İftarda Hızlı Yemekten Kaçının

Hızlı yemek, uzun süredir dinlenme halindeki mideniz için zararlıdır.

İftarda Hızlı Yemekten Kaçının

Uzman diyetisyen Ali Dereli, iftarda hızlı yemenin uzun süre dinlenme halindeki mide için zararlı olduğunu belirterek, düşen kan şekerinin daha fazla besin tüketilmesine yol açacağını söyledi.

Dereli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının daha kolay ve sağlıklı geçirilebilmesi için ögün aralarına ve su tüketimine önem verilmesi gerektiğini anlattı.

İftar ve sahur arasındaki vaktin kısalığına işaret eden Dereli, 17 saatlik açlık ve susuzluğun dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu vurguladı.

Daha kolay ve sağlıklı ramazan geçirmek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini kaydeden Dereli, "Öğün sayımızı artırırsak, o oranda besinlerin termik etkisinden faydalanarak, metabolizma hızımızı düşürmemiş oluruz. Proteini yüksek ve kan şekerinizi uzun sürede yükseltip, yavaş yavaş düşüren besinler (glisemik indeks) tercih etmelisiniz. Proteinler ve yağlar doygunluk sürenizi uzatacak, karbonhidratlar ise dikkat kapasitenizi artıracaktır. Bu yüzden beslenme örüntünüze dikkat etmelisiniz " diye konuştu.

Dereli, sahura kalkılmaması halinde ara öğünlerin çok önemli olduğunu belirterek, iftardan yatış saatine kadar minimum bir saat bekleme payı konulması gerektiğini söyledi.

Sahura kadar yatmayacakların iki ara öğün yapmasının faydalı olacağını savunan Dereli, ara öğünlerde meyveli veya sade yoğurt, bir su bardağı süt veya kuru-taze meyveler tüketebileceklerini anlattı.

İftar Arası Mola 

Dereli, orucun açılmasının ardından çorba ve salata sonrasında yemeğe bir süre ara verilmesinin kilo kontrolünde önemli olduğunu dile getirdi.

İftarda bütün yemekleri bir anda bitirmemek gerektiğini kaydeden Dereli, "Hızlı yemek, uzun süredir dinlenme halinde olan mideniz için zararlı olmasının yanı sıra düşen kan şekeriniz, daha fazla besin tüketmenize sebep olacaktır. İftarınızı hurma, zeytin veya su ile açtıktan sonra, hemen arkasından çorba ile devam etmelisiniz. Çorbanızla biraz salata tükettikten sonra, minimum 15 dakika beslenmenize ara vermelisiniz. Bu aradan sonra ana yemeğinizi tüketebilirsiniz " ifadesini kullandı.

Dereli, sağlıklı oruç tutmanın en önemli unsurlarından birinin vücuttaki su miktarını gerekli ölçüde tutmak olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Su, her dönemde önemli olmasının yanı sıra 11 ayın sultanının, temmuz ayında bulunması sebebiyle bir kat daha önem taşımaktadır. Vücudumuzdaki su miktarını ölçülerinde tutmalıyız. Daha öncesinde 13-14 saat boyunca yiyip içebilir haldeyken tamamlamaya çalıştığımız ortalama 2,5-3 litre suyu, bu dönemde 6,5-7 saatte tamamlamaya çalışmalıyız. Bu durum ramazan ayı boyunca izin verilen saatler arasında elimizden suyu düşürmememiz gerektiği anlamını taşımaktadır. " - Sakarya

10.7.2013 - 12964



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]