Şebeke Sularına Online Takip

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Hüseyin İlter: "Online sistemi ulaşılması zor bölgelerdeki içme sularının kalitesi, klor düzeyi ve bazı temel verileri ulaşmak için kullanıyoruz."

Şebeke Sularına Online Takip

YASİN DİKME - Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Hüseyin İlter, Türkiye'deki birçok bölgede içme sularını kurulan online sistemle takip ettiklerini bildirerek, "Online sistemi ulaşılması zor bölgelerdeki içme sularının kalitesi, klor düzeyi ve bazı temel verileri ulaşmak için kullanıyoruz. " dedi.

İlter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de şebeke sularının kalitesinde geçen yıllara oranla ciddi iyileşmeler sağlandığını belirtti.

2000'li yıllarda yüzde 30'lara varan biyokirliliğin yüzde 25'lere düştüğünü aktaran İlter, Türkiye'de büyük şehirlerde suların genel anlamda iyi olduğunu kaydetti.

Kırsal bölgelerde ise suların mikrobiyolojik açıdan denetlenmesi gerektiğini dile getiren İlter, yöre halklarının genellikle klorlu su kullanmaktan çekindiğini anlattı.

İlter, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnsanlarımız artık klorlu su kullanmaktan çekinmemeli. Bu kanıyı yenmemiz gerekiyor. Sularımız doğal kaynaklar değil. Bu kaynakları kendi ellerimizle kirletiyoruz. Bölgesel olarak baktığımızda bazı bölgelerde de kimyasal kirlilikler gözleniyor. Çok az düzeyde, yüzde 2-3'lerde bir kirlilik. Bunlara yönelik de belediyelerimizin, yerel yönetimlerimizin güzel adımları var. Arıtma sistemleri kurulmuş. Arıtma sistemlerimizle bu oranlar azaltılmış durumda. Daha az gelişmiş bölgelerde ise bu kirlilik biraz artıyor. Bunların düzeltilmesi konusunda çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. "

"Şebeke suyunu tavsiye ediyoruz "

Şebeke sularının, günlük hayatın temel su kaynaklarından biri olduğunu belirten İlter, ihtiyacın şebeke sularından karşılanması gerektiğini söyledi.

Ambalajlı suların daha çok acil durumlarda, afet zamanlarında veya suya ulaşma konusunda sıkıntı yaşandığında kullanılması gerektiğini ifade eden İlter, "Türkiye geneline baktığımızda, belediyelere bağlı yerleşim yerlerindeki sularımız büyük oranda içilebilir nitelikte. Şebeke suyu vatandaşlarımıza tavsiye ettiğimiz su kaynağımızdır. Kırsal bölgelerde ufak tefek sorunlar var. Bunların da çözümü konusunda çalışmalar yürütülüyor. Yapılan mevzuat değişikliğiyle tüm suların otomatik klorlanma cihazıyla klorlanmasına yönelik bir zorunluk getirilecek. Böylece vatandaşlarımız daha temiz ve güvenli bir suya kavuşmuş olacak. Zaten suyla ilgili bir sorun olduğunda hem yerel yönetimlerimiz hem de halk sağlığı müdürlüklerimiz olaya müdahale ediyor. " diye konuştu.

Ankara'dan online takip

İlter, suların tek bir merkezden takip edilmesini sağlayan sistem kullandıklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de birçok bölgede içme sularını kurulan online sistemle takip ediyoruz. Online sistemi ulaşılması zor bölgelerdeki içme sularının kalitesi, klor düzeyi ve bazı temel verileri ulaşmak için kullanıyoruz. Türkiye'de bu sistemleri yerli üreticiler üretebilir konumuna gelmiş durumda. Belediyelerimize, il özel idarelerimize bu sistemleri öneriyoruz. Bu sistem sayesinde Şanlıurfa'nın uzak bir köyündeki bir suyla ilgili durumu, depoda klor azalması veya vatandaşlara ulaşan suyun klor seviyesinin düşmesi, depoda meydana gelebilecek ani değişiklikler dahil olmak üzere hepsini merkezi sistemle Ankara'dan takip edebiliyoruz. Bu sistem sayesinde suyu daha güzel bir şekilde takip edebiliyoruz. Sağlık Bakanlığı olarak bu sistemleri öneriyoruz. Belediyelerimiz bu sistemi yavaş yavaş kurmaya başladılar. Bu sistem sayesinde köylere hem araç ve personel gönderilmesi konusu, hem de zamandan tasarruf sağlanırken 24 saat suların kalitesi de takip edilmiş oluyor. "

18.10.2016 - 23729



İlgili Diğer Yazılar
ABD
ABD'li Bilim Adamları, Ispanak Yaprağından Kalp Damarı Yaptı
Uzmanlar Uyardı: Gripten Korunmak İçin Tüketilen Turşuda Tansiyon Riski Var
Uzmanlar Uyardı: Gripten Korunmak İçin Tüketilen Turşuda Tansiyon Riski Var
Niğde
Niğde'de İki Sağlık Kurumu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Oldu
Sağlık Okuryazarlığı İçin Düğmeye Basıldı
Sağlık Okuryazarlığı İçin Düğmeye Basıldı
Mengen
Mengen'de Kan Bağışı Kampanyası
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]