Havaların soğumasıyla cilt kuruluğunun arttığına dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Koray Özkan uyarıyor: Kış ayları, ilerleyen yaş, çok sık banyo yapmak, az su içmek, klorlu su ve tiroidin az çalışması gibi etkenler cildin kurumasın neden olur. Cilt kuruluğu egzamaya kadar gidebileceği için mutlaka bir uzmana görünmekte fayda var!
Medical Park Gaziantep Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Koray Özkan; özellikle kış aylarında artan cilt kuruluğuyla ilgili bilgiler verdi ve önerilerde bulundu;
Kuru deri tüm vücudumuzu bir film tabakası şeklinde örten, ölü hücrelerden oluşan stratum corneum denilen tabakadaki suyun kaybı sonucu oluşur. Bu tabaka suyunu kaybedince esnekliğini kaybeder, çatlar ve pullanır. Stratum korneum, su tutan maddeler içerir ve derinin daha derin kısımlarından suyun sızmasını engeller.
Su, stratum korneum tarafından ölü hücreler ve yağdan oluşan bir film tabakası tarafından tutulur ve deriden buharlaşması engellen su cildin nemini sağlar.
Kış aylarında havadaki nem kaybı, ısıtma sistemlerinin havadaki su ve nemi azaltması ve terlemedeki azalma cilt kurumasını artıran nedenlerdir. Kişilerin yaşları ilerledikçe, deride su tutan maddelerin azalması da ileri yaş popülasyonunun daha çok etkilenmesine neden olmaktadır. Ayrıca Atopik Dermatitli hastaların cilt şikayetlerinin de artmasına neden olur.
Kaşıntı Başladıysa Hemen Doktora!
İnanılanın aksine, çok sık banyo yapmak durumun daha da kötüleşmesin neden olur. Banyo sıklığı azaltılmalı ve içerisinde gliserin ve lanolin gibi nemlendirici maddeler bulunan temizleyici ürünler kullanılmalıdır. Çok sıcak su ile banyo yapmaktan kaçınılmalıdır.
Banyodan sonra cilt hafif nemliyken cilt tipine uygun nemlendiriciler kullanılmalıdır. Susuz kalmamaya dikkat edilmeli, yeterli miktarda sıvı tüketilmelidir.
Kuru ciltler, aynı zamanda kaşıntının en sık görülen sebeplerindendir. Kuru ciltlere sahip insanların ciltleri, fiziksel uyaranlara karşı korumasız kalmaktadır. Bu da allerjenlerin deriye girişini kolaylaştırmaktadır.
Cilt nemlendirilmezse oluşan kaşıntı sebebiyle kaşıma işlemine bağlı olarak deride tekrar hasarlanma olmakta ve bu bir kısır döngü şeklinde ilerlemektedir. Kaşıma işlemi devam ettikçe, deri kalınlaşıp, normal görünümünü ve rengini yitirir.
Sonuç olarak tedavisi gittikçe zorlaşan kronik bir egzama tablosu oturur. Bu durum alt bacaklarda egzema craquele, gövde, kollar ve bacaklarda ise numuler dermatite neden olur. Durum kronikleşmeden hemen bir cildiye uzmanından yardım alınmalıdır.
16.2.2011 - 5250
|