Stres ve insülin direnci

Stresle nasıl başa çıkacağımız, genel sağlığımızın önemli bir belirleyicisidir. Stresli günlerde kendimizi iyi hissetmek için sağlıksız besinleri aşırı tüketmek insülin direnci ve obezitenin gelişmesine neden olabilir. Diğer yandan, stresli günlerimizdebesin alımının kronik olarak azalması nedeniyle karşılaşılabilecek fiziksel ve mental sağlık sorunlarını da dikkate almamız gerekiyor.

Yüksek stres seviyeleri kronikleştiğinde ve çözülmediğinde kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, inme, obezite ve ilgili metabolik bozukluklar, bağışıklık bozukluğu ve psikolojik bozukluklar gibi çok çeşitli olumsuzlara neden olur.

Dünya çapındaki koronavirüs pandemisi sırasında insanların psikolojik sağlığının kötüleşmesi nedeniyle sağlıksız besin tüketimi ve fiziksel aktivitenin azalması dünya çapında obezitenin artmasına neden olmuştur.

Stres, vücudumuzun ve beynimizin fizyolojik dengesini bozar, vücudumuz savunmaya geçerek dengeyi yeniden kurmak için sinirsel ve hormonal mekanizmaları harekete geçirir. Bu savunmada otonom sinir sistemi ve son zamanlarda popüler olan HPA ekseni yani hipotalamik hipofiz adrenalin eksen baş roldedir. Otonom sinirler katekolamin, epinefrin ve norepinefrinin kan dolaşımına salınmasını uyarır.

Bu hormonlar vücutta dolaşır ve kalp atış hızının artması gibi çeşitli etkilere neden olarak, kan akışını kaslara, kalbe ve beyne yönlendirmek için kan damarı çaplarını ayarlar. HPA ekseni, stres zamanlarında glukokortikoid hormonların üretimini uyarır. Yani vücudun stresle başa çıkmasına yardımcı olan kortizol hormonu salgılanır ve enerji gereksinimi sinyalleri harekete geçer.

Kaslarda yoğun kan akışıyla birlikte artan glikoz, hayatta kalmaya yardımcı olur. Bu mekanizma, vücudumuzun "savaş ya da kaç" tepkisi olarak bilinen durumu oluşturmak için gerçekleşen bir işbirliğidir. Bu tepkiler, artan yiyecek tüketimi ve üreme dürtülerini içerir.

Stres, insanlarda, besin alımını arttırmanın yanında iştah azalmasına da yol açabilir ki burada bedensel, genetik ve bağırsak mikrobiyomu gibi bireysel farklılıkları göz önünde bulundurmalıyız.

Stresli günlerde aşırı lezzetli, enerjisi yoğun yiyeceklere yönelik artan ilgimizin sebebi yükselen kortizol seviyesidir ama asıl kortizolün neden olduğu etkiler yeme davranışımıza doğrudan müdahale ediyor.

Kortizol hormonunun yükselmesi leptin adlı iştahla ilgili hormonun etkisini bloke eder. Bildiğimiz gibi, leptin, yağ dokusundan salınan ve iştah bastırıcı bir hormondur. Kortizol her kadar normal durumda leptin salınımını uyarsa da, stres durumunda beynin leptine duyarlılığını azaltarak leptin direncine neden olur. Yani leptin sinyali kaybolduğu için özellikle fazla kilolu ve obez bireylerde iştah artışı olur.

Ayrıca kortizol, kan şekerimizi düzenleyen insülini de etkiler. Kısa süreli etkisiyle pankreastan insülin salınımını uyararak iştah bastırıcı bir etkiye sahipken, kortizol kronikleşmiş seviyelerde insülin direnci, diyabet, karaciğer yağlanması ve vücut yağ oranının artmasına yol açar.

Yani stres kaynaklı yüksek kortizol seviyesi, tokluk sinyallerinin bozulmasına yol açarak enerjisi yoğun lezzetli yiyeceklerin tercihindeki artışa neden olur. Bu sebeple stresli koşullar altında aç olmasak bile yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekleri daha çok tercih ediyoruz.

Bir sonraki yazımda, stresin azaltılması ve normal kortizol yanıtının sürdürülmesini hedefleyen diyet tavsiyelerime değineceğim. Stresle baş etme gücünüzün arttığı bir gün diliyorum siz sevgili okurlarıma.

27.04.2023 - 1735

Prof. Dr. Barış Öztürk Diğer Yazıları
Sindirimin bir günü
Sindirimin bir günü
Kahve içmenin beyin üzerindeki etkileri
Kahve içmenin beyin üzerindeki etkileri
Kortizol: Stres, Açlık ve Duygusal Yeme Arasındaki Bağlantı
Kortizol: Stres, Açlık ve Duygusal Yeme Arasındaki Bağlantı
Tüm Yazıları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?
Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

 

[Hata Bildir]