Tatl�, Osmanl� ve T�rk mutfa��nda her zaman �nemli bir yere sahip olmu�tur. Ancak s�tl� tatl�lar g�nl�k beslenmede daha �ok yer almaktad�r. Tatl�lar�n en �nemli �zelli�i, enerji veren g�dalar olmalar�d�r. Tatl�lar i�eriklerine g�re de�i�ik besin de�erlerine sahiptir. �rne�in a�ure �e�itli baklagillerin kullan�ld��� bir tatl� olmas� nedeniyle besleyicilik bak�m�ndan �ne ��kar.
�ekeri En Son Ekleyin
S�tl� tatl�lar, pi�irirken s�t kullan�lmas� nedeniyle olduk�a besleyicidir ve hamurlu-�uruplu tatl�lara g�re kalori de�erleri daha d���kt�r. Bu y�nleriyle, �zellikle �ocuklar�n g�nl�k beslenmesinde yer almalar� di�er tatl�lara g�re daha fazla �nerilmektedir.
S�tl� tatl�lar iyi birer kalsiyum kayna��d�r. S�t i�meyi sevmiyorsan�z s�t yerine yo�urt, peynir veya s�tl� tatl�lar� tercih edebilirsiniz.
�zellikle �ocuklar, s�t ve s�t �r�nlerini t�ketmiyor ise kakaolu s�t, s�tla�, puding gibi s�tl� tatl�lar� daha s�k t�ketmelidir. �eker ve s�t, bir arada y�ksek s�cakl�kta uzun s�re kaynat�l�rsa besleyici de�eri olan proteinlerin azalmas�na neden olur. Bu durum �zellikle s�tl� tatl� ve �ocuk mamas� yap�m�nda �ok �nemlidir.
�zellikle �eker ve s�t ile haz�rlanan yiyecekleri pi�irirken �nce unla s�t� pi�irmeli, �eker ise pi�meye yak�n ilave edilmelidir.
Obezite, kalp-damar hastal�klar� ve diyabet �a��m�z�n en yayg�n hastal�klar�ndan oldu�undan enerjisi yo�un hamurlu ve �erbetli tatl�lar yerine s�tl� ve meyveli tatl�lar tercih edilmelidir. S�tl� tatl�lar daha az enerji i�erdikleri gibi bu tip hastal�klarda daha rahat t�ketilebilir.
Damlasak�zl� Diyet Muhallebi
Malzemeler
1 litre diyet s�t
Yeteri kadar do�al tatland�r�c� (5-6 paket yeterli olacakt�r)
1.5 kahve fincan� pirin� unu
1 kahve fincan� ni�asta
1 su bardak su
5-6 adet damlasak�z�
Yap�l���
S�t ve do�al tatland�r�c�y� bir tencereye koyarak kar��t�r�n. Bir su barda�� su ile pirin� unu, ni�asta ve d�v�lm�� damlasak�z�n� da ezdikten sonra bu kar���ma ilave edin. �yice kar��t�r�n. Orta ate�te kar��t�r�larak koyula��ncaya kadar kaynat�n. Koyula�t�ktan sonra ate�ten al�p k�selere koyarak so�umaya b�rak�n.
Damlasak�z�, �zellikle antibakteriyel �zelli�i nedeniyle, ila� yap�m�nda, kozmetik �retiminde ve baz� g�da maddelerinin imalat�nda, hem koku verici hem de tatland�r�c� bir �r�n olarak kullan�lmaktad�r. Ayr�ca gastrit, �lser ve haz�ms�zl�k tedavilerinde damlasak�z�n�n pek �ok yarar� g�r�lm��t�r. �lkemizde ilk kez 6 bin y�l �nce �zmir'in �e�me il�esinde bulunan sak�z a�a�lar�, azalmakla birlikte h�l� verimlili�ini korumaktad�r. Damlasak�z�, re�el, muhallebi, s�tla�, dondurma, rak�, lik�r gibi yiyecek ve i�eceklerin yan� s�ra kuduz, y�lan sokmas�, mide, akci�er ve ba��rsak rahats�zl�klar�na kar�� �e�itli ila�lar�n yap�m�nda da kullan�lmaktad�r.
Diyetisyen Taylan K�meli
6.9.2010 1 - 2117
|