Kısırlık Tedavisinde Yumurtalık Nakli Mümkün!

Rahim nakli, doğuştan rahmi olmayan veya kanser gibi çeşitli nedenlerle rahmini kaybeden kadınların çocuk sahibi olabilmesinin önünü açıyor. İnsana yapılan ilk nakil başarısız oldu. Şu an hayvanlar üzerinde deneniyor.

Kısırlık Tedavisinde Yumurtalık Nakli Mümkün!

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğince (TJOD) bu yıl 6’ncısı düzenlenen “Türk Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi”nde, Türkiye’de ilk kez “yumurtalık ve rahim nakli” konuları gündeme getirildi.


Antalya’da 14-19 Mayıs arasında düzenlenen kongrede, “kısırlık ve tüp bebek uygulamalarındaki yenilikler”, “gebelik ve beslenme”, “riskli gebeliklerde yaklaşım”, “jinekolojik kanserler”, “ilaç kullanımı” gibi konuların dışında, yurt dışında ilk uygulamaları yapılan “yumurtalık ve rahim nakli” konuları da tartışıldı.


Kongreye, yurt dışından 31, Türkiye’den 358 konuşmacı katıldı. Türkiye’den yaklaşık 2 bin 700 kadın ve doğum uzmanının katıldığı kongrede, hekimlere, 5 gün boyunca 11 kurs ile çeşitli konularda eğitimler verildi ve kursun ardından yeterlilik sınavı yapıldı. Sınavı geçen hekimlere 5 yıl süreyle geçerli olacak yeterlilik sertifikası verildi.


Kongreyi değerlendiren TJOD 2. Başkanı Doç. Dr. Ali Baloğlu, “BOARD” adı verilen sınavın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, “Sınav, kadın doğum uzmanının, uzmanlık sonrası dönemde, kendi meslek örgütü tarafından mesleki bilgisinin yeterli olduğunu gösterecek. Bugüne kadar hekim uzmanlık aldıktan sonra hayatı boyunca bir daha yeterliliği ölçülmüyordu. Şimdi ise bu yeterlilik sınanacak” dedi.


Sınav sonrası verilen sertifikanın şu an için yasal bir yaptırımı olmadığını anlatan Baloğlu, “ABD ve AB üyesi ülkelerde, bu tür belgeler, ilgili meslek örgütlerince yapılan sınavlarla veriliyor. Türkiye’de ilk defa böyle bir sınavı yaptık” diye konuştu.


TJOD Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş ise kongrede, dünyada ilk uygulamaları yapılan yumurtalık ve rahim nakli operasyonlarının Türkiye’de de ilk kez tartışıldığını söyledi.


Rahim naklinin dünyada ilk kez 2000 yılında Suudi Arabistan’da yapıldığını ancak uygulamadan 60 gün sonra nakil yapılan kadının vücudunun rahmi reddettiğini anlatan Tıraş, son yıllarda İsveç’teki çalışmalarda ilerleme kaydedildiğini bildirdi.


Rahim nakli konusunda İsveç’teki çalışmaları yürüten Jinekolog Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mats Brannstorm da rahim nakli üzerine araştırmalara dünyada ilk kez 1998 yılında başlandığını belirterek, “Bu olay, ilk defa Avustralya’da ‘Angela’ isimli rahim ağzı kanseri nedeniyle ameliyat edilen ve rahmi alınan hastanın, rahim nakli isteği üzerine düşünülmeye başlandı” dedi.


1999 yılında İsveç’te bu konuda çalışmalara başladığını anlatan Brannstorm, “İlk nakil 2000 yılında Suudi Arabistan’da, doğum sonrasında kanama ve yumurtalık kisti nedeniyle rahmi alınan 26 yaşındaki bir hastaya yapıldı ancak bir süre sonra dokunun uyum sağlamaması nedeniyle vücut, rahmi reddetti” bilgisini verdi.


Brannstorm, nakillerin hayvanlar üzerinde denendiğini, 2003’te fareler üzerindeki nakillerde gebeliğin sağlandığını ifade ederek, maymunlar üzerinde de 10 deneme yapıldığını ancak henüz gebeliğin sağlanamadığını kaydetti. Brannstorm, 3-5 sene sonra, insanlarda da başarılı rahim nakillerinin yapılmasını beklediklerini söyledi.


Rahmin diğer organlar gibi yaşlanmasının söz konusu olmadığına ve uygulanacak hormon tedavisi sonrasında nakillerin yapılabileceğine dikkati çeken Brannstorm, herhangi bir komplikasyon olmaması için 1 ya da 2 üremenin gerçekleşmesinin ardından rahmin, tekrar operasyonla alınması gerektiğini bildirdi.


Brannstorm, rahim nakillerinin, doğuştan rahmi olmayan veya sonrasında kanser gibi çeşitli nedenlerle rahmini kaybeden kadınların çocuk sahibi olabilmelerinin önünü açtığını söyledi.

25.5.2011 - 7562



İlgili Diğer Yazılar
Genital bölgedeki bu problemlerin çözümleri var!
Genital bölgedeki bu problemlerin çözümleri var!
Kariyer planlamasında yumurta dondurma yöntemi ile bebek sahibi olmak mümkün
Kariyer planlamasında yumurta dondurma yöntemi ile bebek sahibi olmak mümkün
Türkiye
Türkiye'de 4 bin ebe, pandemiyle savaşa destek veriyor
Gebelikte tarama testlerini ihmal etmeyin
Gebelikte tarama testlerini ihmal etmeyin
Doğuştan vajinası yoktu şimdi annelik hayali kuruyor
Doğuştan vajinası yoktu şimdi annelik hayali kuruyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]