Biz Buradayız,' Diyen Beyoğlu'na Koştu

Down Sendromu Derneği'nin organize ettiği, İstanbul Beyoğlu, İzmir Karşıyaka ve tüm dünyada eşzamanlı gerçekleşen yürüyüşe Türkiye'den binin üzerinde kişi katıldı.

Biz Buradayız,' Diyen Beyoğlu'na Koştu

'Biz buradayız' yürüyüşü 30 Eylül Pazar günü, Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi'nin yanında saat 15.00'te, eşzamanlı olarak İzmir Karşıyaka Çarşı'da ve dünyanın dört bir yanında gerçekleşti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, farkındalığı arttırmak, downluların hayattaki konumlarına dikkat çekmek ve onların da var olduğu gerçeğini unutmamak için yürümeye hazır binlerce kişi toplandı.

Yürüyüşten önce bir konuşma yapan Down Sendromu Derneği Başkanı Gün Bilgin, Down'lu çocuğun eğitiminin önemine dikkat çekerek yürüyüşe katılan herkese şu şekilde seslendi: ''Bizler aileler olarak , dernek ve vakıflar olarak aramıza yeni katılan ailelere hep 'Uzun bir yolunuz var, bu yolda en güçlü silahınız erken ve sürekli eğitim' diyerek bebeklik döneminden başlayan ve tüm yaşam boyunca devam eden bir eğitim sürecinin planlanması gerektiğini ve bunun sonucunda da çocuklarımızın bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar kurabildiklerini anlatmaya çalıştık.

Bence bu güne kadar yaptığımız çalışmaların en önemli kazanımlarından biri bugün çocuklarımızın sahip olduğu kaynaştırma eğitimi , ücretsiz rehabilitasyon haklarıdır. Bu hakları elde etmek ailelerin, derneklerin ve bizi anlayan eğitimci ve bürokratların işbirliği sayesinde gerçekleşti. Kaynaştırma eğitimi ve yasam boyu eğitim kavramlarının uygulamaya geçmesiyle beraber çocuklarımız evlerinden çıktılar. Ait oldukları yere sınıflarına, öğretmenlerine, arkadaşlarına kavuştular. Gençlerimiz toplum içinde yer almaya başladı. "

Yeni kanunla değişen özel eğitim konusuna da değinen Gün Bilgin yürüyüşe katılanlardan destek talep etti, " Bu yürüyüşü eğitim haklarımızı korumak için başlatacağımız seferberliğin bir başlangıç noktası olarak belirlemek istedik ve buradan tüm engelli sivil toplum kuruluşlarına çağrı yaparak ortak bir platform oluşturulması , 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü'nde düzenlenecek bir oturumda yeni öğretim sistemi ve yasalarda çocuklarımızın haklarının tartışılması , çıkan sonuca göre gerekli hukuki mücadelenin başlatılması ve tüm düzenlemelerin hükümetten talep edilmesi yolunda yapacağımız çalışmalarda bizlere destek olmaya davet etmek istiyoruz, " dedi.

Yürüyüşe sadece down sendromlu çocuk aileleri değil, kaynaşmanın, farklı olanı kabul etmenin ve günün anlamını göstermek adına birçok kurum, kuruluş, parti ve vatandaşlar katıldı. Bundan önceki yürüyüşler gibi şenlikli, müzikle ve bol balonlu organize edilen yürüyüşte down sendromlu çocuklar ve aileleri en önde, destekçiler arkalarında Beyoğlu'nu bir baştan bir başa yürüdüler.

Bu yıl ülkemizde üçüncüsü düzenlenen DS dostluk yürüyüşleri 1995 yılından beri dünyanın değişik ülkelerinde yapılıyor. 2010 yılında tüm dünyada 300 bin kişinin ve Türkiye'de bin kişinin katılımıyla gerçekleşen yürüyüşler her yıl daha fazla katılımcı ile büyüyor.

Milliyet, ülke, sosyal ya da ekonomik farklılık gözetmeden her 800 doğumda bir görülen Down Sendromu, genetik bir farklılık. Bununla birlikte, özellikle 0-3 yaşından itibaren uygulanan düzenli ve disiplinli eğitim programları ile Down Sendrom'lu insanlar da pek çok başarıya imza atarak, toplum içinde anlamlı hayatlar kurabiliyor. Eğitim programları sayesinde Down Sendrom'lu çocuklar lise hatta üniversite bitirip ikinci bir dil öğrenebiliyor, çalışabiliyor.

Her çocuk gibi farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahip olan Down Sendrom'lu çocukların kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alması ğerektiğini savunan Down Türkiye derneği, erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, oyun grupları gibi seçeneklerin aileler tarafından iyice değerlendirilip, doğru kaynaklara ulaşılarak karar verilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyor. "Gerçek dostlar kromozon saymaz " diyen Down Sendromu Derneği (Down Türkiye), yaptıkları etkinliklerle Down sendromlu insanların da mutlu, bağımsız, üretken, toplumla bütünleşen bir yaşam kurabileceklerini toplum ile paylaşıyor.

 

2.10.2012 - 11426



İlgili Diğer Yazılar
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Youtube etiket seçimi nasıl olmalıdır?
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Öğr. Gör. Özlem Karagöl: Entübasyondan korkmayın
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Erzurum Şehir Hastanesi 1.5 yılda 1 milyon 250 bin hastaya hizmet verdi
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Hareket problemleri oluşmadan tespit edilebilecek
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Kurbanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı
Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]