Sosyal medya bağımlılığı çocuklarda konuşma bozukluklarına neden oluyor

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Oktay Kocabaş: "Geçmişle şimdiki arasında konuşma bozukluklarında farklar görülüyor"

"Aileler çocuklarının kelime dağarcığını artırmak için çocuklarını ekranın başına oturtmak, televizyonun başına oturtmak yerine evde bir iş yaparken o işi nasıl yaptığını sözel olarak dile getirmeli"

"Kişilerin sosyal medya üzerinden hayatlarını sürdürmesi ve televizyon üzerinden gündemi takip etmesi, uzun dönemde sosyal fobi dediğimiz, insanlardan uzaklaşan toplum içine girmekten çekinen bireyler oluşturabilir"

"Sosyal yönden sağlıksız olmak kişiyi sağlıksız, iletişimsiz hale getirir bu da bir hastalık boyutunda, sağlıksızlık boyutunda değerlendirilebilir"

İnternet ve sosyal medya bağımlılığının, toplumdan kendilerini soyutlamaya ve çocuklarda konuşma bozukluklarına neden olduğunu kaydeden Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Oktay Kocabaş, kişilerin İnternet ve sosyal medya kullanımına bir sınırlama koyması gerektiğini aksi takdirde bu durumun bir hastalığa dönüşebileceğini vurguladı. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Oktay Kocabaş günümüzün en önemli bağımlılıklarından biri haline gelen İnternet ve sosyal medya kullanımıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu tür bağımlılıkların da tedavi edilebildiğini kaydeden Kocabaş, hastanelerine son yıllarda konuşma bozuklukları nedeniyle başvuran çocuk sayısının arttığını ve bunun en önemli sebeplerinden birinin ekran bağımlılığından kaynaklanan iletişimsizlik olduğunu ifade etti. Davranışsal bağımlılık türü Bağımlılığın birçok farklı türü olduğunu kaydeden Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Oktay Kocabaş günümüzde İnternet ve sosyal medya bağımlılığının giderek arttığını belirtti. Kocabaş,

"Her türlü bağımlılık mevcut. Bir diğer bağımlılık türü ise davranışsal bağımlılık türü. Özellikle İnternet ve telefon bağımlılığı günümüzde çok fazla görülmekte. Bu davranışsal bağımlılıkları tedavi etmek için özellikle 18 yaş altı başvuran hastalarımızı Çocuk Psikolojisi Kliniğinde, 18 yaş üstü başvuranlar da Bağımlılık Polikliniğimizde ve Psikiyatri Kliniğimizde tedavi etmekteyiz. İlerleye dönemlerde bunun tedavisinin rolü büyük önem taşımaktadır. Kişiler artık sosyal hayatlarından uzaklaşıp kendilerini sadece İnternet'e, sosyal medyaya veriyorlar. Bu da kişiler arasındaki iletişimi olumsuz etkiliyor. Bunun bir rahatsızlık, hastalık boyutuna dönüşmesinde ise kişiler sosyal ilişkilerinde başarısız oluyorlar, sosyal ilişkilerini sürdüremiyorlar, çalışma hayatında başarısız oluyorlar ve sürdüremiyorlar. Pek çok işlevsellikte bozulmaya sebep oluyor." dedi.

Çocukların kelime dağarcıkları azalıyor Günlük hayatta sosyal medya ve İnternet kullanımında bir sınırlama olması gerektiğini vurgulayan Kocabaş, "Bir sınırlandırma olması gerekiyor. Çocuklarla iletişim kurmadığımızda, onları ekrana yönlendirdiğimizde kelime haznelerinde bir daralma oluyor ve bu çocuklarda konuşma bozuklukları ve geç konuşmaya sebep oluyor, kelime dağarcığının daha az olması sebebiyle. Kesinlikle yapılan bu çalışmalarda gösterilmiştir, bu konuda benim net bir bilgim yok ama bizim poliklinikte gördüğümüz hastalarda, geçmişle şimdiki arasında konuşma bozukluklarında farklar görülüyor. Aileler çocuklarının kelime dağarcığını artırmak için çocuklarını ekranın başına oturtmak, televizyonun başına oturtmak yerine evde bir iş yaparken o işi nasıl yaptığını sözel olarak dile getirmeli. Mesela yanında çocuğu varken 'Şimdi sandalyeyi kaldırıyorum', 'Şimdi masanın üzerini temizliyorum', 'Şimdi yemek hazırlayacağım' şeklinde yaptığı eylemleri sözel olarak ifade ederek çocuklarının kelime dağarcığını genişleterek artırabilirler." diye konuştu. "Sosyal fobiye neden olabiliyor" Bu tür bağımlılıkların sosyal fobiye neden olduğunu söyleyen Kocabaş şunları söyledi: "Kişilerin sosyal medya üzerinden hayatlarını sürdürmesi ve televizyon üzerinden gündemi takip etmesi, uzun dönemde sosyal fobi dediğimiz, insanlardan uzaklaşan toplum içine girmekten çekinen bireyler oluşabilir. Toplumsal anlamda insanların bir birleriyle iletişimi azaldığında iletişim kopukluğu nedeniyle olayların çözümünde sosyal işlevsellikte bozulma oluyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre kişinin sağlıklı olması, bedenen, ruhen ve sosyal yönden sağlıklı olması gerekiyor. Sosyal yönden sağlıksız olursa ki sosyal yönden kişiyi sağlıksız, iletişimsiz hale getirir bu da bir hastalık boyutunda, sağlıksızlık boyutunda değerlendirilebilir.

4.11.2019 - 41516



İlgili Diğer Yazılar
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]