Isıtıp ısıtıp yemeyin: Bakteriler hızla çoğalıyor

Günlük tüketim için evlerde pişirilen yemeklerin, pişirildikleri öğün içerisinde tüketilemeyip bir sonraki öğüne saklandığında sağlık açısından riskli hale gelebildiğini söyleyen Merve İşeri Uzunoğlu, "Yiyeceklerin tekrar tekrar ısıtılması, gıda kalitesini düşürürken daha da önemlisi...

Isıtıp ısıtıp yemeyin: Bakteriler hızla çoğalıyor
Günlük tüketim için evlerde pişirilen yemeklerin, pişirildikleri öğün içerisinde tüketilemeyip bir sonraki öğüne saklandığında sağlık açısından riskli hale gelebildiğini söyleyen Merve İşeri Uzunoğlu, "Yiyeceklerin tekrar tekrar ısıtılması, gıda kalitesini düşürürken daha da önemlisi bakteri üremesine sebep olarak sağlık açısından riskli bir duruma yol açıyor" dedi.

"YEMEK MUTFAKTA BEKLEDİYSE TÜKETMEYİN"

Öğünlerden artan yemeklerin en kısa zamanda buzdolabına alınması gerektiğini belirten Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, özellikle tavuk, dana eti, yumurta gibi yüksek riskli kabul edilen gıdaların yanı sıra neredeyse tüm gıdaların zehirlenmeye yol açma potansiyeli taşıdığını hatırlattı.

"Bakterilerin yaşayabilmeleri için nem gerekir, tüketilen tüm gıdalarda bakterilerin ihtiyacı kadar nem oranı bulunur. Bu da gıdaları bakteriler için ideal üreme ortamları yapar" diyen Uzunoğlu, "Pişirilen veya çiğ halde tüketime hazırlanan yiyeceklerin artanları eğer uzun süre oda sıcaklığında kaldıysa kesinlikle tüketilmemeli. Buzdolabında muhafaza edilen yiyecekler de tüketilecek kadarı ısıtılmalı. Piştikten sonra uzun süre muhafaza edilmesi gereken yiyecekler ise derin dondurucuya konarak saklanabilir. Ancak çözdürüldükten sonra ısıtılıp hemen tüketilmelidir" şeklinde konuştu.

"ÇİĞ VE PİŞMİŞ GIDALAR BUZDOLABINDA AYRI BÖLÜMLERDE MUHAFAZA EDİLMELİ"

Yeniden tüketim için bekletilen gıdalarda çözdürme işleminin oda sıcaklığında bekletilerek yapılmaması gerektiği konusunda da uyarıda bulunan Uzunoğlu, "Oda sıcaklığında bekleyen gıdaların tamamı çözünene kadar eriyen ve hava ile temas halinde olan kısmında bakteri üretimi başlar. Bu sebeple, çözdürme için buzdolabı kullanılmalı veya mikrodalganın çözdürme özelliği kullanılarak çözülen gıda hemen tüketilmelidir" dedi.

Gıda zehirlenmelerinde en yaygın sebep olarak çapraz bulaşmaya da dikkat çeken Merve İşeri Uzunoğlu, "Çapraz bulaşma hazırlık veya üretim esnasında gıdaya etraftaki başka bir kaynaktan zararlı bakteri bulaşmasıdır. Bu bakteriler yapılarına bağlı olarak ısı yoluyla, pişirme ile ölmektedir. Çapraz bulaşmayı önlemek için pişmiş gıdaları buzdolabında üzeri kapalı halde ve özellikle kıyma, tavuk gibi çiğ ürünlerden ayrı bir bölümde muhafaza etmek gerekir" şeklinde konuştu.

21.2.2020 - 42740





İlgili Diğer Yazılar
Koronavirüse karşı beslenme reçetesi
Koronavirüse karşı beslenme reçetesi
Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler? Bağışıklık sistemi nedir?
Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler? Bağışıklık sistemi nedir?
Koronavirüs (Covid-19): Virüs ve hastalık hakkında dikkate almamanız gereken hurafeler
Koronavirüs (Covid-19): Virüs ve hastalık hakkında dikkate almamanız gereken hurafeler
Beynin ve zihnin mucizevi dostu: Ceviz
Beynin ve zihnin mucizevi dostu: Ceviz
"Aşırı kahve tüketimi göz altlarında koyu halkalara yol açabilir"
"Aşırı kahve tüketimi göz altlarında koyu halkalara yol açabilir"
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]