Hamilelikte Evcil Hayvan Riskli midir?

Evinizde büyük bir sevinç mi var, aileye yeni bir üye mi geliyor? Hamilelik dönemi boyunca evinizde beslediğiniz hayvanların risk olacağını düşünmeye başlamış olabilirsiniz.

Hamilelikte Evcil Hayvan Riskli midir?

Evcil hayvan besleme alışkanlığı, modernleşen diğer toplumlar gibi, ülkemizde de yaygınlaşmakta, birçok insan modern zamanların yalnızlığını evlerindeki hayvan dostları ile Çoğunlukla sahipleri bu dostlarının sağlık kontrolleri ile ilgilenir ve ev sakinleri için bir risk söz konusu değildir.


Ancak, ev sakinlerinden biri hamile kaldığında, evdeki dostların bu durum için bir tehdit olup olmayacağı sorgulanır. Aslında bu soru, o zamana kadar hayvanları ile birlikte yaşamış olan kişilerden geldiğinde zaten ortaya çıkabilecek riskler de en aza inmiş durumdadır. Aksi bir durum, yani hayvanlarla yakınlığı olmayan kişilerin hamilelikte hayvan beslemeye başlaması pek sık olmadığına göre onlar için zaten böyle bir sorun ortaya çıkmayacaktır.


Konuyu evcil hayvanların türlerini en çok tercih edilenler olan köpek ve kedilerle sınırlayarak ayrıntılandıralım. Evcil hayvanınız düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçiyorsa, belirli hastalıklara karşı aşılanıyor ve ilaçlarını alıyor ise siz ve bebeğiniz için tehlike oluşturması uzak bir olasılıktır. Örneğin, köpeklerden bulaşabilecek önemli hastalıklardan olan “hidatik kist” için; düzenli antelmintik tedavisi, köpeğin dışarıda ne olduğu bilinmeyen maddeleri yemesinin önlenmesi, dışkılarının uygun şekilde uzaklaştırılması uygun önlemlerdir. Bu önlemler, hamilelikte tulmamalıdır ki sokak kedilerinden bulaşma riski ev kedilerinden daha yüksektir.


Bu risk, sokak kedileri ile temasla sınırlı değildir. Kediler dışkılarını toprağa, kuma, hatta çocuk bahçelerindeki kum havuzlarına gömerler. Zamanla bu dışkılar kurur, tozlaşır ve rüzgarla savrularak dağılır. Enfekte olan dışkılar söz konusu olduğunda içlerindeki etkenler çocukların oynadığı, insanların dokunduğu yüzeylere yayılabilir. Kısaca dış ortamda, evinizdeki kediden daha fazla risk söz konusudur.


Sağlıkla ilgili hemen her konuda slogan olan el yıkama konusunu burada da tekrarlamakta yarar görüyorum. Sokaktan eve girdiğinizde, çocuğunuz oyun oynadıktan sonra, bahçe işleri ile uğraştıktan sonra, herhangi bir şey yemeden önce el yıkamak yine en önemli koruyucu önlemdir.

Hamilelikte, öncesinde ya da sonrasında evcil hayvanların hayatımıza kattığı huzuru ve mutluluğu doya doya yaşamamamız için hiçbir neden yok, yeter ki alınacak basit önlemlerle hem kendimizin hem de onların sağlığını koruyalım.




İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun oldu. Doktorasını parazitoloji alanında yaptı. 2004’ten beri keneler ve kenelerle bulaşan zoonozlar konusunda proje ve araştırmalarını sürdürüyor.


Evinizde büyük bir sevinç mi var, aileye yeni bir üye mi geliyor? Hamilelik dönemi boyunca evinizde beslediğiniz hayvanların risk olacağını düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Fakat muhtemelen yanılıyorsunuz.


Akılda tutulması gereken bir konu da, dış ortamların, evdeki dostlarımızdan daha fazla bulaşma riskine sahip olduğudur. Kedilerde ise en çok korkulan “toksoplazmoz” bulaşmadır. Bu konuda, uzun zamandır kedilerle yakınlığı olan kişiler daha şanslıdır. Toksoplazmoz, hamilelikten önceki dönemlerde bu parazitle karşılaşmış ve bağışıklık geliştirmiş kişilerde akut seyretmez ve cenine geçmez. Ancak, parazitle ilk kez hamilelik sırasında karşılaşılırsa, parazitin akut çoğalması ve cenine geçmesi söz konusudur.


Bu durumda düşük, erken doğum ve birtakım anormal gelişmeler (anomali) ortaya çıkabilir. Hamilelikten önce yapılacak bir testle toksoplazmoza karşı bağışıklığı ortaya koymak risk durumunu kolaylıkla belirler. Bu test sonucu, ileride hamilelik sırasındaki kontrollerde de hekime yol gösterecektir. Toksoplazmoz riskini en aza indirmek için, özellikle kedi dışkılarının günlük olarak uzaklaştırılması, dışkıya çıplak elle temas edilmemesi, dışkı kaplarının mutfak/yemek odası gibi yerlere konulmaması, zaman zaman dezenfekte edilmesi dışkıların tozlaşmaması gibi önlemler alınabilir.


Herkese Sağlık Dergisi

24.9.2010 - 2337



İlgili Diğer Yazılar
Doğum sonrası gebelikten korunma!
Dış gebelikte etkili tedavi yöntemleri
Dış gebelikte etkili tedavi yöntemleri
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Genç çift, Rosi yöntemiyle gebelik haberini aldı
Genç çift, Rosi yöntemiyle gebelik haberini aldı
Erzurum Şehir Hastanesi
Erzurum Şehir Hastanesi'nde ilk kez suda doğum gerçekleşti
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]