Diz Çıkması Nedir? Diz Çıkması Belirtileri Neler?

Genellikle genç yaşlarda ve kadınlarda görülen diz çıkması genellikle kendiliğinden yerine geliyor. Peki, diz kapağı çıkması nedir? Diz kapağı çıkması belirtileri ve tedavi yöntemleri nedir? Diz kapağı çıkması kaç günde iyileşir?

Diz Çıkması Nedir? Diz Çıkması Belirtileri Neler?

Son dönemde sık sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri de diz kapağı kaymasıdır. Diz kapağı çıkması nedir ve nasıl ortaya çıkar? Diz kapağı çıkması tedavisi ve belirtileri neler? Diz kapağı çıkması hakkında tüm ayrıntılar haberimizde…

DİZ ÇIKMASI NEDİR VE NASIL ORTAYA ÇIKAR?


Bilimsel adıyla patella instabilitesi, özellikle genç yaşlarda ve bayanlarda sıkça rastlanan bir rahatsızlıktır. Günlük aktiviteler sırasında diz kapağının yana doğru çıkması ve genellikle kendiliğinden tekrar yerine gelmesi şeklinde oluşuyor. Diz kapağı çoğunlukla dizler hafif bükülü olduğu sırada ya da yere çökmeye başlarken çıkar, bu sırada hasta dizinin boşaldığını hisseder ve yere düşer. Diz kapağı genellikle kendiliğinden yerine oturur ancak bu durumun istisnaları olabilir. Diz kapağının ilk çıkışı yerine oturduktan birkaç hafta sonra dizdeki şişlik ve ağrılar da dinmeye başlar. Fakat ilk çıkık sırasında sıklıkla diz kapağının iç tarafındaki bağlarda yırtılma meydana geldiğinden, diz kayması sıklıkla yaşanabilir. Ayrıca ilk çıkık ya da tekrarlayan çıkıklar sırasında diz kapağı, alttaki eklem kıkırdağına çarptığı için, diz kapağından kıkırdak parçası kopabilmektedir.

DİZ ÇIKMASI BELİRTİLERİ NELER?


Dizde, ani bir dönme hareketi sonrası şiddetli ağrı ile birlikte, patella kemiğinin dizin dışına doğru kaydığı hissedilir. Kısa süre içinde eklem içi kanamaya bağlı dizde şişlik ve hareket kısıtlılığı oluşur. Sıklıkla bacak uzatıldığında patella kemiği yerine oturur, nadiren hastaların kendilerinin iterek diz kapağını yerine koyduklarını bilinir. Çıkık sırasında patella alt yüzü femur kemiğinin dış kısmına çarpar, bu sırada oluşabilecek kıkırdak ve kemik kırıklarına bağlı eklemde serbest parçalar, ağrı yatıştıktan sonra diz hareketleri sırasında takılma ve kilitlenme gibi belirtilere yol açabilir.



DİZ ÇIKMASI TEDAVİ YÖNTEMLERİ


İlk çıkmalarda röntgen ve MR gibi yöntemlerle sorun doğru tespit edilmelidir. Sadece bağlarda yırtılma olabildiği gibi, ek olarak diz kapağında kıkırdak kırıkları da görülebilir. Kırıklı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Sadece bağ yırtılması meydana gelen olaylarda ise öncelikle dizin tekrar hareketlerine kavuşması ve güçlenmesi için rehabilitasyon programı izlenir. Diz kapağında iyileşmeler medyada gelmeye başlamışsa cerrahi müdahaleye gerek kalmaz. Günlük hayatta çıkıklar olabilmekte, özellikle çökme ve diz bükme hareketleri sırasında tekrar çıkma hissi uyandırabilmektedir. Bu nedenle sportif aktivitelerde ciddi kısıtlamalar gerekir.

DİZ ÇIKMASI KAÇ GÜNDE İYİLEŞİR?


Hastaların ayrıntılı muayene sonucunda çıkık nedeni öğrenilir. Daha sonra ameliyatla tekrar diz kapağının çıkması engellenir. Ameliyat sonrasında hastalar sportif faaliyetlere 5-6 ay içinde dönebilmektedirler, ancak ameliyat öncesi dönemde kireçlenme başlamış ise ameliyat sonrasında da ağrı yakınmalarının devam etme olasılığı vardır.

20.5.2019 - 39528



İlgili Diğer Yazılar
Diz Ağrıları Kabusunuz Olmasın !
Diz Ağrıları Kabusunuz Olmasın !
Bu Etkenler Diz Kireçlenmesini Tetikliyor
Bu Etkenler Diz Kireçlenmesini Tetikliyor
Diz Eklemi Kireçlenmesinin Tedavisi
Diz Eklemi Kireçlenmesinin Tedavisi
Diz Kireçlenmelerine Kök Hücre Nakli ile Tedavi
Diz Kireçlenmelerine Kök Hücre Nakli ile Tedavi
Diz Ağrıları Yaşıyorsanız İşe Kilo Vermekle Başlayın!
Diz Ağrıları Yaşıyorsanız İşe Kilo Vermekle Başlayın!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]