Salata İle İlgili Bilmediklerimiz

Hem form kazanmak hem de sağlıklı beslenmek için tercihinizi hep salatadan yana kullanabilirsiniz. Peki, salatayla ilgili bildiklerinizin doğru olup olmadığını kontrol etmeye hazır mısınız?

Salata İle İlgili Bilmediklerimiz

Amerikan Diyet Demeği, sağlıklı kilo kontrolü ve zayıflama için günlük iki kase salata ve yeşil sebze tüketilmesini tavsiye ediyor. Salatanızı kendiniz yapacaksanız malzemelerin seçimi de çok önemli. Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi marulun yapraklarının rengi ne kadar koyu yeşilse, içerdiği besleyici özellik ve vitamin miktarı da o derece artıyor. e-kolay'ın haberine göre koyu yapraklı yeşillikler A vitamini yönünden de oldukça zengin.

• Bir antioksidan deposu olarak marul, kalp krizini önler; koyu yeşil yaprakları yoğun miktarda folik asit içerir. İçeriğindeki yeşil granüller aynı zamanda dikkate değer ölçüde C vitamini, potasyum ve lif kaynağıdır.

• Acı marul, hindiba veya frenk salatası olarak bilinen marul türü de iyi birer antioksidan kaynağıdır. Hindiba bitkisinde aynı zamanda bol miktarda C vitamini bulunur. Bu bitki kanser, kalp krizi gibi sistemik hastalıkların önlenmesinde ve riskinin azaltılmasında oldukça etkili.

• Kıvırcık marul olarak adlandırılan marul türünde ise o kadar zengin oranda vitamin ve mineraller bulunmaz. Bu nedenle sağlıklı ve çabuk zayıflama için geniş yapraklı marul türlerinden tüketmeye özen göstermelisiniz.
 

İşte salatayla ilgili 5 mit

1. Salata, bir hamburgere göre her zaman daha az kalorilidir

Bu, tamamen yanlış bir bilgi. Salatanın üzerine eklenen soslar oldukça yüksek kalorili olabilir. Üstelik zeytinyağı da sağlıklı olduğu gerekçesiyle salatalarda bolca tüketilir. Fakat zeytinyağının yüksek kalori değerlerine sahip olması çoğu zaman atlanan bir gerçektir. Bu yüzden sıradan bir hamburgere göre yoğun soslu ve zeytinyağlı bir salatanın kalorisi daha fazla olabilir. Ancak diyette kontrollü olarak salata yemek çok yararlı olabilir. Çünkü salata için kullanılan sebze ve yeşillikler lif yönünden zengindir. Bu besinler mide ve bağırsakları fazladan çalıştırarak kalori yakımını hızlandırır.

2. Düşük kalorili sebzeler daha iyidir

Salatanızı analiz edeceğiniz zaman içindeki besleyici öğelere ve enerji sağlayan kalori değerlerine dikkat edin. Örneğin kerevizi az kalorili olduğu için tercih ediyor olabilirsiniz ama bu sebzenin size kazandırdığı enerji de düşüktür. Kereviz gibi açık renkli sebzeler diğer sebzelere göre daha az lif, vitamin ve mineral içerirler. Bu nedenle bol sebzeli salata tercih edeceğiniz zaman kırmızıbiber, brokoli, havuç, bezelye ve patlıcana ağırlık verin.

3. Yapraklı sebzelerin hepsinin besleyici değerleri aynıdır

Yapraklı sebzelerin renkleri açıldıkça besleyici öğeleri de bir o kadar azalır. Açık renkli bir atom salata düşük derecede A, C vitaminleri, demir ve lif değerlerine sahiptir. Koyu yeşil renkteki ıspanak yapraklarında ise yüksek derecede magnezyum, demir ve kalsiyum vardır. Ispanağın antioksidan değerleri de yüksektir.

4. Salatanızın üstüne eklediğiniz kızarmış tavuk ya da et kalori değerini artırmaz

Eğer salatanız bir ana yemeğe eşlik etmiyorsa, doyurucu olması için üzerine tavuk ya da et ekleyebilirsiniz. Ama dikkat! İşte bu noktada salatanız masumiyetini kaybediyor ve bir kalori deposu haline gelebiliyor. Bu nedenle eğer salatanıza protein değeri kazandırmak istiyorsanız, haşlanmış ya da yağsız tavada pişirilmiş et ya da tavuğu tercih etmelisiniz.

5. Organik yeşillikler her zaman için çok daha sağlıklıdır

Araştırmalar; organik besinlerin besleyici öğelerinin kimyasallardan uzak olarak yetiştirilen sebze ve meyvelere göre çok da üstün olmadığını gösteriyor. Bu nedenle sadece organik sebze yemeniz gerektiğini düşünmeyin.
 

8.1.2012 1 - 10584





Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]