Düğün Pastalarında Büyük Tehlike

Uzmanlar, düğün sezonuna girerken pastalara da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Düğün Pastalarında Büyük Tehlike
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, yapılan araştırmalarda Türkiye'de yaş pastaların hijyenik ve bakteriyolojik kalitelerinin iyi olmadığının tespit edildiğini belirterek, "Düğün sezonuna girilmektedir, bundan ötürü düğün pastalarına daha büyük bir özen gösterilmesi gerekir " dedi.

Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaş pasta olarak adlandırılan kremalı pastaların, her yaştan tüketiciler tarafından sevilerek tüketilen gıda maddeleri olduğunu söyledi.

Düğün pastalarının mutlaka güvenilir markalardan alınması gerektiğini bildiren Akdur, merdiven altı ürünlerin asla tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Akdur, tüketime sunulan birçok yaş pasta örneğinde, besin zehirlenmesi yapan bakteriler ürediğini savunarak, ürünlerin hijyenik kalitesinin iyileştirilmesi için üretim ve satış noktalarında gıda güvenliği bilincinin oluşturulması ve sıkı bir kamu denetimi uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Düğün, doğum günü ve diğer özel günlerde yaş pasta tüketilmesinin, tüm dünyada yaygın bir gelenek olduğunu ifade eden Akdur, şöyle konuştu:

"Düğünlerde pasta kesilmesi yeni evlilere bereket, doğurganlık ve mutluluk dileklerinin iletilmesinin bir aracı olarak kullanılır. Yaş pastalar hazırlanırken, kek ve benzeri fırında pişmiş ürünler üzerine krema, meyve, meyve jöleleri, çeşitli soslar, şeker şurupları gibi gıda maddeleri eklenir. Ayrıca bunların üzerine çikolata, meyve, kuru yemiş ve Hindistan cevizi gibi gıdalar eklenir. Değişik tat ve görüntüler elde edilir. Pastaların fırında pişmiş olan kısımlarında mikrop kirliliği açısından fazla bir sorun yoktur. Ancak bunun üzerine eklenen kremalı kısımlar ile süsleme sırasında eklenen hindistan cevizi, çikolata, krem şanti gibi ısıl işlem uygulanmayan katkılar mikrobik kirlenmeye ve bozulmaya çok uygundur. Ayrıca pastaların üzerine ve içlerine eklenen krema ve benzeri maddeler, genellikle süt ve yumurta gibi gıdalar içerir ve bunlar bakteri üremesi açısından çok uygun ortamlardır. Tüm bu nedenlerle pastaların hazırlanışı sırasında hijyenik kurallara uyulmaması halinde pastaların bakterilerle kirlenmesi açısından büyük risk oluşturur. "

"TOPLU GIDA ZEHİRLENMESİ RİSKİ ORTAYA ÇIKAR "

Prof. Dr. Recep Akdur, her türlü ekipman ve üretim alanlarında hijyen kurallarına özen gösterilmediği takdirde, yaş pastalardan kolayca mikrop bulaşabileceğini söyledi.

Gıda güvenliğinin, yaş pastada daha fazla önem kazandığına dikkati çeken Akdur, şunları kaydetti:

"Yapılan birçok araştırmada, Türkiye'de yaş pastaların hijyenik ve bakteriyolojik kalitelerinin iyi olmadığı tespit edildi. Yaş pasta düğünlerde 300-500 kişi gibi kalabalık bir gruba sunulur. Bu nedenle pasta kalitesinin yeterli olmaması halinde toplu gıda zehirlenmesi riski ortaya çıkar. Bu nedenle de pasta kalitesi yeterli olmaması halinde toplu gıda zehirlenmesi riski ortaya çıkar. Düğün sezonuna girilmektedir, bundan ötürü düğün pastalarına daha büyük bir özen gösterilmesi gerekir. Marka ve hijyenik pastanelerin ürünlerine göre merdiven altı ürünler daha ucuz olabilmektedir. Ancak bu tür yerlerde tüketilen pastalar sağlık açısından çok büyük riskler oluşturduğu gibi pastada kullanılan malzemelerin kalitesi ve hatta sahteliği açısından da büyük bir risk oluşturmaktadır. "

2.4.2015 1 - 17150





İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
Dondurmanın hiç bilmediğiniz faydaları
Dondurmanın hiç bilmediğiniz faydaları
Kurban Bayramı
Kurban Bayramı'nda sağlıklı et tüketimi için 7 öneri
Kurban Bayramı
Kurban Bayramı'na özel beslenme önerileri
Kurban etinde
Kurban etinde 'ölüm katılığı'na dikkat
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]