Hamileler Balık Yemeyi Sevmiyor!

İzmir'de 250 hamile kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, gebelerin yüzde 41'inin haftada bir kez, yüzde 20'sinin bazen balık tükettiği, yüzde 4'ünün ise balığı hiç tüketmediği sonucu ortaya çıktı.

Hamileler Balık Yemeyi Sevmiyor!

Kent Hastanesi Kadın Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Namık Demir, yaptığı açıklamada, kıyı kenti olan İzmir'de özellikle hamile kadınların balık tüketim davranışını belirlemek amacıyla hastanelerinin kadın doğum bölümünde çalışma yaptıklarını söyledi.


Deniz ürünlerinin beyin gelişimi için önemine dikkati çeken Prof. Dr. Demir, balığın vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan alınması gerekli olan Omega 3 yağ asitlerinin de ana kaynağı olduğunu belirtti.


Yapılan çalışmaların gebelik sırasında haftada 340 gram ve üzeri balık tüketiminin doğum sonrası bebeğin motor-mental gelişim, IQ skorları ve sosyal gelişimde daha iyi sonuçlar sağladığı sonucunu ortaya koyduğunu kaydeden Prof. Dr. Demir, şöyle dedi:


Bizim yaptığımız çalışmaya katılan gebelerin çoğu Omega 3 yağ asitleri ve beyin gelişimi üzerine olan etkilerini bilmekle birlikte, çalışmaya katılanların ancak yarısı haftada bir kez balık tüketmektedir. Bu durum balık bulmanın kolay olduğu İzmir gibi deniz kenarı bir şehir için yüksek bir oran değildir.''


Takipleri yapılan 12 ile 40. gebelik haftası arasında olan 250 gebenin balık tüketim davranışlarıyla yapılan ankete katılanların yaş ortalamasının 30 olduğunu bildiren Prof. Dr. Demir, hamile kadınların yüzde 41'inin haftada bir kez, yüzde 20'sinin bazen, yüzde 12'sinin haftada iki kez, yüzde 12'sinin nadiren balık tükettiğinin belirlendiğini ifade etti.

Ankete katılanların yüzde 4'ünün hiç balık tüketmediği yüzde 3'ünün ise haftada 3 kez balık yediğini belirten Prof. Dr. Demir şöyle konuştu:


Gebelerin yüzde 78'i beyaz etli balıkları, yüzde 19'u siyah etli balıkları, yüzde 3'ü ise kabuklu deniz canlılarını tüketmekte. Gebelerin yüzde 46'sı balığı ızgara olarak tüketirken, yüzde 32'si kızartılmış olarak yemeği fırında veya buğulama olarak yemeğe tercih etmekte.


Balık tüketmeyen yüzde 46'lık grup bunun nedenini balık yemeği sevmemek olarak belirtmiştir. Katılımcıların yüzde 91'i Omega 3 yağ asitleri hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtmiş, yüzde 86'sı Omega 3'ün beyin gelişimine etkisini bildiklerini belirtmişler ve yine yüzde 85'lik bir kesim Omega 3 için ana besin kaynağının balık olduğunu bildiklerini doğrulamışlardır. 

22.8.2011 - 9776



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]