Okul Ve Çocuk

Okula yeni başlayan çocukların ailelerine öneriler

Okul Ve Çocuk

İlk günlerde çocuğunuz yeni yerlerle, insanlarla, kurallarla ve ilişkilerle karşılaşacaktır. Bu hem heyecan verici hem de korkutucu olabilir. Okul başlamadan önce çocuğunuzu yeni çevresine alıştırarak yardım edebilirsiniz.


İlk gün öncesinde çocuğunuzun okulunu mutlaka ziyaret edin. Eğer mümkünse, çocuğunuzun yeni öğretmeniyle tanışmasını ve yeni sınıfını görmesini sağlayın. Montlarını asacakları yerleri, beslenme kutularını koyacak yerlere bakın, tuvaletleri, oyun bahçesini ve koridorları gösterin. Gittiğiniz her yerde orası ile ilgili konuşun onunla. Bazı çocuklar için sadece bakmak yeterli olacaktır. Fakat dinleyerek daha iyi öğrenenler betimlemelerinizden yararlanacaklardır. Öğretmenden günlük işleyişi öğrenin ve çocuğunuzun ne ile karşılaşacağını anlatın. Örneğin birçok okul matematiğe okuyarak başlarlar. Bir sonraki adımda ne geleceğini bilmek, çocuğunuzun daha iyi kavramasını sağlayacaktır. Son olarak, kendi içinizin rahatlığı için, öğretmene öğrenciler için ne gibi teknikler kullanacağını sorabilirsiniz.


Çocuğunuzu Okula Alıştırmanın 5 Yolu


1. Alıştırma Aşaması


Ne zaman yanından geçseniz okulu ona gösterin. Çocuklarınıza okuldayken yaşadığınız güzel anları ve yaptığınız komik şeyleri anlatın. Çocuğunuzla, oyun kartlarından okul inşa edin ve sonra sınıf hikâyeleri yaratıp, oynayın. Okul başlangıçları ile ilgili olumlu kitaplar okuyun. Okula birilikte gidin, böylece çocuğunuz yolu iyice öğrenecektir.


2. Plan Aşaması


Eğer okul, veliler için bir gece düzenlerse, katılın ve çocuğunuzun ilk gününde nelere gereksinim duyacağını not edin.Okul kıyafetleri ve diğer malzemeler için önceden alış veriş yapın. Son haftaların sıkışıklığından ve istenen bedende kıyafet bulamama zorluğundan kurtulmuş olursunuz. Alış verişi özel bir eğlenceye çevirin.


3. Geri Sayım


Eğer çocuğunuz tatildeki gibi geç uyanıyorsa, okul başlamadan bir hafta önce günlük programını değiştirmeye başlayın. Uyku vakitlerini yavaş yavaş geri çekerek, daha düzenli bir beslenme alışkanlığı edinmesini sağlayın.


Düzenlemeniz gereken şeylerin listesini hazırlayın. Örneğin harçlıklar, öğle yemekleri, spor malzemeleri, resim materyalleri gibi… Listeyi dolaba yapıştırın ve gerçekleştirdiğiniz her şeyin üzerine işaret koyun. İlk gün için hazırlıklara başlayın. Okul başlamadan bir gün önce çocuğunuzla birlikte kıyafetlerini, çantasını ve yiyeceklerini hazırlayabilirsiniz.Son olarak, ilk gün için saatinizi kurun. Organize olmuş veliler ve çocukları bile ilk günün heyecanıyla fazladan zamana gereksinim duyabilir.


4. Duygular


Sizin duygularınız çocuğunuza da yol gösterecektir. Eğer ilk gün çocuğunuza güvenle yaklaşırsanız, onlar iyi olacaktır. Okulla ilgili olumlu sözcükler kullanmak, onların endişelerini azaltacaktır.


Okulda ona "hoşçakal " demek çok duygulu anlar yaşamanıza neden olabilir. Fakat çocuğunuzu bir gülümseme ile uğurlamaya çalışın ve okul çıkışında onu almaya geleceğinizi söyleyin. Çok stresli çocuklar bile, okuldan ayrılışınıza çabuk alışırlar. O yüzden okuldan çabuk ayrılın. Eğer çok endişeliyseniz okulu arayıp çocuğunuzu kontrol edebilirsiniz.


5. Günün Sonu


İlk günlerde okul çıkışlarında erken gelmeye gayret edin. Birkaç dakikalık gecikme bile çocuğunuza çok uzun bir süre gibi gelebilir. Çocuğunuz büyük bir ihtimalle çok yorgun ve acıkmış olacaktır. O yüzden atıştıracak bir şeyler ve biraz sakin bir ortam okul sonrası gereksinim duyduğu şeylerdir.


Onu dinlemeyi bir öncelik haline getirin. Büyük bir ihtimalle okulunda yaşadıklarını anlatacaktır. Bu yüzden ona baskı yapmayın, ona sizinle konuşması için şans verin.

14.4.2008 - 652



İlgili Diğer Yazılar
ACIMASIZ ÇOCUKLAR (Davranım Bozukluğu)
ACIMASIZ ÇOCUKLAR (Davranım Bozukluğu)
Arkadaşa Danışmak ile Psikoloğa Danışmak Arasındaki Farklar
Arkadaşa Danışmak ile Psikoloğa Danışmak Arasındaki Farklar
Dr. Ürer: "Okul reddi çok gecikmeden tedavisinin yapılaması gereken bir durum"
Dr. Ürer: "Okul reddi çok gecikmeden tedavisinin yapılaması gereken bir durum"
Sosyal beceri eğitimleri başarısız olabilir
Sosyal beceri eğitimleri başarısız olabilir
Pandemide çocuklar da ruhsal olarak çok yıprandı
Pandemide çocuklar da ruhsal olarak çok yıprandı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]