Tuzu Azaltanın Ömrü Uzuyor!

"Günde bir çay kaşığı daha az tuz almak, yıllık kalp krizi riskini yüzde 5, felç riskini yüzde 3 ve ölüm riskini de yüzde 4 azaltıyor"

Tuzu Azaltanın Ömrü Uzuyor!

Liv Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, günde bir çay kaşığı daha az tuz almanın yıllık kalp krizi riskini yüzde 5, felç riskini yüzde 3 ve ölüm riskini de yüzde 4 azalttığını bildirdi.

Akpolat, yaptığı yazılı açıklamada, vücut için vazgeçilmez olan tuzun aşırı tüketiminin zararlı olduğunu kaydetti. Aşırı tuz tüketiminin hipertansiyon başta olmak üzere felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, mide kanseri, böbrek taşı, kemik erimesi ve vücutta şişlik gibi değişik sorunlara yol açtığı bilgisini veren Akpolat, Türkiye'de kişi başına tuz tüketiminin 15 gram olduğunu belirtti.

Bu miktarın günlük ihtiyacın üzerinde olduğunu kaydeden Akpolat, tavsiye edilen sınırın günlük 5 gram olduğunu aktardı.

"Tuz kullanımı 5 grama inerse, 2,5 milyon ölüm engellenebilir "

Tuz kullanımının azaltılmasına bağlı olarak kalp krizi ve inmenin neden olduğu 2,5 milyon ölümün engellenebileceği öngörüsünde bulunan Akpolat, küçük bir çay kaşığının 2,5 gram tuz aldığı bilgisini verdi.

Akpolat, çocukların ailelerini örnek aldığını anımsatarak, ailelerinin bol tuzlu yediğini gören çocukların da aşırı tuz tüketimine yöneldiğini aktardı. Tuz tüketimini kontrol altına alarak sadece yaşlılıkta değil, daha erken yaşlarda hipertansiyonun ortaya çıkmasının önlenebileceğini aktaran Akpolat, şu tavsiyelerde bulundu:

"Yemeğin tadına bile bakmadan tuz koymayın. 'Tuzsuz yemek çok tatsız' diyorsanız, biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir. Tuzsuz ekmek yiyin. Taze sebze yiyin. Konserve ve turşudan uzak durun. Yemek pişirirken de pişirdikten sonra da tuz koymayın. Tuzu azaltılmış peynir yiyin. Doktor veya eczacıya danışarak yapay tuz kullanabiliriz. Dışarıda yemek yerken seçici olun. Nane, kekik, soğan, sarımsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin. Sebze, meyveler genel olarak az tuz içerir. Taze fındık, ceviz, semizotu yemeğe lezzet katar. Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına bakalım. "

Akpolat, günde bir çay kaşığı daha az tuz almanın, yıllık kalp krizi riskini yüzde 5, felç riskini yüzde 3 ve ölüm riskini de yüzde 4 azalttığını bildirdi. - İstanbul

26.8.2013 - 13227



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]