Kardiyak Rehabilitasyon Nedir?

Kalp ameliyatları ve hastalıklarının tedavisinde büyük önem taşıyan kardiyak rehabilitasyon, hastaların yaşam kalitelerini artırıyor.

Kardiyak Rehabilitasyon Nedir?

By-pass ameliyatları ve kalp hastalıklarında hastanın iyileşmesi ve yaşam kalitesini artırabilmesi, operasyondan sonra benimseyeceği kurallara ve alışkanlıklara bağlı. Bunlar içinde kardiyak rehabilitasyon önemli bir yer tutuyor.


Anadolu Sağlık Merkezi, sosyal güvenlik kurumuna mensup kişilerden fark alınmadan yapılan kalp hastalıkları operasyonlarında bu hizmetiyle öne çıkıyor; hasta, hiçbir ek ücret talep edilmeden tek kişilik odada yatıyor.


Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, kardiyak rehabilitasyonu “kalp hastalarının toplum içindeki aktivitelerini yeniden kazanabilmeleri veya koruyabilmeleri için uygulanan, egzersiz ve eğitim hizmetlerinden oluşan geniş kapsamlı, uzun vadeli, multi-disipliner, ancak bireysel özelliklere göre düzenlenen aktivitelerin toplamı” diye tanımlıyor.


Prof. Dr. Akı, rehabilitasyon sürecinin sadece egzersize dayalı olmadığını ve hastanın tüm yaşam aktivitelerini düzenleyebilmesi için eğitimin şart olduğunu vurguluyor. Kardiyak rehabilitasyonda amaç, ölüm oranlarının azaltılması ve hastanın yaşam kalitesinin arttırılması.


Sadece operasyon geçiren hastaların değil, kalp yetersizliği, atım bozukluğu olanların, kalp pili takılan, kalp kapakçığı ya da kalbi tamamen değiştirilen hastaların da kardiyak rehabilitasyon sürecinden geçmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Akı, şöyle devam ediyor;


Rehabilitasyonu egzersiz ve eğitim olarak iki grup altında toplamak mümkün. Bunlardan biri bireysel olarak düzenlenmiş egzersizler. Hastanın fiziksel aktivite toleransını ve günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme kabiliyetini geliştirmek için bunları veriyoruz. Bir de eğitim, yönlendirme ve davranışsal girişimler var. Hastanın sigarayı bırakması, kan basıncını ve kan lipid seviyesinin düzenlenmesi önemli.


Egzersizler, solunum ve kalp-damar sistemini bir arada çalıştıran aerobik hareketlerden oluşuyor. Kişinin özelliklerine göre bu fiziksel hareket planına kas güçlendirici ve rahatlama egzersizleri de eklenebiliyor. Hastanın durumuna göre hastanede kaldığı süre içinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı tarafından planlanan kardiyak rehabilitasyon ve egzersiz programı fizyoterapist desteğinde ve gözetiminde uygulanıyor. Belirlenen plan doğrultusunda uygulanan bu egzersiz programı hastanın günlük yaşamına dönmesinde önemli bir role sahip.

6.2.2011 2 - 4991



İlgili Diğer Yazılar
Bursa
Bursa'da ilk defa yapılan ozaki ameliyatıyla hayata tutundu
Fazla kiloda ölümcül OSAS tehlikesi
Fazla kiloda ölümcül OSAS tehlikesi
Korona korkusu kalp krizini evde geçirtiyor
Korona korkusu kalp krizini evde geçirtiyor
Aydın
Aydın'da bir hastanın kalp pili kablosu, çıkarıldı
Ana atardamar genişliği yaşayan genç sağlığına kavuştu
Ana atardamar genişliği yaşayan genç sağlığına kavuştu
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]