Bu Besinler G�z Sa�l���n�z� Koruyor!

V�cutta ger�ekle�en ve oksidasyon denen bir grup kimyasal reaksiyon sonucunda ortaya ��kan serbest radikaller, bilhassa DNA �zerinde hasara yol a�arak yakla��k 80 farkl� hastal��a zemin haz�rlamaktad�r.

Bu Besinler Göz Saðlýðýnýzý Koruyor!

Uzman Diyetisyen M.Turgay K�se

Etik Diyet Klini�i

0212 240 31 64


Reaktif oksijen t�rleri, v�cutta metabolik yolla olu�abilece�i gibi UV ���nlar, vir�sler, radyasyon, �evre kirlili�i, sigara duman�na maruz kal�nmas�, enfeksiyon, stres, alkol ve baz� ila�lar�n al�m� ile de olu�abilmektedir. Antioksidanlar a��s�ndan zengin olan beslenme �ekli baz� hastal�klar�n g�r�lme s�kl���n� d���rmektedir. Frans�zlarda kalp hastal���n�n, G�neydo�u Asya’da ya�ayanlarda meme kanserinin az g�r�lmesi gibi.


Sebze ve meyvelerde bulunan lifler, t�ketilen besinlerle birlikte al�nan �e�itli zararl� maddeleri kendi yap�s�na ba�layarak d��k� ile v�cuttan atmaktad�r. ��erdikleri (�zellikle lutein, flavonoidler ve polifenoller gibi) do�al antioksidanlar�n, reaktif oksijen t�rleri (ROS) arac�l��� ile olu�an doku hasar�na kar�� olas� koruyucu etkileri bulunmaktad�r. Bu nedenle D�nya Sa�l�k �rg�t� g�nde 5 - 9 porsiyon sebze ve meyve t�ketilmesini �nermektedir.


Ya�l�l��a ba�l� cilt ve g�z bozukluklar�nda �ok �nemli bir antioksidan olan “Lutein”, ya�l�l�ktaki k�rl�k riskini azalt�yor. Yumurta, domates, salatal�k, havu�, k�v�rc�k, bezelye, kabak, kara lahana, �spanak, p�rasa, bakla, brokoli, portakal, kivi, avokado ve m�rd�m eri�inde bulunur. En �nemli antioksidanlardan biri olan lutein, ya�l�l��a yol a�an serbest radikallere kar�� �nemli bir silaht�r. Lutein ve zeaxanthin pigmentleri g�zleri g��lendirir, birbirleri ile sinerjist etkilidir.


Besinlerden al�nan lutein, g�zdeki en keskin g�rme merkezi olan makula’da (sar� noktada) yo�unla��r ve orada antioksidan ve ���k s�z�c� etkileri ile a�s� tabakan�n hassas h�crelerini korur. Ancak ya� ilerledik�e g�zdeki lutein miktar� azal�r. Yap�lan ara�t�rmalar, lutein i�eri�i zengin besinlerle beslenen insanlar�n makuler dejenerasyon ya da katarakta kar�� korundu�unu ortaya koymaktad�r.


Bilimsel �al��malar, luteinin g�z ve cilt i�in �ok yararl� oldu�unu g�stermektedir. �zellikle ya�a ba�l� cilt ve g�z y�pranmalar�na kar�� korunmada etkisi b�y�k olan lutein, h�creleri serbest radikallerin zararl� etkilerine kar�� korur ve ya�l�l�kta k�rl�k riskini azalt�r.


Yap�lan bir ara�t�rma; ya�a ba�l� g�z y�pranmalar�n�n (makula dejenerasyonunun) Amerika'daki g�rme kay�plar�n�n %45’inden sorumlu oldu�unu ortaya ��karm��t�r. �zellikle �eker hastalar�nda kan �ekerinin y�kselmesi g�zdeki makula tabakas�na zarar verir, bunun sonucu olarak katarakt ve kal�c� k�rl�k olu�umu g�r�lebilir. �rnek olarak, Avrupa’da yeti�kinler aras�nda k�rl�k nedenlerinin en ba��nda �eker hastal��� yer almaktad�r.


G�z� hem g�ne� ���nlar�na kar��, hem de serbest radikal hasar�na kar�� koruyan luteinin g�nl�k al�nmas� gereken miktar�n�n besinlerden sa�lanamamas� durumunda vitamin deste�iyle bu a��k kapat�labilir.


Luteini besin yoluyla alabilmeyi, ancak disiplinli �ekilde sebze, meyve t�ketenler ba�arabilmektedir. Lutein i�eren multivitamin kompleksleri ile gereksinime uygun �ekilde hem luteini hem de vitamin ve mineralleri almak m�mk�nd�r.


Lutein al�rken, A, C, E vitaminleri, beta karoten, �inko, bak�r, mangan, selenyum gibi g��l� antioksidanlar y�n�nden zengin besinler t�ketmek ve bunlar� i�eren multivitamin takviyesi almak serbest radikallerin y�k�c� etkilerine kar�� daha g��l� olmam�z� sa�layacakt�r.


Antioksidanlar� supleman olarak almaktansa do�al �ekilleri ile sebze ve meyvelerden almak daha sa�l�kl�d�r. Hastal�klar�n �nlenmesi ve tedavisindeki etkinlikleri a��s�ndan bir�ok bitkisel kaynakl� besin; i�erdikleri karotenoidler, antioksidan vitaminler, fenolik bile�ikler, lutein, zeaxanthin, terpenoidler, steroidler, indoller ve lifler ile kronik riskin azalt�lmas�nda rol oynar.

13.3.2011 - 5891



�lgili Di�er Yaz�lar
Þeker Bayramýna Özel Diyet
�eker Bayram�na �zel Diyet
Ýlaç kullanýrken tüketilen besinlere dikkat
�la� kullan�rken t�ketilen besinlere dikkat
Yazýn tüketilen içeceklere dikkat: Aþýrý sýcak vücutta elektrolit kaybýna yol açýyor
Yaz�n t�ketilen i�eceklere dikkat: A��r� s�cak v�cutta elektrolit kayb�na yol a��yor
Diyabet hastalarýna dondurma yerken porsiyon uyarýsý
Diyabet hastalar�na dondurma yerken porsiyon uyar�s�
A� kalarak kilo vermeye �al��mak hastal�klara davetiye ��kar�yor
Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]