10 ayda, 272 kişi nakille can buldu

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, yılın 10 ayında Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Merkezi'nde 206 böbrek, 63 karaciğer ve 3 kalp nakliyle 272 hastayı hayata bağladıklarını söyledi.

10 ayda, 272 kişi nakille can buldu

AÜ Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, 1985 yılında kurulan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Merkezi'nde, kurulduğu günden bu yana 4 bin 667 böbrek, 567 karaciğer, 107 kalp ve 78 pankeas olmak üzere toplam 5 bin 419 organ nakli yapıldığını kaydetti.

'AMAÇ REKOR DEĞİL, HASTA SAĞLIĞI'

Merkez olarak hedeflerinin rekor değil, hasta sağlığı olduğunu, amaçlarının merkezin deneyim ve kapasitesine dikkat çekmek olduğunu belirten Prof. Dr. Aydınlı, bu yılın 10 ayında ise 206 böbrek, 63 karaciğer ve 3 kalp nakliyle 272 hastayı hayata bağladıklarını söyledi. Prof. Dr. Aydınlı, yapılan ameliyatların tümünün başarılı geçtiğini kaydetti.

Merkezlerinin başarı oranının dünya standartlarında olduğuna işaret eden Prof. Dr. Aydınlı, özellikle son yıllarda karaciğer nakli konusunda gelişim gösterdiklerini söyledi. Kamu hastanelerinde gerçekleştirilen karaciğer nakil sayısında ilk sıralarda yer aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Aydınlı, 10 ayda yaptıkları 63 karaciğer naklinin 15'ini kadavradan gerçekleştirdiklerini, hastaların sağlığına kavuştuğunu kaydetti.

'NAKİLDEN BAŞKA ŞANSLARI YOK'

Böbrek hastalarının diyaliz tedavisiyle, kalp hastalarının ise yapay kalp destek cihazıyla yaşamlarını sürdürebildiğini anlatan Prof. Dr. Bülent Aydınlı, karaciğer hastalarının ise nakilden başka şansı olmadığını söyledi. Prof. Dr. Aydınlı, "Karaciğer, diyaframın altında, sağ tarafta, yaklaşık olarak 2 kilogram ağırlığında, koyu kırmızı renkte yumuşak bir organdır. Yaşamak için gerekli birçok olay bu organda meydana geliyor" dedi.

KARACİĞER NAKLİNE KURUL KARAR VERİYOR

Karaciğer hastalığının şiddetine göre gastroenteroloji uzmanının değerlendirmesi sonucu hastanın nakil için aday olabildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Aydınlı, "Karaciğer nakil işleminin yapılabilmesi için kalp damar, akciğer, böbrek gibi organlarınızın sağlıklı olup olmadığının ameliyat öncesi değerlendirilmesi şart. Merkezimizde bu değerlendirme en ince ayrıntısına kadar yapılıyor. AÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Bülent Yıldırım, Prof. Dr. Dinç Dinçer, Prof. Dr. İnci Süleymanlar, Doç. Dr. Mete Akın ve Doç. Dr. Haydar Adanır'dan oluşan kurulun değerlendirmesinden sonra hastanın nakil için uygun olup olmadığına karar veriliyor. Kurul uygun görürse hastamız nakil için ameliyata alınıyor" diye konuştu.

'30 BİN HASTA ORGAN NAKLİ BEKLİYOR'

Karaciğer hastalarının sağlığına kavuşması için iki yol olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bülent Aydınlı, bunların kadavradan ve canlı vericiden nakil olduğunu ifade etti. Organ nakillerinde ilk tercihlerinin kadavradan nakil olduğunu anlatan Prof. Dr. Aydınlı, "Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı son verilere göre yaklaşık 30 bin hasta organ nakli bekliyor. Her bağış bir hayat kurtarıyor. Bu konuda herkesin daha duyarlı olmasını ve bağışta bulunmasını bekliyoruz" diye konuştu.

 

 

 

17.11.2019 - 41702



İlgili Diğer Yazılar
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]