MS, Kaderiniz Olmasın

Dünyanın pek çok yerinde yoganın MS'li hastalar üzerindeki pozitif etkisi araştırıldı ve araştırılmaya devam ediyor.Sonuç: Yoga kesinlikle MS'li hastalara iyi geliyor.

MS, Kaderiniz Olmasın

Multipl Skleroz (MS) genç erişkinlerde görülen,santral sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bulgularla karakterize olan, bağışıklık sistemini etkileyerek beyin ve omurilik beyaz cevherinde sorunlara yol açan kronik bir rahatsızlıktır.MS görme kaybı, çift görme, denge bozukluğu, kollarda ya da bacaklarda uyuşma-güç kaybı, konuşma bozuklukları, baş dönmesi, idrar yapmada sorunlar, cinsel sorunlar gibi şikayetlerden biri ya da bir kaçı ile başlayabilmektedir.

MS birçok hastalığı taklit edebilmektedir. Hastalığa ilişkin net tanının ortaya koyulabilmesi için beyin omurilik sıvısının incelenmesi zorunlu olmaktadır. Başlangıç yaşı itibariyle 20-40 yaşları arasında başlayan ancak çocukluk yaşlarında ve 40 yaş sonrasında da başlayabildiği gözlenebilen bir rahatsızlıktır. MS hastalığının tedavisini 5 basamakta özetlemek mümkündür. Bunlar: Atak tedavisi, koruyucu tedavi (immunmodülatör tedavi), semptomatik tedavi (belirtileri giderici), fizyoterapi, tamamlayıcı ve alternatif tedavi şeklindedir.

YOGANIN MS HASTALIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ KONU ALAN PEK ÇOK ARAŞTIRMA VARDIR

Uluslararası akademik literatürdeki bilimsel çalışmalara bakıldığında; Yoganın MS rahatsızlığının iyileştirilmesinde destekleyici bir sistem olarak olumlu etkilerini ortaya koyan önemli çalışmalar olduğu görülmektedir. Nöroloji Profesörü Barry S. Oken ve arkadaşları 2004 yaptıkları bir araştırmada, Yoga çalışmalarının MS hastalarında görülen halsizlik şikayetleri üzerinde önemli derecede pozitif etkisi olduğunu tespit etmişlerdir.

Tamamlayıcı terapi üzerine araştırmalar yapan tıp öğrencileri Lisa Esmonde ve Andrew Long 2008 yaptıkları bir araştırmada, MS hastaları için tamamlayıcı tedavi türleri içinde değerlendirdikleri yoganın, denge, rahatlama, kasların güçlendirilmesi ve esnetilmesi, hareketlilik ve sosyalleşmeye katkı sağladığı sonucuna varmışlardır.

İran, Mazandaran Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Azra Ahmadi ve arkadaşları tarafından yapılan çalışma da bu çalışmayı destekler nitelikte olup, düzenli olarak yapılan Yoga çalışmalarının MS hastalarında yürüme hızı ve dayanıklılığı, denge ve yorgunluk problemlerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuşlardır.

Yapılan çalışmadan elde edilen bulgular neticesinde, yoganın hastaların yaşam kalitelerinde iyileşmelere neden olduğu ifade edilmektedir. Dr. Mary Pritchard ve arkadaşlarının 2010 yılındaki çalışmalarında, 6 hafta düzenli Yoga Nidra uygulayan MS hastalarında stresin azaldığı ve böylece hastaların zihinsel sağlığının güçlendiği vurgulanmıştır. Dolayısıyla, yoganın MS'li hastalar üzerindeki pozitif etkileri konusunda artık tıp çevrelerinin de bir şüphesi yok.

ORİJİNAL YOGA SİSTEMİ İLE DEĞİŞEN HAYATLAR PROGRAMI -MS (MULTİPLE SKLEROZ) HASTALIĞI 3. BÖLÜM

Merve Tanrıverdi tarafından hazırlanan ve sunulan Orijinal Yoga Sistemi ile Değişen Hayatlar Programı'nda, Orijinal Yoga Sistemi'ni uygulayarak, rahatsızlıkları temelinde önemli iyileşmeler kaydeden kişilerin doğrudan kendilerinin anlattıkları hikayelerine yer veriliyor. Şimdiden önemli bir takipçi kitlesi oluşturan bu keyifli programın 3. bölümünün konusu ise MS hastalığı. Programda Orijinal Yoga Sistemi tekniklerinin düzenli uygulanması sonucu yaşanan gerçek bir iyileşme öyküsüne yer veriliyor.

 

1.11.2018 - 36202



İlgili Diğer Yazılar
MS hastası genç anne, 6 yaşındaki oğluna örnek oluyor
MS hastası genç anne, 6 yaşındaki oğluna örnek oluyor
MS hastalarına pandemide yaz uyarıları!
MS hastalarına pandemide yaz uyarıları!
MS hastalığı kadınlarda daha fazla görülüyor
MS hastalığı kadınlarda daha fazla görülüyor
Dr. Melih Tütüncü: MS hastaları çocuk sahibi olabilir
Dr. Melih Tütüncü: MS hastaları çocuk sahibi olabilir
MS Platformu
MS Platformu'nda Güçler Birleşiyor
Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]