Karbonhidratları ne zaman tüketmeliyiz?

Tüm popüler diyetler aksini söylese de karbonhidratlar baş düşmanınız değil. Yeter ki doğru zamanda ve ölçülü bir şekilde tüketin.

Karbonhidratları ne zaman tüketmeliyiz?

Aldığınız kiloların sorumlusu karbonhidratlar değil. Her ne kadar popüler birçok diyet sizi buna inandırmış olsa da karbonhidratlar en büyük düşmanınız değil. Hatta karbonhidratların da protein, yağ gibi düzenli ve ölçülü bir şekilde alınması sağlıklı bir beden için oldukça gerekli. Önemli olan tüm bu gıda gruplarını nasıl tükettiğiniz ve konu karbonhidratlarsa ne zaman tükettiğiniz.

"Think, Eat, Move, Thrive" kitabının yazarı Dr. James Rouse, insülin duyarlılığınızın en yüksek olduğu zamanların karbonhidrat tüketmek için günün en iyi zamanları olduğunu söylüyor. "Karbonhidratlar vücutta parçalanarak glikoza (kan şekeri) dönüştürülür. İnsülin duyarlılığı, vücudun glikozu ne kadar iyi yönettiğine bağlı olarak değişir. Glikozu yönetmek için daha az insüline ihtiyaç duyduğunuzda, insülin duyarlılığınız da artar. Vücudunuz aynı miktarda glikozu işlemek için daha fazla insülin üretmeye ihtiyaç duyması ise insülin direncidir. Bu durumda, karbonhidratları vücudumuzun bu işleme hazır olduğu zamanlarda almak çok daha iyi olacaktır. Bu zamanlar da genellikle sabahları ve egzersiz sonralarıdır."

Elbette doğru zamanda tüketseniz de karbonhidratları belirli bir ölçüde tüketmek gerektiğini de unutmamak gerekir. Dr. Rouse; "Zamanlama ve tükettiğiniz karbonhidratların kalitesi oldukça önemli ama ne çeşit karbonhidrat tükettiğiniz zamanlamadan çok daha önemli olabilir." diyor. "Mesela, egzersizden sonra büyük bir parça tatlı yemeniz, günün herhangi bir zamanında brokoli ve lahana yemenizden daha iyi olduğu anlamına gelmez. Karbonhidratların oldukça fazla çeşidi olduğunu ve zihinsel/fiziksel performansınız üstünde çok fazla etkileri olduğunu da unutmamak gerekir."

Dr. Rouse, sağlıklı ve düşük kalorili karbonhidratlar olarak koyu yeşil yapraklı sebzeleri, tatlı patatesi, baklagilleri ve küçük porsiyonlarda olmak koşuluyla kahverengi pirinci, amaranth tohumunu, kinoayı, organik tam buğdaylı besinleri tüketmenizi öneriyor.

29.1.2015 - 16492



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]