Uzun yıllardır zayıflama ve saç sağlığı tedavisinde kullanılan mezoterapi artık botoxla birleşerek daha etkili bir yönteme dönüştü.
Saç mezoterapisi; saçın bileşiminde bulunan vitamin, mineral ve bir takım keratolitik ajanların özel bir cihaz yardımıyla saçlı deriye enjekte edilmesi esasına dayanır. Saç mezoterapisi son yıllarda etkinliğini arttıran başka bir yöntemle beraber kullanılmaktadır. Saç termoterapisi denen bu yöntemde öncelikle saçlı deri ozonlanmış özel bir sıvı yardımıyla buhara tutulur ve gözenekleri açık hale getirilir.
Yumuşamış, kanlanması artmış olan saçlı deri bu işlem sayesinde mezoterapi ilaçlarını almaya daha hazır haldedir. 15 dakika süren bu işlemden hemen sonra saç mezoterapisi yapılır ki bu da yaklaşık 15 dakika sürer. Normalde bir sonraki saç mezoterapisinin bir hafta veya iki hafta sonra tekrarlanması lazımdır. Çünkü ilaçların sebep olduğu damar genişlemesi bir süre sonra ektisini kaybedecek ve damarlar eski haline dönecektir. Damar genişlemesi o bölgede kanlanmanın artması anlamına gelir.
Damarlar ne kadar genişler ve o şekilde kalırsa kanlanma o kadar uzun sürecek bu sebeple saç köklerinin daha fazla vitamin, mineral alması mümkün olmuş olacaktır. Ancak normal mezoterapide sağlanan bu etki kısa sürelidir ve kısa sürelerle tekrarlanması gerekmektedir. İşte botoxla bu işlemin yapılması demek olan Botoxoterapi tam da bu sorunu çözme aşamasında devreye girmektedir.
Saç dökülme sorunu yaşayan hastaların bu hastalık için kullandıkları ilaçlara uzun süre devam etme zarureti vardır. Çoğunlukla 18 yaşında iken başlayan ve 35 yaşlarına kadar riskin devam ettiği bu sorun uzun süreli tedaviler veya saç ekimi ile durdurulabilmektedir. Saç dökülmesini durdurmak için kullanılan ilaçlar uzun yıllar ve hemen hemen her gün kullanılması gerektiğinden bir süre sonra hastalarda bıkkınlığa, yılgınlığa sebep olmakta ve hasta tedavisini yarım bırakmaktadır.
Dönemsel olarak tekrar başlanan tedaviler birkaç ay sonra yine aynı akibetle karşılaşmakta, binbir umutla başlanan tedaviler tekrar kesintiye uğramaktadır. Her saç dökülmesi sorunu yaşayan hastanın geçmişi yukarda bahsettiğim yarım bırakılmış tedavi öyküleriyle doludur. Şampuan ve haftada bir veya iki kez kullanılacak ev bakım kürleri hariç hemen hemen bütün tedavi protokollerini yukarıdaki akibet beklemektedir.
Botoxoterapide iki işlem arasındaki süre bir hayli uzundur ve bu süre içinde hastanın uygun bir medikal şampuan kullanması gereğinin haricinde bir mecburiyeti yoktur. Botoxoterapi de bir saç mezoterapisi yöntemidir ancak bu uygulamanın oluşturduğu damar genişlemesi yaklaşık 6 ay sürmektedir. Uygulama materyalinin içinde kasları felç eden bir toksin olan botilismus olduğundan ötürü burada oluşan damar genişlemesi kaslar kendini toparlayıp eski haline gelinceye kadar yani yaklaşık 6-10 ay devam etmektedir.
Saç dökülmesi tedavisinde en önemli hususun o bölgenin kanlanması olduğunu yukarda söylemiştim. Saçın dökülmesi beslenmesinin bozulması ile provake olduğundan işlemin tam tersine döndürülmesi mevcut sorunu ortadan kaldıracaktır. Yine aynı şekilde bir cihaz yardımıyla uygulanan botox, saçlara başka bir tedaviye ihtiyaç duymadan 6-10 ay bol vitamin ve mineralle beslenmesi imkanı sunmuş olacaktır. Yine de bu dönemde uygun bir şampuanla saçların yıkanması gerektiğini bir kere daha tekrarlamış olalım.
Dünyada henüz çok yeni olan bu yöntem yakın bir zamanda saç dökülmesi sorunu yaşayan özellikle bayan hastalar için bir çığır açacaktır. Botoxoterapinin; uzman doktorlar tarafından uygulanması zaruretine rağmen kolay ve acısız bir işlem olması, uygulama süresinin kısa olması, etkinliğinin uzun sürmesi, başka bir tedaviye ihtiyaç duyulmaması gibi bir çok faktör dolayısıyla hem hekim arkadaşlarım hem de hastalar tarafından hızlı bir şekilde benimseneceği kanaatindeyim.
Dr. Hamid AYDIN
2.12.2010 - 3134
|