Sessiz zehir: “Ertesi gün daha güzel olur” yalanı

Türk mutfağında yaygın bir inanış vardır: "Bazı yemekler ertesi gün daha güzel olur." Hele ki kuru fasulye, zeytinyağlılar, dolmalar… Sanki bir gece bekleyince lezzeti artar, tadı olgunlaşır. Doğru mu? Evet, damağımıza öyle gelebilir. Ama işin görünmeyen bir yüzü var: Sağlığımıza sessizce zarar veren histamin yükü.

Bayat Yemek Niye Tehlikeli?

Histamin aslında vücudumuzun ürettiği doğal bir molekül. Bağışıklık sisteminden mide asidine kadar pek çok görev üstleniyor. Ancak sorun şu: Gıdalar bekledikçe içlerinde bakteriler histamini artırıyor. Ve bu madde ısındığında yok olmuyor. Yani "tekrar ısıtırsak temizlenir" düşüncesi tamamen yanlış.

Belirtiler Neler?

Histamin fazlalığı herkeste farklı tablo çizebiliyor:

  • Baş ağrısı, migren
  • Mide krampları, şişkinlik
  • Ciltte kızarıklık, kaşıntı
  • Burun tıkanıklığı, nefes darlığı

Hatta yüksek seviyelerde "balık zehirlenmesi" diye bilinen ciddi tablolar ortaya çıkabiliyor.

Bilim Ne Diyor?

Son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki:

  • Izgara ve kızartma gibi yöntemler histamini yükseltiyor.
  • Haşlama veya kısa süreli kaynatma ise nispeten daha güvenli.
  • En önemlisi: Histamin bir kez oluştu mu, tekrar ısıtmak hiçbir işe yaramıyor.

Yani bu, sadece "damak keyfi" değil, sağlığı ilgilendiren ciddi bir mesele.

Ne Yapmalı?

  • Yemekleri pişirdikten sonra en geç 2 saat içinde buzdolabına kaldırın.
  • Küçük kaplarda saklayın, daha hızlı soğusun.
  • Tekrar tekrar ısıtmayın. Isıtacaksanız sadece yiyeceğiniz kadarını çıkarın.
  • Balık, tavuk ve et yemeklerini mümkün olduğunca taze tüketin.

Lezzet uğruna sağlığımızı riske atmaya değer mi? Belki de yeni nesil mutfak alışkanlıkları "bugün pişir, bugün bitir" mottosuyla şekillenmeli. Çünkü bazı yemekler gerçekten ertesi gün "daha güzel" değil; sadece daha tehlikeli.

16.09.2025 - 4976

Prof. Dr. Barış Öztürk Diğer Yazıları
Sessiz zehir: “Ertesi gün daha güzel olur” yalanı
Sessiz zehir: “Ertesi gün daha güzel olur” yalanı
Tatlı krizlerinin perde arkasında histamin olabilir mi?
Tatlı krizlerinin perde arkasında histamin olabilir mi?
Lenf Ödeme Karşı Sessiz Devrim: Ketomiks Diyet
Lenf Ödeme Karşı Sessiz Devrim: Ketomiks Diyet
Tüm Yazıları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]