Erişkinlerde Tel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız diş sağlığına gerekli özenin gösterilmesi ve düzenli olara düş hekimine gidilmemesinin maliyetlerinden biri de dişlerdeki çarpıklık.

Erişkinlerde Tel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ülkemizde çok sık görülen bu sorun diş hekimliğinin ortodonti uzmanlık dalı tarafından değerlendiriliyor.1980li yıllarda etkinliği artan kelime anlamı "düzgün diş " olan ortodonti, diş hekimliğinin ilk uzmanlık dalı olarak kabul ediliyor.


Acıbadem Hastanesi Bakırköy ortodonti uzmanı ortodontistlerin dişlerindeki çarpıklıkları giderip düzgün bir görünüm elde edebilmek için uygun mekanik araçları kullandıklarını belirtiyor ve ekliyor:


Bu mekanikler, herkesin bildiği ve yaygın olaraktabirle tellerdir.Bize tedavi amacı ile müracaat eden hastaların yüzde 30unun estetik kaygılarla bu telleri istemediği ve diğer yüzde 30luk bir grubun bu tellerle zorunlu olarak katlandığını tahmin ediyoruz.


Ortodontik tedavi yanlız çocukluk döneminde değil, her yaşta yapılabiliyor.Uzmanlar, dişleri ve onu çevreleyen diş eti ile kemik dokuları sağlıklı olan her bireye, ortodontik tedavi uygulanabileceğinin altını çiziyor.Ortodontik tedaviyle ilgili yerleşmiş yanlışlardan birini de tedavi süresini uygun olduğu düşüncesi oluşturuyor.


Birçok kişinin ortodontik tedavinin 2-3 yıl hatta daha fazla sürdüğünü düşündüğünü belirten Uzmanlar "Esasen ektif ortodontik tedavi süresi 1-1.5 yılı geçmez, özellikle erişkinlerde bu süre daha kısa olup 8-9 ayda biten çok vakamız vardır. " diyor.Dr. Cüneyt Keskin erişkinlerde uygulanan alternatif tedavi mekanikleri ile ilgili şu değerlendrmeyi yapıyor:


Estetik braketler ve teller: Bu sistemde braketler klasik metal braketlerdeki uygulamalar gibi dişlerin ön yüzlerine yapıştırırlar.Fakat braketlerde kullanılan materyal porselen, polikarbonat veya plastik olup, şeffaf oldukları için görüntü bozukluğu minimumdur.Estetik braket sistemlerinde kullanılan teller de beyaz teflon kaplı olup, bir erişkinin bunları taşıdığı ancak çok yakından anlaşılır.Bu arada bazı hastaların altın braketlerle daha iddialı bir görünümü tercih ettiklerini de belirtmek istiyorum. Burada bahsettiğimiz, dişlerin ön yüzlerine yapılan bu uygulamalar neticesinde konuşma etkilenmemektedir.Hasta rahatça yemek yiyip, tüm sosyal aktivitelerini yerine getirebilmektedir.


Lingual braketler: Bu teknikte braketler ve teller dişlerin dil tarafına bakan yüzlerine uygulanır.Bu sayede görünümü kesinlikle etkilemez.Bu yolla tedavi olan birini ancak küçük telaffuz hataları ele verilebilir.En büyük dezavantajları hastanın koltuk süresinin uzaması, konuşma bozukluğu, dilde tahriş, ayrıca belkide en önemlisi tedavinin oldukça pahalıya mal olmasıdır.


Invisaling System TM: Konuşmayı etkilemeyen, dili rahatsız etmeyen ve görünmeyen ince, şeffaf splintlere yapılan bu tedavi Amerika ve Kanadada erişkin vakaların ilk tercihleri diyebiliriz.Ancak şiddetli ortodontik bozukluklarda yetersiz kaldıkları için her vakada kullanılmamaktadır.Hastadan alınan ölçü üzerine 3 boyutlu olarak bilgisayarda yapılan öngörüme göre hazırlanan splintler üçer hafta arayla hastaya uygulanmaktadır.Yaklaşık 5-6 uygulamadan sonra dişler düzelmektedir.Şimdilik sadece Amerika, Kanada ve Almanyada üretimi yapılan bu sistemi en kısa zamanda kliniklerimizde uygulamayı düşünüyoruz.


Cerrahi Tedavi


Erişkinlerde eğer iskeletsel bozukluklar varsa ortodontik tedavi yeterli olmadığımda çene cerrahisi ile işbirliği yapılıyor.Bu uygulamayıortognatik cerrahi olarak adlandırdığını belirten uzmanlara göre, " Yıllarca çapraşık dişler, kötü çene kapanışı ve estetik olmayan bir yüz yapısı ile yaşamış olan kişiler ortognatik cerrahi uygulaması ile yepyeni bir kimlik kazanmaktadırlar.


Bu vakaların tedavi süreleri ide hiç de tahmin edildiği gibi uzun değildir.6 ay gibi kısa bir süre içinde bile bambaşka bir yüz yapısına sahip olmak hiç de zor değildir. "


Toplumda sıklıkla rastlanan çene ekleminde ağrı, tıkırtı, hassasiyet gibi belirtilerle kendini gösteren eklem rahtsızlıklarının tedavisi için de erişkin hastalar ortodontik tedavi görebiliyorlar.Bu nedenle hangi yaşta olursa olsun bir ortodonti uzmnına başvurulması öneriliyor.

20.1.2011 - 4375



İlgili Diğer Yazılar
Sıcak Havada Soğuk İçecekler Dişlerinizi Sızlatıyor Mu?
Sıcak Havada Soğuk İçecekler Dişlerinizi Sızlatıyor Mu?
Ağız Kokusu ve Diş Eti Kanaması
Ağız Kokusu ve Diş Eti Kanaması
Gülüş tasarımı ile hem estetik hem de fonksiyonel sonuçlar mümkün!
Dokuz Eylül Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde engelliler için özel klinik oluşturulacak
Dokuz Eylül Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde engelliler için özel klinik oluşturulacak
20 yaş dişleri ne zaman çekilmeli?
20 yaş dişleri ne zaman çekilmeli?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]