Bayramda Et Tüketimine Dikkat

Bayramda et tüketimine dikkatBURSA - Kurban bayramında artan kırmızı et tüketimi bir çok hastalığın yanında kilolara da davetiye çıkarıyor.

Bayramda et tüketimine dikkat

BURSA - Kurban bayramında artan kırmızı et tüketimi bir çok hastalığın yanında kilolara da davetiye çıkarıyor.

Vatandaşları Kurban bayramında et tüketiminde aşırıya kaçılmaması konusunda uyaran uzmanlar, yaşanabilecek sağlık sorunlarının engellenmesinin bilinçli davranmaktan geçtiğine dikkati çekti. Hayat Tıp Merkezinde görevli Diyetisyen Melek Akgün, "Kurban bayramı ile birlikte et tüketimin de artış olacaktır. Ancak etin sindirim sistemine girmeden, saklama koşulları ve pişirilmesi de çok önemlidir. Özellikle et protein açısından yüksek bir besin olduğu için bozulması da kolay oluyor. İlk olarak kurbanlıkların veteriner kontrolünde alınması gerekiyor. Daha sonra kesim yapacak kişinin hijyen kurallarına uymalıdır. Çünkü hayvanlardan insanlara geçen bir çok hastalık yer almaktadır. Bu hastalıklar hayvanda barınsa bile bizler hijyen kurallarına dikkat ederek bunların önüne geçebiliriz" dedi.

Hayvanlarda özellikle ölüm sertliği diye bir durum olduğuna dikkat çeken Akgün, "Bunun için etin ilk olarak bir gün bekletilmesinde fayda vardır. Hem lezzeti hem de hazımsızlık sorunu yaşamamamız için buna dikkat edilmesi gerekiyor. Buzdolabında eksi 18 derecede eti 4 ile 6 ay arasında saklama imkanımız var. Özellikle bayramlarda ilk kesildikten sonra kavurma geleneksel hale geldiği için bunun önüne geçilemiyor. Ancak kavurmanın içerisine yağ koyulmadan kendi yağı ile tüketilmesi daha doğru olacaktır. Tabi ki ilk olarak haşlamayı tercih etmelidir. Kendi suyu ile pişirilen etin besin değeri de yüksek oluyor' şeklinde konuştu.

Kurban bayramı ile birlikte sabah, öğle ve akşam yemeklerinde sürekli et tüketildiğinde yağ artışı olarak bize döneceğine değinen Akgün, "Özellikle de bu yağlar bel çevresinde toplandığı için kilo vermede zorluklar yaşanabilir. Et tüketiminde günlük 150 gramı geçmemek gerekiyor. Bunu gün içerisinde tüketeceksek, sebzelerle birlikte, salatayla, yoğurt ile tüketmekte fayda vardır. Öğlen ve akşam olmak üzere günlük tüketimimizi de paylaşmalıyız. En önemlisi de kahvaltı öğünüdür. Kahvaltılarda et tüketimini hiçbir şekilde önermiyorum. Çünkü en azından gün içerisinde et tüketimi olacağı için kahvaltının süt ürünleri, yumurta, zeytin gibi ürünler tüketilmesi önemlidir" diye konuştu.

29.8.2017 - 28646



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]