Ohio Üniversitesi'ndeki araştırmacılar geliştirdi; Alzheimer yatkınlığı aylar öncesinden saptanabiliyor

Ohio Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, demans yatkınlığını ölçmek için 'kendi kendine uygulanan' bir test geliştirdi.

Ohio Üniversitesi'ndeki araştırmacılar geliştirdi; Alzheimer yatkınlığı aylar öncesinden saptanabiliyor

Ohio Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, demans yatkınlığını ölçmek için 'kendi kendine uygulanan' bir test geliştirdi. 8 yıl boyunca 665 hastanın takip edilerek yapıldığı çalışma, kişilerde demans ve Alzheimerın 6 ay öncesinden saptanabildiğini ortaya koydu. Araştırmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Nöroloji uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, "Bu test hastaların, psödodemans (yalancı demans) dediğimiz depresif süreçlerini de ölçebiliyor.  O noktada da biz demans ilacı değil, antidepresan vermeyi tercih ediyoruz. Burada ciddi anlamda ayırt edici bir faktör ortaya çıkıyor. Bu durum bizim önlem almamızı sağlıyor" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi, Tıp Fakültesi ve Halk Sağlığı Koleji'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen basit, kendi kendine uygulanan bir test artık ince demans belirtilerini tanımlayabilmek mümkün olduğunu ortaya koydu. Sekiz yıllık çalışmada 665 hasta izlendi. Araştırmacılar, SAGE adını verdikleri testin, 'Mini-Zihinsel Durum Muayenesi' (MMSE) adı verilen en yaygın kullanılan test yönteminden en az altı ay önce demans teşhisine ilerleyen hafif bilişsel bozukluğu olan hastaları doğru bir şekilde tanımladığını buldu.

Testlerin tamamlanması yalnızca 10-15 dakika sürüyor ve dört değiştirilebilir formdan oluşuyor. 11 maddelik testle bilişsel alanlar, oryantasyon, dil, hesaplamalar, hafıza, soyutlama, yürütme işlevi ve yapısal yetenekler sorgulanıyor.

"MİNİ MENTAL TESTE GÖRE ÜSTÜNLÜĞÜ VAR"

Çalışmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, "Nöroloji polikliniklerinde hastaların demansif süreçlerini takip etmek için yaptığımız Mini Mental testi biraz daha geliştirmişler. Mini Mental test, hastalara karşılıklı soru cevap sistemiyle uygulanan, içinde saat çizimi olan, hastaların hafızasını, anlamalarını ve apraksi dediğimiz becerilerini ve bunları soyutlama dediğimiz düşünce tarzını ölçen bir test. Bu test, hastanın algısına göre 30-35 dakika sürer. Fakat Amerika'da yapılan çalışmada, hastalar genellikle bizim demans başlangıcı dediğimiz hafif bilişsel bozukluğu olan hastalardan seçilmiş ve ne yöne doğru geliştiği saptanmış" dedi.

Geliştirilen testin tıp dünyası ve hastalar için önemli bir çalışma olduğunu söyleyen Onultan, "Saptalamalarda bu çalışmayla soyutlama, düşünce, matematiksel hafıza, şekil kopyalama ve saat çizimi gibi bilişsel fonksiyonları ölçen ancak daha hızlı yanıt ve sonuç veren bir test ortaya çıkmış. Bu testin, Mini Mental teste göre üstünlüğü var. Örnek verecek olursak 15 dakika süren bir test bu. Onun dışında pandemi döneminde hastalar evden çıkamadığı için evde kendi kendine uygulanabiliyor. Yani bir nöroloğa ya da psikoloğa ihtiyaç duyulmuyor. Bunların sonucunda görülmüş ki, bu test paketiyle birlikte hafif bilişsel bozukluk hastalarının yaklaşık 6 ay öncesinden demansa gireceği saptanabiliyor" diye konuştu.

"BU ÇALIŞMA ÖNLEM ALMAMIZI SAĞLIYOR"

"Bu tip demansif süreçlerdeki hastalarda, tıpkı tansiyon hastalarındaki gibi, monitorize edilmek önemli" diyen Onultan, "Bazen müdahalelerde bulunabiliyoruz. Bu test hastaların, psödodemans (yalancı demans) dediğimiz depresif süreçlerini de ölçebiliyor.  O noktada da biz demans ilacı değil, antidepresan vermeyi tercih ediyoruz. Burada ciddi anlamda ayırt edici bir faktör ortaya çıkıyor. Bu durum bizim önlem almamızı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

21.12.2021 - 58605



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]