Hareketsizlik Dördüncü Ölüm Nedeni

Dr. Fatih Mehmet Aslan, "Fiziksel hareketsizlik dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır" dedi.

Hareketsizlik Dördüncü Ölüm Nedeni

Diyarbakır Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan; 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü'n dolayısıyla açıklama ve sağlık uyarılarında bulundu.

Dr. Aslan yaptığı açıklamada; "Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan biri olan fiziksel aktivite; hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, meme kanseri, kolon kanseri ve depresyon riskini azaltmakla beraber kilo kontrolü için de anahtar role sahiptir " dedi.

OBOZİTENİN YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR

Fiziksel hareketsizlik dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığını kaydeden Dr. Aslan şöyle dedi;

"Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6'sına denk geliyor. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25'inin; diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. Çağımızın en büyük sağlık sorunlarından olan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen obezitenin artmasında da önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır.

YÜRÜYÜŞ - BİSİKLET VE KOŞU

Yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gereklidir. Orta şiddette fiziksel aktivite; solunum veya kalp atış hızında küçük artışlar sağlayan, orta düzeyde efor gerektiren fiziksel aktivitedir.( Örneğin; Tempolu yürüyüş - saatte yaklaşık 5 km, bisiklete binme - saatte 16 km' den az, hafif tempolu koşu - saatte 8 km'den az) 5-17 yaş grubu çocuklarımızın ise günde en az 60 dakika orta şiddetten şiddetli aktiviteye doğru giden aktivite yapması önerilmektedir. Yaşamın her döneminde, düzenli fiziksel aktivitenin yapılması önemlidir.

YÜZDE 71,9'UMUZ EGZERSİZ YAPMIYOR

Araştırmalar Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 67,6 sının, kadınların yüzde 76,5'inin, toplamda ise yüzde 71,9'unun egzersiz yapmadığını göstermektedir. Yine 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58,4'i düzenli olarak egzersiz yapmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü bulaşıcı olamayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek, yaşamın her alanında ve her yerde(okul, ev, işyeri) fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs'ı "Sağlık için Hareket Et Günü " olarak belirlemiştir.

SAĞLIKLI BİR TOPLUM HEDEFLİYORUZ

Sağlık Bakanlığı tarafından toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı yürütülmektedir. "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı " kapsamında 2014 yılı "Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı " olarak belirlenmiş olup halkımızı düzenli fiziksel aktiviteye ve yeterli ve dengeli beslenmeye teşvik etmek için yürüttüğümüz faaliyetler ile daha hareketli ve sağlıklı bir toplum hedefliyoruz "

9.5.2014 1 - 14465



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Tüp Bebek
Tüp Bebek
Sağlık Video Hangi Durumlarda Gebenin Hastalık Takip ve Tedavisi Gerekir?
Hangi Durumlarda Gebenin Hastalık Takip ve Tedavisi Gerekir?
Sağlık Video İleri Düzey Ultrason
İleri Düzey Ultrason
Sağlık Video Doppler Ultrason Gebelikte Kullanılır mı?
Doppler Ultrason Gebelikte Kullanılır mı?

 

[Hata Bildir]