Kalp krizinde erken tanı hayat kurtarıyor

Kalp krizine yol açan koroner arter rahatsızlığına erken tanı konulması halinde hastaların, sağlıklı insanlar gibi kaliteli bir yaşam sürebildikleri belirtildi.

Kalp krizinde erken tanı hayat kurtarıyor

Kalp krizine yol açan koroner arter rahatsızlığına erken tanı konulması halinde hastaların, sağlıklı insanlar gibi kaliteli bir yaşam sürebildikleri, bu nedenle kuşku duyulan belirtilerde hiç vakit kaybetmeden doktora gitmenin hayat kurtarabileceği belirtildi.


Özellikle koroner arter hastalığı tanısında geç kalınıp, kalp krizi geçirenlerin önemli bir kısmında kalp yetersizliği geliştiğini belirten Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı sorumlusu Prof. Dr. Şenol Demircan, krizden sonra ise hastaneye erken ulaşmanın bir diğer 'hayati' etken olduğunu söyledi.

Kalp krizi geçiren hastaların yaşamlarının kurtulmasında dakikaların önemine değinen Prof. Demircan, 'Hastanın kriz sonrası, çok erken saatlerde hastaneye ulaşması, hızlı bir şekilde tıkalı damarının balon ve stentle açılması halinde çok iyi sonuçlar alabilmekteyiz' dedi.

KİMLER HEMEN DOKTORA BAŞVURMALI?

Kalp krizinde erken tanı ve tedavinin yaşam kurtarıcı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Demircan, toplumda çok konuşulan 'kimlerin hangi belirtilerle doktora gitmesi gerektiği?' konusuna da açıklık getirdi. Demircan, 'Göğüs ağrısı, nefes darlığı, yokuş ve merdiven çıkarken tıkanma hissi, göğüste baskı, efor ile göğüsten kola ve boyna yayılan ağrı gibi şikayetleri olan kişilerin hiç vakit kaybetmeden, korkmadan bir kardiyoloji merkezine başvurup muayene olması gerekir' diye konuştu.

ŞİKAYET OLMASA DA DOKTORA GÖRÜNMELİ

Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı sorumlusu Prof. Dr. Şenol Demircan, sözlerini, 'Belli bir yaşın üstündeki kişiler, herhangi bir şikayetleri olmasa da mutlaka belirli aralıklar ile doktor kontrolünden geçmeliler. Özellikle ailesinde kalp hastalığı öyküsü olan, şeker hastalığı, obezite, hipertansiyon, sigara içimi, kolesterol yüksekliği gibi risk faktörleri olan kırk yaş üstü kişilerin belli aralıklarla kardiyoloji polikliniğinde kontrol olmaları çok önemlidir' diye sürdürdü.

Demircan, Başkent Üniversitesi Seyhan, Yüreğir ve Güzelyalı kardiyoloji polikliniğine başvuran hastaların, aynı gün içinde tam bir kardiyolojik kontrolden geçirildiklerini de söyledi.

ARTIK AMELİYATSIZ TEDAVİ DE MÜMKÜN

Son yıllarda geliştirilen delik kapatma sistemleri, cihazlar ve tıbbi malzemeler sayesinde ASD, PFO, VSD, PDA, aort koarktasyonu gibi erişkin yaşa kadar tanı konmamış doğumsal kalp hastalıklarını ameliyatsız tedavi edebildikleri bilgisini veren Prof. Demircan, şöyle konuştu:

'Hatta ileri yaş nedeniyle ameliyat edilemeyen aort kapak hastalarını, koroner arter hastalarını ameliyatsız tedavi edebilir hale geldik. Ciddi kalp yetersizliği olan bazı hastaları yeni geliştirilen kalp pilleri ile tedavi edebiliyoruz. Ritim bozukluklarının birçoğuna kesin çözüm bulabiliyoruz.'

Kardiyoloji alanındaki 'muhteşem' diye tabir ettiği gelişmelere rağmen halen, hastane korkusu, iş yoğunluğu gibi gerekçelere bağlı ihmalkarlık, umursamazlık gibi nedenlerden dolayı önemli bir hasta grubunun hastaneye başvurmadığına değinen Prof. Dr. Şenol Demircan, 'Bu nedenle bu hastalarda kalp hastalığı tanısı bazen çok gecikmiş olarak konulmaktadır. Bu hasta grubunda tedavide başarı şansımız azalmakta, istediğimiz olumlu sonucu her zaman alamamaktayız. Bu nedenle kalp hastalığında, erken tanının öneminin altını bir kez daha çizmek gerekir' diye konuştu.

13.11.2014 - 15727



İlgili Diğer Yazılar
Türkiye
Türkiye'de 1 milyon 400 bin kalp yetmezliği hastası var
Lezzet deposu taze siyah incirin ihracat yolculuğu başladı
Lezzet deposu taze siyah incirin ihracat yolculuğu başladı
Kalbi Duran Bankacıya Örnek Müdahale
Kalbi Duran Bankacıya Örnek Müdahale
Kalp Krizini Önleyen 9 Yiyecek
Kalp Krizini Önleyen 9 Yiyecek
Ölmüş Kalp Yeşertilecek
Ölmüş Kalp Yeşertilecek
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]