Masala �ay�n� daha �nce duymam�� olabilirsiniz. Asl�nda �ok uzun y�llard�r Asya �lkelerinde, Hindistan'da kullan�lan bir �ayd�r. Bu �ay�n farkl� olmas� i�eri�inde bir�ok baharat�n ve �zellikle s�t�n kullan�lmas�ndan gelir. Masala �ay�n�n di�er bir ad� da Hint �ay�d�r. NASIL HAZIRLANIR? Masala �ay� i�in farkl� tarifler bulabilirsiniz. Hangi tarif do�ru tariftir diye d���nmeyin. �nsanlar ana malzemeleri ayn� tutarak masala �ay� i�in farkl� tarifler uygulayabilir. Yani k�sacas� tarifler a��z tad�n�za g�re farkl�l�k g�sterebilir. Fakat genel olarak siyah �ay, s�t, karanfil ve kakule gibi baharatlar bu �ifal� �ay�n ana maddeleridir diyebiliriz. Hayatta herkesin ya�ad��� bir tak�m stresli olaylar vard�r. Hint �ay� antik Hint felsefesine g�re i�erdi�i baharatlar sayesinde zihni canland�r�r, sakinle�tirici olarak kullan�l�r ve stresi azalt�r.  MALZEMELER 2 adet kabuk tar��n (Yorgunlu�u azalt�c�, dola��m ve solunum sistemlerini a��k tutucu etkisi vard�r, canl�l�k verir, ayr�ca afrodizyak etkisinin bulundu�u da belirtilir) 3-4 adet kakule (Hindistan ve �in'de olduk�a pop�ler bir baharat olan kakule, akci�erler, b�brekler ve kalbe fayda sa�lar) 4-5 adet karanfil (�inliler taraf�ndan �ok uzun y�llard�r kullan�lan karanfil antiseptik �zelliklere sahiptir ve a�r� kesicidir) 2-3 adet karabiber tanesi (Metabolizmay� h�zland�r�r ve dola��ma fayda sa�lar, ayr�ca so�uk alg�nl���na da iyi gelir) 2-3 adet anason (Nefesi tazeler ve �ks�r��e iyi gelir) Yar�m �ay ka����n�n yar�s� kadar zencefil (Ba����kl�k sistemini kuvvetlendirir, dola��m sistemine fayda sa�lar, iktidars�zl��a da iyi gelir) 1 �ay ka���� rezene (b�breklere iyi gelir ve ba��rsaklardaki gazlar�n d��ar� at�lmas�na yard�m eder) 1 su barda�� s�t 3 su barda�� su 2 yemek ka���� siyah �ay �ste�e ba�l� olarak bal yada 2 yemek ka���� toz �eker  HAZIRLANI�I 2 adet kabuk tar��n, 3 yada 4 adet kakulenin kabu�u ve 4-5 adet karanfil havanda g�zelce d�v�lerek toz haline getirilir. B�y�k bir demlik yada tencerenin i�ine 3 bardak su koyulur. Kaynayana kadar su ocakta �s�t�l�r. ��ine toz haline getirilen baharatlarla birlikte 3-4 adet karabiber tanesi, rezene, anason, zencefil ve siyah �ay eklenir. 5-6 dakika daha kaynat�ld�ktan sonra 1 su barda�� s�t ve iste�e ba�l� olarak bal yada �eker tatland�rmak amac�yla demli�e ilave edilir. 8-10 dakika kadar daha k�s�k ate�te pi�irilir. Daha sonra alt� kapat�larak 5-10 dakika kadar demlendirilir ve i�ilir.  FAYDALARI Masala �ay� bir�ok baharat i�ermesi sebebiyle sa�l�k a��s�ndan olduk�a faydal� bir �ayd�r. Masala �ay�n�n faydalar� aras�nda yorgunlu�a iyi gelmesi ve v�cudu canland�rmas� say�labilir. So�uk alg�nl��� ve grip gibi rahats�zl�klara kar�� da fayda sa�lar. ��eri�indeki zencefil ve karanfil gibi baharatlar sonucu sindirim sistemini rahatlat�r. Kolesterol� dengeler ve kalbe iyi gelir. Sinirleri yat��t�r�r ve diyabete de yarar sa�lar. 
4.10.2016 - 23422
|