Bebeğinizin Cildini Koruyun!

Bebek cildi, yumuşaklığı ve hassaslığı ile tıpkı ipeği andırmaktadır. Ancak yanlış ve bilinçsiz uygulamalar dokunmaya kıyamadığınız bebeğinizin tenini tahriş edip, alerjik etkilere neden olabilir.

Bebeğinizin Cildini Koruyun!

Peki bebeğinize haftada kaç kez banyo yaptırmalısınız, nasıl bir krem sürmelisiniz ve bez bölgesi bakımını nasıl yapmalısınız? Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Lütfiye Çoban, bebek cildinin çok hassas olduğunu belirterek yenidoğan bebeklerin cilt bakımıyla ilgili tavsiyelerde bulundu


Bebeklerin yumuşak ve hassas cildinin özel bir bakıma ihtiyacı vardır. 


Yetişkinler için olan ürünler, bebeğiniz için tahriş edici ve alerjik içerikli olabileceği için özellikle bebeklere özel ürünlerin tercih edilmesi önerilir. Cilt bakımı, bebeğin ihtiyacını karşılamaya yönelik olmalıdır.


Alerjik Ürünlere Dikkat!


Sağlıklı bir deri, dış dünya ile vücut arasında bariyer görevi görerek denge oluşturur. Vücuttan dışarıya suyun çıkışını, dışarıdan toksin ve infektif ajanların vücuda geçişini engellemek derinin en önemli görevlerindendir. Yenidoğan derisi pek çok bakımdan yetişkinlerin derisinden farklıdır. Bu farkların bilinmesi ve uygun bir bakım yapılması yenidoğan bebekler için hayati önemi olan bazı komplikasyonların önlenmesini sağlamaktadır.

Derinin bariyer fonksiyonu tam gelişmediği için, yenidoğanlar enfeksiyonlara duyarlıdır. Tüm yeni doğanlarda deri yüzey alanı/hacim oranı yüksektir ve deri yüzeyine uygulanan çeşitli kimyasal maddeler, zehirlenmeye yol açabilmektedir. Ter bezlerinin aktivitesinin düşük olmasına bağlı olarak yenidoğanlarda deri daha kurudur ve su tutma kapasitesi düşüktür. Bu yüzden de kuru deri bariyer fonksiyonunu olumsuz etkiler. Yenidoğanlarda deri PH’ı erişkinlerden yüksektir ve 1ay ile 1yıl arasında erişkin PH’ına ulaşır.


Doğum Sonrası Hijyene Dikkat Edin!


Yenidoğan bir bebek enfeksiyonlara duyarlı olduğu için doğum anından itibaren bebeğe dokunan kişilerin hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekir. Bebekle temastan önce ellerin nötral PH’a sahip yumuşak bir sabunla yıkaması önemlidir.

Yenidoğan bir bebek doğum sırasında beyazımsı renkte “verniks kazeoza” denilen koruyucu bir tabaka ile kaplıdır. Verniks kazeoza, anne karnında olduğu gibi doğum sonrası da deri yüzeyinde önemli bir bariyer oluşturur. Bu tabaka antioksidan, antibakteriyel, özelliğe sahiptir. Isı regülasyonuna ve derinin bariyer fonksiyonunun gelişimine yardımcı olur. Bu nedenle günümüzde yenidoğanın hemen doğum sonrası, doğum salonunda temizlenmesi konusundaki yaklaşım olabildiğince verniks kazeozanın korunmasına yöneliktir. Ilık bir su ile ovuşturmadan bebeğin yüz ve gövdesine bulaşan kan ve yaptıysa dışkısının temizlenmesi yeterli olmaktadır.


Yenidoğanda göbek kordonu bölgesi enfeksiyona açık bir bölgedir. Göbek kordonuna doğru şekilde yara bakımı uygulanmalıdır. Bu gün en çok tercih edilen pratik ve güvenli ajanlar povidone iodine, %0.5 klorheksidin ve basitrasin’dir. Bunun yanı sıra; genel hijyen kurallarına dikkat edilmeli, bebek bezi kordonun altında kalmalıdır.


Haftada 3 Kez Banyo Yeterlidir


Aslında bebeklerin doğumdan hemen sonra yıkanmalarına gerek yoktur. İlk banyo, tercihen göbek kordonu düştükten sonra ılık su (34-36°C) İle kısa süreli (maksimum 5 dk), sabun ya da şampuan kullanmadan yaptırılmalıdır. Yaşamın ilk 2 haftasındaki banyolar, sadece su ile olmalı, daha sonra bebekler için üretilmiş, nötral veya hafif asidik yapıda olan, parfüm ve benzeri katkılar içermeyen sabunlar tercih edilmelidir.


Haftada 3 kezden fazla banyo ve bazik PH’lı temizleme ürünleri, deri kuruluğuna ve derinin bariyer görevinin bozulmasına yol açacaktır. Sabunlama elle ve ovuşturmadan yapılmalı bol su ile durulanmalıdır. Yenidoğanda şampuan yerine vücuda kullanılan sabunun tercih edilmesi daha uygundur. Daha sonra göz yakmayan, gözyaşı ile eşit PH da şampuanlara geçilebilir. Banyo sonrası özellikle koltukaltı, boyun ve kasık gibi katlantı yerlerinin kuruduğundan emin olmak üzere tüm cilt yumuşak bir havlu ile kurulanmalıdır.


Yenidoğanda deri daha kurudur ve su tutma kapasitesi daha azdır. Derinin nemli olması, derinin bütünlüğü ve bariyer fonksiyonu için mutlaka gereklidir. Son yıllarda yenidoğanın deri bakımında nemlendirici kullanımı artmakla birlikte doğru olmayan ürün seçimi önemli bir sorundur. Bebeğin cildini tanımak ve buna uygun ürün seçmek gerekir.


Parfüm ve koruyucu madde içeren ürünler toksik etki ve kontakt duyarlılık oluşturma bakımından tercih edilmemelidir. Krem ve losyonlar yenidoğan için yeterli nem sağlayamamaktadır.


Saf vazelin, kolesterol, seramid, palmitat ve linoleik asitin optimal oranlarda bir arada olduğu nemlendiriciler derinin bariyer yapısını en iyi destekleyen ürünlerdir. Nemlendiriciler banyo sonrası cilt kurulandıktan sonra ama tam kurumadan sürülmelidir.


Derinin ıslak kalmaması, idrar ve dışkıyla temasının azaltılması, tahriş edici temizleme yöntemlerinden kaçınılması önemlidir.



  • Kumaş bez yerine hazır bez tercih edilmeli

  • Bez yeterince sık değiştirilmeli

  • Her değişimde bez bölgesi mümkünse ılık su ile yıkanmalı veya ılık su ile ıslatılmış pamuk ile temizlenmeli


Kuruladıktan sonra derinin idrar ve dışkının arasına bariyer oluşturacak şekilde vazelin, çinko oksit, titanyum oksit, beyaz yumuşak parafin içerikli preparatlar kalın bir tabaka halinde uygulanmalıdır.

22.12.2010 - 3885



İlgili Diğer Yazılar
Bebek ölümlerinin birincil nedeni hatalı yatırma
Bebek ölümlerinin birincil nedeni hatalı yatırma
Mikro Çipli Tüp Bebek Tedavisi
Mikro Çipli Tüp Bebek Tedavisi
İlk 48 saat banyo yaptırmayın
İlk 48 saat banyo yaptırmayın
Gebelikte Omega 3 Almayın
Gebelikte Omega 3 Almayın
Anne Sütünün Kanıtlanmış 12 Yararı!
Anne Sütünün Kanıtlanmış 12 Yararı!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]