rutin hayatımızda olduğu gibi hamilelik esnasında da çok önemlidir. Özellikle planlı hamileliklerde anne adaylarına hamile kalmadan diş muayenesi yaptırmaları önerilir. EDAD (Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği) Başkanı Prof. Dr. Ata Anıl, hamilikte diş bakımı ile ilgili en çok merak edilen konuları açıkladı!

Hamile Kalmadan Önce Diş Muayenesi Yaptırın!

Ağız ve diş sağlığı ve bakımı her zaman çok önemlidir.  Ancak hamilelik sürecinde bunun önemi daha da fazla artmaktadır. Düzenli doktor kontrolünden geçmek ve beslenmenize her zamankinden daha fazla dikkat etmek, bir an önce kavuşmak istediğiniz bebeğiniz için büyük önem taşır.


Bu dönemde dişlerin nasıl etkilendiğini ve birtakım rahatsızlıklar için önceden alınması gereken önlemleri bilirseniz ağız sağlığı açısından rahat bir hamilelik geçirebilirsiniz.


Hamileliğin Ağız Sağlığına Etkileri ve Ağız Bakımı

Hamilelik öncesi düzenli ağız ve diş sağlığı kontrollerini yaptırmış ve ağzında herhangi bir problem olmayan anne adayı, hamilelik sırasında da ağız sağlığına dikkat ederse olumsuz bir etki görülmez.


Ancak hormonlardaki değişiklik nedeniyle diş etlerinde bazı şişkinlikler ve kanamalar görülebilir. Diş etinde oluşabilecek bu problemleri de düzenli ağız bakımıyla yok edebiliriz. Ağız bakımı iyi olmayan ve diş eti kanamaları gelişen hamilelerin diş etlerinde hamilelik tümörü oluşabilir. Ayrıca düşük riski olanlarda ağız hijyeni kötü ise risk artabilir.


Her Doğumda Bir Diş Kaybedilir Düşüncesinin Yanlışlığı

Halk arasında yaygın olan, “Her hamilelik bir diş kaybettirir.” düşüncesi gerçeği yansıtmaz. Kesinlikle doğru değildir. Bazı fizyolojik değişikliklerden dolayı hamilelik elbette ki hassas bir dönemdir. Hormonal değişikliklerden dolayı diş etlerinde hassasiyet olur ve diş eti hastalıkları da artar. Mide bulantıları ve kusmalar nedeniyle, hem ağız bakımı aksar hem de ağız asidindeki artış nedeniyle diş çürüklerinde artış görülür. Ama hamilelikte diş kaybının sorumlusu bebek değil, bakımsızlıktır.


Birincisi eğer planlı bir hamilelik ise hamile kalmadan önce mutlaka diş doktoruna gidilmeli ve bu dönemde problem yaratacak bütün dişlerin tedavileri yapılmalıdır. Çürük dişler, eskimiş köprü ve protezler, gömük dişler ve diş eti hastalığına yol açabilecek diş taşları gibi.


Eğer planlı olmayan bir hamilelik ise yine de diş doktoruna gidilmeli ve diş eti hastalıklarına yol açabilecek olan diş taşı temizliği yapılmalıdır. Doktorunuzun size önereceği şekilde ağız bakımınızı yapıp düzenli diş kontrollerine gidilmelidir. İkincisi hamilelik boyunca ağız bakımına ve beslenmeye daha fazla özen gösterilmelidir. Özellikle çürük oluşturabilecek besinler çok sık tüketilmemelidir. Günde iki kez mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Günde bir kez diş ipi kullanılmalıdır. Ilık tuzlu su gargaraları çok faydalı olur.


Hamilelikte Dişlere Anestezi Uygulanması Ne Şekilde Olmalıdır?


Anne adayında herhangi bir alerji yoksa ve hamileliğin seyrinde bir problem yoksa anne adaylarının dişlerine anestezi rahatça yapılabilir. Böylece diş tedavileri daha konforlu ve ağrı duymadan yapılabilir. Röntgen çekimine gelince çok fazla tercih edilmez.

3.8.2011 2 - 9486



İlgili Diğer Yazılar
Genital bölgedeki bu problemlerin çözümleri var!
Genital bölgedeki bu problemlerin çözümleri var!
Kariyer planlamasında yumurta dondurma yöntemi ile bebek sahibi olmak mümkün
Kariyer planlamasında yumurta dondurma yöntemi ile bebek sahibi olmak mümkün
Türkiye
Türkiye'de 4 bin ebe, pandemiyle savaşa destek veriyor
Gebelikte tarama testlerini ihmal etmeyin
Gebelikte tarama testlerini ihmal etmeyin
Doğuştan vajinası yoktu şimdi annelik hayali kuruyor
Doğuştan vajinası yoktu şimdi annelik hayali kuruyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]