Günümüzde hem kadınların hem de erkeklerin daha iyi görünmek için estetik cerrahi yöntemlere başvurduklarını hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları, istenmeyen yağlardan kurtulmak için en sık başvurulan yöntemlerden birinin liposuction olduğunu söylüyorlar.
Liposuction işlemi en basit anlatımıyla, vücudun belli bölgelerinde birikmiş olan yağ dokularının küçük bir delikten kanül kullanarak aspirasyon cihazıyla emilmesi olarak açıklanabilir.
Liposuction`ın kilo vermeyi sağlayıcı bir ameliyat olmadığının ve şişmanlık tedavisinde kullanılmadığının altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları, bu tekniğin normal kilosuna yakın kişilerde uygulanması gerektiğini; liposuction`ın amacının vücudun belli bölgelerinde yerleşmiş yağları alarak vücut hatlarının şekillendirilmesi olduğunu vurguluyorlar. İşlem, yağın depolandığı vücut bölgelerinde, cildin normal elastikliğini koruduğu, herhangi bir sarkma olmamış kişilere uygulanıyor.
Liposuction en sık karın, bel, bacaklar, ayak bilekleri, kollar, yüz, çene altı ve boyun bölgelerinde kullanılıyor. Benzer şekilde fazla sarkık olmayan memelerin küçültülmesi ve erkeklerde meme büyümesi durumlarında bu yönteme başvuruluyor.
Cerrahi bir yöntem olan liposuction, genel anestezi ya da damar yoluyla verilen ilaçla hasta uyutulduktan sonra yapılıyor. Yağ alınacak bölgeye önce "tumecent " adı verilen anestezik solüsyon enjekte ediliyor.
Bu solüsyon, ağrıyı engelleyen lidokain ve kanamayı engelleyen epinefrin içeriyor. Hemen ardından yaklaşık 5 mm`lik bir delikten yerleştirilen ve aspiratöre bağlı bir kanül vasıtasıyla, istenmeyen bölgelerdeki yağlar emiliyor. Eğer gerekiyorsa, bel ve kalça bölümleri için ayrı ayrı birkaç kanül konularak aynı anda yağ çekme işlemi yapılabiliyor.
Birçok vakada kanülün girdiği delik son derece küçük olduğu için dikiş atmak gerekmiyor. İşlem, alınan yağın miktarına göre 1-1.5 saat içinde tamamlanıyor. Hasta dilerse aynı gün evine dönebiliyor.
Eğer 2 kilogramdan fazla yağ alındıysa, ağrı kontrolü sağlamak ve gözlem altında tutmak amacıyla, hastanın bir gece hastanede kalması istenebiliyor. Ameliyattan sonra pansuman yapılan hastaya, vücudun şekillenebilmesi için özel bir korse giydiriliyor.
24 saat sonra pansuman çıkarılıyor ancak 2 hafta boyunca korsenin giyilmesi gerekiyor. Korsenin çıkarılmasından sonra en az iki hafta boyunca da, sıkı bir külotlu çorap ya da elakstik pantolon giyilmesi gerekiyor. Hasta, 1-2 hafta içinde normal etkinliklerine dönebiliyor. 3-4 hafta sonra da ağır egzersizlere başlayabiliyor.
11.2.2011 - 5123
|