Dizlerimizin Kıymetini Bilmiyoruz!

Amerika'da yapılan yeni bir çalışma eklem sorunlarına bağlı sakatlıkların hızla arttığını gösterince "Hastalık Kontrol Merkezi (CDC)" hemen harekete geçti.

Dizlerimizin Kıymetini Bilmiyoruz!

Hastalık kontrol merkezinin elindeki verilere bakılırsa özellikle obezite ile eklem sorunları -bilhassa diz ve kalça eklemi problemleri- arasında yakın bir ilişki var. Eklem sorunlarının artmasının nedeni yalnızca “kilo-obezite problemi” de değil. Başka nedenler de var. İşte o nedenler...


Düzenli hareket etmemek (aktivite noksanlığı) daha da önemlisi taşıt cihazlarına bağımlı bir yaşam tarzı eklem problemlerini sıklaştırıyor. Çünkü düzenli hareket ve egzersiz alışkanlığı kemikleri, eklem çevresindeki kas ve kirişleri güçlendirdiği için eklemleri daha dirençli hale getiriyor. Bu nedenle özellikle diz ve kalça eklemi ile ilgili problemleri azaltmak için kilo kontrolü kadar düzenli aktivite yapmak da önemli bir nokta.


Aktivite azlığı iyi değil ama yanlış planlanmış fiziksel aktiviteler de tehlikeli veya zararlı olabiliyor. Özellikle yaşa ve kiloya aldırmadan birden bire egzersize yüklenenlerde, yeteri kadar ısınmadan veya beden yapısına uygun olup olmadığına aldırmadan aklına gelen her fiziksel çabayı yapanlarda eklemler ciddi ölçüde zarar görebiliyor.


Bilinçsiz yapılan bazı yaygın sportif aktivitelerin de bu konuda kötü bir şöhreti var. Usulüne uygun yapılmayan kayak sporu diz ve kalça eklemlerinde özellikle diz eklemlerindeki bağ ve menüsküslerde yaralanmalara yol açıyor.


Isınmadan çıkılan halı saha maçları, yine ısınmadan yoğunlaştırılan tenis karşılaştırılmaları, hatta golf sporu bile eklem problemlerini tetikleyebiliyor.

Bütün bunlardan korunmanın tek bir yolu var, o da herhangi bir egzersize başlamadan önce işin uzmanı birinden danışmanlık almak, yaşa, bedene, sağlık durumuna uygun bir egzersizi belirli bir plan dâhilinde uygulamak!


Eklem problemleri ile daha az karşılaşmak için eklemleri yaralanmalardan, burkmalardan, zorlamalardan korumak da önemli.


Kireçlenme Nedir?


Halkımız özellikle yaşlılıkla ilgili eklem sorun-larında geleneksel olarak “kireçlenme” tanımını kullanır. Bunun nedeni yaşlılık romatizması olarak bilinen osteoartrit sorununda eklemin yapısının bozularak “kalsifikasyon = kalsiyum birikimleri” adı verilen yeni yapılanmaların ortaya çıkmasıdır. Aslında sorun kireçlenmeden çok kıkırdak yapının bozulmasından, kıkırdağın aşınıp incelmesi ve tahrip olmasından kaynaklanıyor.


Eklem ağrılarının en önemli nedenleri; eklem sıvısının azalması, kıkırdak yapısının bozulup tahrip olması, ekleme destek olan bağ dokusunun zedelenip zayıflamasıdır. Ağrıyı azaltmak için doğal desteklerden faydalanmak tercih ediliyor.


Bunların başında da glikozamin sülfat geliyor. Günde 750-1500 mg civarında glikozaminin düzenli olarak alınması özellikle kıkırdağın yeniden yapılanmasını iyileştirdiği için faydalı olabiliyor. Özellikle yaşlılık romatizması olarak bilinen artrit probleminin çözümünde iyi planlanmış bir “glikozamin+kondroidin” destek kombinasyonu ile faydalı sonuçlar alınabiliyor. Glikozamin destekleri ıstakoz, karides, yengeç gibi deniz ürünlerinin kabuklarından, kondroidin ise sığır kıkırdağından elde ediliyor.


Doğal destekleri yalnızca doktorunuz tarafından reçete edildiği takdirde kullanmanızı ve sadece eczanelerde satılan ürünlerden faydalanmanızı tavsiye ederim. Çünkü çoğu ürünün içindeki glikozamin yeteri kadar kaliteli değil. Bazı ürünlerde etikette yazdığından çok daha az glikozamin bulunabiliyor.


Son bir not daha: Glikozamin sülfat desteği kullanmanın fark edilir bir yarar sağlamadığını gösteren çok sayıda çalışma da var, aklınızda olsun! Shark Cartilage’a gelince: Ben bu desteğin yararına inanmıyorum...


Eklem sorunları yalnızca yaşlılık romatizmasından kaynaklanmaz. Gut hastalığından amiloidoza, romatoid artiritten lupusa kadar onlarca farklı hastalık eklemlerde kısaca “romatizma” diye tanımlanan sorunlara yol açabiliyor. 


Yapacağınız bilinçsiz tedaviler -ister ilaç, ister glikozamin desteği fark etmez- bazen sorunu maskelemekten, tedaviyi geciktirmekten başka bir işe yaramıyor.


Bu nedenle birkaç günden fazla süren eklem ağrılarında vücudunuzun başka bölgelerinde ortaya çıkan farklı problemler de eşlik ediyorsa en kısa zamanda tıbbi yardım istemelisiniz.


Prof.Dr. Osman Müftüoğlu

21.10.2010 - 2626



İlgili Diğer Yazılar
Dünyada En Sık Görülen Romatizmal Hastalık: Eklem Kireçlenmesi
Dünyada En Sık Görülen Romatizmal Hastalık: Eklem Kireçlenmesi
Diz Çıkması Nedir? Diz Çıkması Belirtileri Neler?
Diz Çıkması Nedir? Diz Çıkması Belirtileri Neler?
Diz Ağrıları Kabusunuz Olmasın !
Diz Ağrıları Kabusunuz Olmasın !
Bu Etkenler Diz Kireçlenmesini Tetikliyor
Bu Etkenler Diz Kireçlenmesini Tetikliyor
Romatizma Tedavisinde Risk Almayın
Romatizma Tedavisinde Risk Almayın
Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]