�ukurova �niversitesi (��) T�p Fak�ltesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal� Ba�kan� Prof. Dr. Fatih K�ksal, “�i�e suyu” olarak bilenen i�lenmi� suyu sa�l�k a��s�ndan desteklediklerini, ancak kullan�m s�resi ve bekletildi�i ortama dikkat edilmedi�inde enfeksiyon hastal�klar�na yol a�abidi�ini belirtti.
�i�e sular�n�n, bulunduklar� ortam ve temizlik kurallar�na uyulmad��� takdirde hepatit yapan vir�sler dahil t�berk�loz, ishal ve daha bir�ok enfeksiyon hastal���n�n olu�umuna zemin haz�rlad���n� ifade eden Prof. Dr. Fatih K�ksal, �unlar� s�yledi;
V�cudun y�zde 70’ini olu�turan su, v�cutta bir elektrik cihaz�ndaki kablo g�revini �stlenir. Bu nedenle h�creler aras� ileti�im, enzimler, hormonlar ve b�t�n metabolizmayla ilgili faaliyetleri sa�layan suyun �ok sa�l�kl� olmas� gerekir.
Prof. Dr. K�ksal, �i�e sular�n�n i�lenmi� olmas� nedeniyle do�al olarak de�erlendirilemeyece�ini ifade ederek, “Teknolojinin yard�m� ile her t�r su i�leme tabi olarak i�ilebilir niteli�e getirilebilir ve i�lenmi� su olarak tan�mlanabilir. Ancak, bunlar�n da t�pk� di�er g�da �r�nleri gibi raf �mr� vard�r. Bu �m�r, suyun ambalaj malzemesi, saklama ko�ullar� ve i�letme ko�ullar�na ba�l�d�r” dedi.
Ev ve i�yerlerinde �o�unlukla “damacana” tabir edilen plastik �i�elerde kullan�lan suyun mutlaka serin, g�ne� �����ndan uzak ve kuru ortamlarda saklanmas� gerekti�ine dikkati �eken Prof. Dr. K�ksal, �unlar� kaydetti;
Su �i�esinin etraf�nda suya ve ambalaj maddesine etki edecek kokulu maddeler bulundurulmamal�. Damacanadaki suyun hava ya da g�ne�e maruz kalmas� zararl� mikroorganizmalar�n �remesine neden oluyor. Su �i�esinin kapa�� bir kez a��ld���nda hava ile temas etti�inden 10-15 saatte t�ketilmeli.
En fazla bir g�nde t�ketilebilecek gramajdaki suyun kapa�� a��lmal�. Ev ve i�yerlerindeki ki�i say�s� ve ortalama t�ketim dikkate al�narak damacana suyunun gramaj� tespit edilmeli. Bu durumda �zellikle evlerde kullan�lan 19 litrelik damacana sular�n kapa�� a��ld���nda ne �ekilde saklan�rsa saklans�n g�nlerce kullan�lmas� sak�ncal�.”
Prof. Dr. K�ksal, suyun renksiz, berrak, kokusuz ve tats�z olan�n�n tercih edilmesi gerekti�ini belirterek, “��nk� suyun kokusunu, rengini ve berrakl���n� bozan mikroorganizmalar oluyor” dedi.
14.4.2011 - 6409
|