Mevsim değişiklikleriyle başa çıkmanın en tatlı yolu

Havaların bir sıcak bir soğuk seyrettiği bu günlerde, mevsim değişikliğinin etkisiyle soğuk algınlığının ve mevsimsel hastalıkların görülme sıklığında da ciddi bir artış gözleniyor.

Mevsim değişiklikleriyle başa çıkmanın en tatlı yolu


Mevsim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan ve büyük küçük herkesi etkileyen bu hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Halsizlik, yorgunluk, isteksizlik belirtileriyle gelip bünyeye yerleşen soğuk algınlığına karşı direnç kazanmak için doğal ilaç "bal"dan faydalanmak da mümkün olabiliyor. Konuyla ilgili Anavarza Bal İşletme Müdürü ve Gıda Mühendisi Burcu Sezen açıklamalarda bulunuyor.

"Doğal ilaç bal yüksek vitamin ve mineral deposu"

Doğanın mucizesi balın yaklaşık %80'i frutoz ve glikoz şekerinden %20'si ise sudan meydana geliyor. Bal gün içi ısı farkının olduğu yerlerde soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösteriyor. Ayrıca ağız ve boğaz hastalıklarında da doğal bir ilaç olarak kullanılıyor. Soğuk algınlığından korunmada veya hastalığı hafif atlatmada baldaki antimikrobiyel etkinin yanı sıra fruktozun kasları yumuşatıcı ve gevşetici özelliği de faydalı oluyor.

"Hastalıklardan korunmak için Dünya Sağlık Örgütü de balı öneriyor"

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, hastalıklardan koruyucu besinler arasında önerilen bal, antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için üst boğaz enfeksiyonlarına da iyi geliyor. Düzenli tüketildiği takdirde bağışıklık sistemini güçlendiren ve vitamin, mineral açısından oldukça zengin olan bal çaylara ya da yoğurda karıştırılarak da rahatlıkla tüketilebilir.

"Hastalıklardan korunmak ve semptomları azaltmak için hazırlanabilecek ballı karışımlar"

Nezleye karşı: Balı süt veya limon ile karıştırarak tüketmek nezlenin etkisinin kısa sürede ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Kuru öksürük: Balı ılık suyla karıştırarak şerbet halinde tüketmek veya toz zencefil ile karıştırarak macun halinde yemek kuru öksürüğün ortadan kalkmasına yardımcı olduğu gibi boğaz ağrılarına karşı da etkili bir ağrı kesicidir.
Soğuk algınlığı: Bal ve tarçınla hazırlanacak karışımın en az üç gün boyunca düzenli olarak tüketilmesi vücudun dinçlik kazanarak hastalıktan kurtulmasına yardımcı olacaktır.

"Üreticilerine güvendiğiniz balları tercih edin"

Bal tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, satın alınan balın güvenilir üreticilerden tarafından piyasaya sunulan ambalajlı ürünler olması gerektiğidir. Burcu Sezen, bal satın alırken ürünün etiket bilgilerine, Gıda ve Tarım Bakanlığının izinlerine, kalite sistem belgelerinin varlığına, bu ürünü satan noktanın güvenilirliğine dikkat etmek gerektiğini vurguluyor.

16.2.2016 - 20006



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]