Marine Etmek Eti �n Pi�irmedir
�rne�in so�an�n i�indeki asitler g��l� bir pi�iridir ve etin i�indeki ba��l kas yap�s�n� par�alayarak eti �zgaraya haz�r hale getirir. Tabii bu bir s�re� i�inde olmal�d�r.Etin kal�nl���na g�re bu s�re� de�i�ir. So�an suyu tek ba��na kullan�l�rsa etin tad�n� a��rla�t�r�r, o zaman so�an suyuna yard�mc� ba�ka asitli �r�nler kullanmam�z gerekiyor. Asidi olan ba�ka neler var bakal�m?
S�t; yine olduk�a g��l� asitler i�erir ve bence marinasyon i�in �ok uygun bir maddedir. So�an suyu ve s�t, etin i�indeki sinirlerin can�na okur.
Tercihen k�v�rc�k kuzu ve �ok b�y�k olmayan bir but se�iyoruz. Butu a�arken aralar�ndaki b�t�n sinirleri temizletiyoruz, biraz da kuzunun d�� ya��ndan rica edip evin yolunu tutuyoruz. Bu pazar sonbahar�n tad�n� ��karmak i�in bah�ede ��p �i� ziyafeti verece�inizi var sayarak ve hatta umarak size ald���n�z etlerden m�kemmel bir ��p �i� tarifi verece�im:
Kuzuyu bir santim b�y�kl���nde d�zg�n par�alar haline getirin. �ki adet so�an� rendeleyin ve suyunu bir kaba s�k�n, �zerine bir bardak kadar s�t d�k�n, iki ya da �� di� sarm�sa�� elinizle veya b��akla ezerek i�ine at�n.
E�er renk vermek istiyorsan�z bir tatl� ka���� k�rm�z� toz biber de at�p, k�p k�p do�rad���n�z kuzu etlerini i�ine at�n ve bir g�n buzdolab�nda bekletin.Ertesi g�n ��p �i�lere dizmeye ba�lay�n ama aralar�na kasaptan ald���n�z d�� ya�lar�ndan da birer tane koyun ve oda s�cakl���na gelmesi i�in d��ar�da yakla��k 30 dakika bekletin.Ate�inizi kor haline getirin,�imdi e�er ger�ekten mangal yapmaya niyetiniz varsa size bir s�r verece�im ama kimseye s�ylemek yok!
Bak�n etraf�n�za meyve a�ac� var m�? Varsa kuru dallar�ndan birka� tane kopart�n, biraz �slat�n ve kor haline gelen k�m�r�n �zerine birka� dal at�n. Hemen �zgaray� �zerine koyun ve �zgara �s�n�r �s�nmaz �i�lerinizi �zerine dizin.
En �nemli p�f noktalar�ndan biri geliyor s�k� durun; yakla��k 60 saniye bir taraf� 60 saniye di�er taraf� pi�irip �zgaradan al�n, yok e�er i�inize sinmediyse size bir dakikal�k ek s�re verebilirim, ��nk� bizim etimiz zaten bir g�nd�r asit i�inde pi�ti. Bu i�lem sadece �s�tmak i�in.
Diyelim ki kuzu sevmiyorsunuz da dana seviyorsunuz, o zaman yukar�daki tarifte kuzu yerine dana kontrfile kullanacaks�n�z ama tek farkla, eti ince keseceksiniz. Dana etinin marine olmaktan �ok dinlenmeye ihtiyac� vard�r.
En iyi y�ntem zeytinya��d�r. Antrikot, bonfile ya da kontrfileyi hi� d�vd�rmeden bir parmak kal�nl���nda kestiriyoruz ve eve gelince bir kab�n i�ine bir dal taze kekik ve etin �zerine ��kacak kadar zeytinya�� ilave edip dolaba kald�r�yoruz. Zeytinya��n�n i�indeki asitler yine i�inde lif halinde bulunan sinirleri ��r�tecek ve oksijenle temas�n� keserek bozulmas�n� engelleyecek bu sayede etimiz mutlu mesut dinlenerek pi�ece�i g�n� bekleyecek.
�zg�r �ef
28.10.2010 - 2820
|